Gentoo Websites Logo
Go to: Gentoo Home Documentation Forums Lists Bugs Planet Store Wiki Get Gentoo!
Bug 518870 - dev-libs/apr-util: copies CPP from dev-libs/apr instead of using current CC/CXX (+ uses pregen libtool)
Summary: dev-libs/apr-util: copies CPP from dev-libs/apr instead of using current CC/C...
Status: CONFIRMED
Alias: None
Product: Gentoo Linux
Classification: Unclassified
Component: Current packages (show other bugs)
Hardware: All Linux
: Normal normal (vote)
Assignee: Lars Wendler (Polynomial-C)
URL:
Whiteboard:
Keywords:
: 524276 (view as bug list)
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-08-02 21:02 UTC by Michał Górny
Modified: 2015-10-17 14:38 UTC (History)
5 users (show)

See Also:
Package list:
Runtime testing required: ---


Attachments
Build log (dev-libs:apr-util-1.5.3-r2:20140802-203151.log,5.43 KB, text/x-log)
2014-08-02 21:02 UTC, Michał Górny
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Michał Górny archtester Gentoo Infrastructure gentoo-dev Security 2014-08-02 21:02:06 UTC
Created attachment 382108 [details]
Build log

checking for APR... yes
  setting CPP to "x86_64-pc-linux-gnu-gcc-4.8.2 -E"
  adding "-pthread" to CFLAGS
  setting CPPFLAGS to " -DLINUX -D_REENTRANT -D_GNU_SOURCE"
checking how to run the C preprocessor... x86_64-pc-linux-gnu-gcc-4.8.2 -E
configure: error: in `/tmp/portage/dev-libs/apr-util-1.5.3-r2/work/apr-util-1.5.3':
configure: error: C preprocessor "x86_64-pc-linux-gnu-gcc-4.8.2 -E" fails sanity check
See `config.log' for more details

while the current CC & CXX are -4.8.3. Long story short, you need to tc-export CPP.

Afterwards, we're hitting another issue because it uses a copy of libtool from apr build rather than generating a new one -- and that one tries to use -4.8.2 as well. I can't think of a very good solution at the moment.
Comment 1 Michał Górny archtester Gentoo Infrastructure gentoo-dev Security 2014-08-03 07:16:48 UTC
I see one potential solution for the libtool issue: you can unpack & configure dev-libs/apr in apr-util, and make it use just-generated build files rather than system ones.
Comment 2 Guilherme Amadio gentoo-dev 2014-08-25 16:45:26 UTC
Hello,

I believe that I am hitting this same bug on a prefix on OSX, but for apr itself.
I am not sure how I can fix it. I thought that my gcc was at fault.
Any thoughts? Let me know if I should file a separate bug for this.

Applying APR hints file rules for x86_64-apple-darwin13
  setting CPPFLAGS to "-DDARWIN -DSIGPROCMASK_SETS_THREAD_MASK -no-cpp-precomp"
  setting apr_posixsem_is_global to "yes"
(Default will be unix)
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking how to run the C preprocessor... /lib/cpp
configure: error: in `/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/work/apr-1.5.1':
configure: error: C preprocessor "/lib/cpp" fails sanity check
See `config.log' for more details

!!! Please attach the following file when seeking support:
!!! /Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/work/apr-1.5.1/config.log
 * ERROR: dev-libs/apr-1.5.1-r1::gentoo_prefix failed (configure phase):
 *   econf failed
 * 
 * Call stack:
 *          ebuild.sh, line   93:  Called __call-ebuildshell 'src_configure'
 *        environment, line  261:  Called src_configure
 *        environment, line 2823:  Called econf '--enable-layout=gentoo' '--enable-nonportable-atomics' '--enable-posix-shm' '--enable-threads' '--disable-static' '--with-devrandom=/dev/urandom'
 *   phase-helpers.sh, line  584:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *   			die "econf failed"
 * 
 * If you need support, post the output of `emerge --info '=dev-libs/apr-1.5.1-r1::gentoo_prefix'`,
 * the complete build log and the output of `emerge -pqv '=dev-libs/apr-1.5.1-r1::gentoo_prefix'`.
 * The complete build log is located at '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/temp/build.log'.
 * The ebuild environment file is located at '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/temp/environment'.
 * Working directory: '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/work/apr-1.5.1'
 * S: '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/work/apr-1.5.1'

>>> Failed to emerge dev-libs/apr-1.5.1-r1, Log file:

>>>  '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/temp/build.log'

 * Messages for package dev-libs/apr-1.5.1-r1:

 *   Darwin patch set 'darwin-conf' failed to apply!
 * ERROR: dev-libs/apr-1.5.1-r1::gentoo_prefix failed (configure phase):
 *   econf failed
 * 
 * Call stack:
 *          ebuild.sh, line   93:  Called __call-ebuildshell 'src_configure'
 *        environment, line  261:  Called src_configure
 *        environment, line 2823:  Called econf '--enable-layout=gentoo' '--enable-nonportable-atomics' '--enable-posix-shm' '--enable-threads' '--disable-static' '--with-devrandom=/dev/urandom'
 *   phase-helpers.sh, line  584:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *   			die "econf failed"
 * 
 * If you need support, post the output of `emerge --info '=dev-libs/apr-1.5.1-r1::gentoo_prefix'`,
 * the complete build log and the output of `emerge -pqv '=dev-libs/apr-1.5.1-r1::gentoo_prefix'`.
 * The complete build log is located at '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/temp/build.log'.
 * The ebuild environment file is located at '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/temp/environment'.
 * Working directory: '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/work/apr-1.5.1'
 * S: '/Library/Gentoo/var/tmp/portage/dev-libs/apr-1.5.1-r1/work/apr-1.5.1'
Comment 3 Alex Xu (Hello71) 2014-10-03 10:54:14 UTC
*** Bug 524276 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 4 Philipp Riegger 2014-10-14 09:37:13 UTC
I have the same problem since I switched my /bin/sh symlink to dash. Is there anything I can do? Do you need more build logs? Is there some patch I can test?