Gentoo Websites Logo
Go to: Gentoo Home Documentation Forums Lists Bugs Planet Store Wiki Get Gentoo!
Bug 733182 - app-editors/vim-8.2.0814 with x11-terms/xterm-357 : vim search command is canceled when type [/][Shift]+[Any Alphabet] in xterm
Summary: app-editors/vim-8.2.0814 with x11-terms/xterm-357 : vim search command is can...
Status: UNCONFIRMED
Alias: None
Product: Gentoo Linux
Classification: Unclassified
Component: Current packages (show other bugs)
Hardware: All Linux
: Normal normal (vote)
Assignee: Vim Maintainers
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2020-07-19 03:25 UTC by OKUMURA N. Shin-ya
Modified: 2020-09-09 23:37 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Package list:
Runtime testing required: ---


Attachments
/var/db/pkg/app-editors/vim-8.2.0814/USE (USE,123 bytes, text/plain)
2020-08-09 07:40 UTC, OKUMURA N. Shin-ya
Details
/var/db/pkg/x11-terms/xterm-357/USE (USE,80 bytes, text/plain)
2020-08-09 07:41 UTC, OKUMURA N. Shin-ya
Details
emerge --info (emerge-info.txt,6.90 KB, text/plain)
2020-08-09 07:45 UTC, OKUMURA N. Shin-ya
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description OKUMURA N. Shin-ya 2020-07-19 03:25:14 UTC
In vim on xterm, when typing [/](search), [Shift]+[Any Alphabet], the search is canceled. (With [Control]+[Any Alphabet] key, it seems be happened too)

It happens only when vim with xterm and TERM=xterm (and compatible TERMs), for example:
* builtin_xterm of vim
* xterm
* xterm-r5
* kterm
but not:
* builtin_ansi of vim
* ansi
* vt100
* teraterm
* konsole
* x10term

When using app-editors/neovim-0.4.3, it doesn't happen.
When on x11-terms/eterm-0.9.6-r2, kterm-6.2.0-r6, urxvt of rxvt-unicode-9.22-r3 or mrxvt-0.5.4, it doesn't happen (even if TERM=xterm).
When on uxterm, it happens.

It doesn't happen, with vim's [:] commands.
It doesn't happen, when typing [/], [CapsLock][Any Alphabet].

I have no idea who causes it, vim might be wrong, xterm might be wrong, terminfo might be wrong and/or these combinations might be wrong.

Reproducible: Always

Steps to Reproduce:
1./usr/bin/xterm -e /usr/bin/vim -T xterm
2.type [/], [Shift]+[Any Alphabet]

Actual Results:  
Search command is canceled.

Expected Results:  
Search command should be continued.
Comment 1 OKUMURA N. Shin-ya 2020-08-09 07:40:47 UTC
Created attachment 653859 [details]
/var/db/pkg/app-editors/vim-8.2.0814/USE
Comment 2 OKUMURA N. Shin-ya 2020-08-09 07:41:58 UTC
Created attachment 653861 [details]
/var/db/pkg/x11-terms/xterm-357/USE
Comment 3 OKUMURA N. Shin-ya 2020-08-09 07:45:15 UTC
Created attachment 653863 [details]
emerge --info
Comment 4 OKUMURA N. Shin-ya 2020-08-09 07:49:25 UTC
Is there any file(s) to be attached, other than "emerge --info" and USE flags?
Comment 5 OKUMURA N. Shin-ya 2020-08-09 09:03:11 UTC
In following cases, vim works fine, even if on xterm.

Case 1:
"vim -u NONE"

Case 2:
"vim -u NONE" and then,
 :so /etc/vim/vimrc
 :so $VIMRUNTIME/vimrc_example.vim

Case 3:
"vim" and then,
 :se compatible

In the following case, [/][Shift]+[Any Alphabet] was cancelled.
"vim" and then,
 :se compatible
 :se nocompatible
Comment 6 OKUMURA N. Shin-ya 2020-09-09 23:37:06 UTC
Finally, vim + xterm works fine, after remove app-vim/searchcomplete-1.1-r1 from my box.
The title of this bug might be to change as "app-vim/searchcomplete-1.1-r1 with xterm..." and so on.