Gentoo Websites Logo
Go to: Gentoo Home Documentation Forums Lists Bugs Planet Store Wiki Get Gentoo!
Bug 653178 - media-gfx/gnome-photos: Test failure on fresh install
Summary: media-gfx/gnome-photos: Test failure on fresh install
Status: CONFIRMED
Alias: None
Product: Gentoo Linux
Classification: Unclassified
Component: Current packages (show other bugs)
Hardware: All Linux
: Normal normal (vote)
Assignee: Gentoo Linux Gnome Desktop Team
URL:
Whiteboard:
Keywords: TESTFAILURE
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2018-04-14 20:42 UTC by Mart Raudsepp
Modified: 2021-11-05 11:09 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Package list:
Runtime testing required: ---


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Mart Raudsepp gentoo-dev 2018-04-14 20:42:35 UTC
Looks like tests want to connect to a dbus service from the system version of gnome-photos, thus fresh install fails. That also would mean some testing (whatever is on the other side of the bus) might be done against the system version, not what's being installed/upgraded to. After initial install without tests, tests pass as it finds the service.
If hitting the problem during (soon to be) stabilization, please install without tests and re-run with tests afterwards. We'll need to fix it properly as a lower priority, thus the bug entry for later too.


make  check-TESTS
make[3]: Entering directory '/tmp/portage/media-gfx/gnome-photos-3.24.5/work/gnome-photos-3.24.5/tests'

(gnome-photos:641): Grilo-WARNING **: [registry] grl-registry.c:1362: Plugin 'grl-flickr' not available

** (gnome-photos:641): WARNING **: Unable to activate Grilo's Flickr plugin: Plugin 'grl-flickr' not available

(gnome-photos:641): GLib-GIO-ERROR **: Settings schema 'org.gnome.photos' is not installed

Creating logfile at /tmp/dogtail-portage/logs/basic_20180414-233228_debug ...
Dogtail: warning: application may be hanging
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 3)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 4)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 5)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 6)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 7)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 8)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 9)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 10)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 11)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 12)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 13)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 14)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 15)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 16)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 17)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 18)
searching for child of [desktop frame | main]: "gnome-photos" application (attempt 19)
Traceback (most recent call last):
  File "./basic.py", line 28, in <module>
    fini()
  File "/tmp/portage/media-gfx/gnome-photos-3.24.5/work/gnome-photos-3.24.5/tests/testutil.py", line 66, in fini
    _do_bus_call("ActivateAction", GLib.Variant('(sava{sv})', ('quit', [], [])))
  File "/tmp/portage/media-gfx/gnome-photos-3.24.5/work/gnome-photos-3.24.5/tests/testutil.py", line 47, in _do_bus_call
    -1, None)
Error: g-dbus-error-quark: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.Photos was not provided by any .service files (2)

FAIL: basic.py
==============================================================================
1 of 1 test failed
Please report to https://bugzilla.gnome.org/enter_bug.cgi?product=gnome-photos
==============================================================================
make[3]: *** [Makefile:761: check-TESTS] Error 1
Comment 1 Thomas Deutschmann gentoo-dev Security 2018-04-26 16:17:49 UTC
x86 hit this, on 2nd install test suite passed.
Comment 2 Thomas Deutschmann gentoo-dev Security 2020-08-30 12:58:22 UTC
Still happening in media-gfx/gnome-photos-3.34.2...
Comment 3 Leho Kraav (:macmaN @lkraav) 2021-11-05 11:09:32 UTC
What about media-gfx/gnome-photos-40.0, currently only version in tree?