Gentoo Websites Logo
Go to: Gentoo Home Documentation Forums Lists Bugs Planet Store Wiki Get Gentoo!
Bug 283665 - x11-base/xorg-server-1.5.3-r6 shows blank/black screen after switch to tty
Summary: x11-base/xorg-server-1.5.3-r6 shows blank/black screen after switch to tty
Status: VERIFIED NEEDINFO
Alias: None
Product: Gentoo Linux
Classification: Unclassified
Component: [OLD] Unspecified (show other bugs)
Hardware: x86 Linux
: High normal (vote)
Assignee: Gentoo X packagers
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2009-09-04 15:06 UTC by rd
Modified: 2009-09-25 12:52 UTC (History)
0 users

See Also:
Package list:
Runtime testing required: ---


Attachments
Xorg.0.log (Xorg.0.log,19.25 KB, text/plain)
2009-09-07 09:39 UTC, rd
Details
xorg.conf (xorg.conf,2.42 KB, text/plain)
2009-09-07 09:43 UTC, rd
Details
dmesg output (dmesg.output,58.82 KB, text/plain)
2009-09-07 09:48 UTC, rd
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description rd 2009-09-04 15:06:50 UTC
After switching to a tty, switching back to xorg results in a black screen.

Reproducible: Always

Steps to Reproduce:
1.Strg-Alt-F2
2.Strg-Alt-F7 (where xorg runs)

Actual Results:  
Screen stays black.

Expected Results:  
Screen shows normal xorg surface.

I'm using xfce-base/xfce4-meta-4.6.1 as windowmanager

It happend the first time after emerge -veuND world.
I think maybe it's a problem with the intel - driver, because before i used VIDEO_CARDS="vesa". 

Please ask for other system output.

emerge --info

Portage 2.1.6.13 (default/linux/x86/2008.0/desktop, gcc-4.3.2, glibc-2.9_p20081201-r2, 2.6.30-gentoo-r5 i686)
=================================================================
System uname: Linux-2.6.30-gentoo-r5-i686-Genuine_Intel-R-_CPU_T2300_@_1.66GHz-with-gentoo-1.12.11.1
Timestamp of tree: Wed, 02 Sep 2009 15:15:03 +0000
app-shells/bash:     3.2_p39
dev-lang/python:     2.5.4-r3, 2.6.2-r1
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r8
dev-util/cmake:      2.6.4
sys-apps/baselayout: 1.12.11.1
sys-apps/sandbox:    1.6-r2
sys-devel/autoconf:  2.13, 2.63-r1
sys-devel/automake:  1.5, 1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r2, 1.10.2
sys-devel/binutils:  2.18-r3
sys-devel/gcc-config: 1.4.1
sys-devel/libtool:   1.5.26
virtual/os-headers:  2.6.27-r2
ACCEPT_KEYWORDS="x86"
CBUILD="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/3.5/env /usr/kde/3.5/share/config /usr/kde/3.5/shutdown /usr/share/config"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/sandbox.d /etc/terminfo /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="distlocks fixpackages parallel-fetch protect-owned sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/gentoo"
LANG="de_DE@euro"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
LINGUAS="de"
MAKEOPTS="-j3"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
SYNC="rsync://rsync.au.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X a52 aac acl acpi alsa atm audiofile avahi bluetooth branding bzip2 cairo cdio cdr cli cracklib crypt cups dbus dri dts dvb dvd dvdr eds emboss encode evo fam firefox flac fortran gdbm gif gnutls gpm gstreamer gtk gzip hal iconv ipv6 isdnlog jpeg ldap libnotify mad matroska mdnsresponder-compat mikmod mmx mp3 mp4 mpeg mudflap ncurses nls nptl nptlonly ogg opengl openmp pam pcre pdf perl png posix ppds pppd python qt3 qt3support qt4 quicktime readline reflection samba sdl server session smp spell spl sse sse2 ssl startup-notification subversion svg sysfs tcpd threads thunar tiff truetype unicode usb vcd vcdinfo vcdx vlm vorbis wifi win32codecs wma x264 x86 xml xorg xulrunner xv xvid zlib" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1 emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LINGUAS="de" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="intel vesa"
Unset:  CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, LC_ALL, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, PORTDIR_OVERLAY
Comment 1 rd 2009-09-04 16:16:49 UTC
I emerged x11-base/xorg-server-1.5.3-r6 and media-libs/mesa-7.3-r1 with VIDEO_CARDS="vesa". It DIDN'T solved the problem. It seems to be the wrong approach.
Comment 2 Rémi Cardona gentoo-dev 2009-09-05 10:19:45 UTC
Please attach your xorg.conf, your Xorg.0.log and the full output of dmesg.

Thanks
Comment 3 rd 2009-09-07 09:39:17 UTC
Created attachment 203352 [details]
Xorg.0.log
Comment 4 rd 2009-09-07 09:43:06 UTC
Created attachment 203354 [details]
xorg.conf

I had to generate a new xorg.conf. Maybe it was deleted by emerge -veuND world . The problem is still the same.
Comment 5 rd 2009-09-07 09:48:12 UTC
Created attachment 203355 [details]
dmesg output
Comment 6 rd 2009-09-07 10:15:07 UTC
needed info supplied 
Comment 7 Rémi Cardona gentoo-dev 2009-09-24 08:05:48 UTC
You're missing the kernel DRM i915 driver. Please enable it, there's a good chance it might help solve your problems.

Thanks
Comment 8 rd 2009-09-25 12:52:47 UTC
This solved it, thanks a lot :)