Gentoo Websites Logo
Go to: Gentoo Home Documentation Forums Lists Bugs Planet Store Wiki Get Gentoo!
Bug 658130 - x11-base/xorg-server-1.20: hard freeze on startx
Summary: x11-base/xorg-server-1.20: hard freeze on startx
Status: RESOLVED DUPLICATE of bug 658240
Alias: None
Product: Gentoo Linux
Classification: Unclassified
Component: Current packages (show other bugs)
Hardware: All Linux
: Normal major (vote)
Assignee: Gentoo X packagers
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2018-06-14 19:29 UTC by Piotr Karbowski
Modified: 2018-06-19 04:49 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Package list:
Runtime testing required: ---


Attachments
My emerge --info (out.tmp,6.94 KB, text/plain)
2018-06-14 22:01 UTC, Fred Krogh
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Piotr Karbowski gentoo-dev 2018-06-14 19:29:47 UTC
Right after upgrade from 1.19 to x11-base/xorg-server-1.20 I am unable to `startx`. The screen freeze right after running X server, I can see the underscore cursor in the upper left corner of screen, however it does not blink. I can use sysrq to sync + reboot, but there's nothing special in Xorg.0.log.

FWIW I am not using udev or systemd.

It also looks like I am not the only one with such issue https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-8229484.html#8229484

Reproducible: Always
Comment 1 Jonas Stein gentoo-dev 2018-06-14 21:29:02 UTC
It is sad to read that you have problems with the software. The situation seems to be a bit more complicate and requires some analysis.
We can not help you efficiently via bug tracker. The bug tracker aims rather on specific problems in .ebuilds and less on individual systems. 

I have had very good experience on the gentoo IRC [1] with questions like this. Of course there are also forums and mailing lists [2,3].
I hope you understand, that I will close the bug here therefore and wish you good luck on one of the mentioned channels [4].
Please reopen the ticket in order to provide an indication for an specific error in an ebuild or any gentoo related product.

[1] https://www.gentoo.org/get-involved/irc-channels/
[2] https://forums.gentoo.org/
[3] https://www.gentoo.org/get-involved/mailing-lists/all-lists.html
[4] https://www.gentoo.org/support/
Comment 2 Piotr Karbowski gentoo-dev 2018-06-14 21:31:29 UTC
You cannot be serious. You have resolved the bug, simply because problem appears to be complex? THere's a problem with current latest xorg-server in ~amd64 and giving me tips how to join IRC is not even remotely helpful.
Comment 3 Piotr Karbowski gentoo-dev 2018-06-14 21:33:14 UTC
As in https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-8229484.html#8229484

Confirmed 3 users that have this problem. This is not a thing related to my very system that no one else happen to have.
Comment 4 Chí-Thanh Christopher Nguyễn gentoo-dev 2018-06-14 21:58:09 UTC
It would be good if you provide at least emerge --info output and information on driver/hardware.
Comment 5 Fred Krogh 2018-06-14 22:01:40 UTC
Created attachment 535930 [details]
My emerge --info

My emerge --info is attached.
Comment 6 Piotr Karbowski gentoo-dev 2018-06-14 22:03:43 UTC
Dell e7470, Skylake i5

Portage 2.3.40 (python 3.5.5-final-0, default/linux/amd64/17.0, gcc-7.3.0, glibc-2.27-r4, 4.17.0 x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-4.17.0-x86_64-Intel-R-_Core-TM-_i5-6300U_CPU_@_2.40GHz-with-gentoo-2.6
KiB Mem:    16250136 total,   3868508 free
KiB Swap:   16777212 total,  16777212 free
Timestamp of repository gentoo: Thu, 14 Jun 2018 19:30:01 +0000
Head commit of repository gentoo: a0e4d8ece6ccfb7c068131d0aa59a6eac107b6c7
sh bash 4.4_p23
ld GNU ld (Gentoo 2.30 p3) 2.30.0
ccache version 3.3.4 [enabled]
app-shells/bash:          4.4_p23::gentoo
dev-java/java-config:     2.2.0-r4::gentoo
dev-lang/perl:            5.26.2::gentoo
dev-lang/python:          2.7.14-r2::gentoo, 3.5.5-r1::gentoo
dev-util/ccache:          3.3.4-r1::gentoo
dev-util/cmake:           3.11.3::gentoo
dev-util/pkgconfig:       0.29.2::gentoo
sys-apps/baselayout:      2.6::gentoo
sys-apps/openrc:          0.36::gentoo
sys-apps/sandbox:         2.13::gentoo
sys-devel/autoconf:       2.13::gentoo, 2.69-r4::gentoo
sys-devel/automake:       1.16.1-r1::gentoo
sys-devel/binutils:       2.30-r3::gentoo
sys-devel/gcc:            7.3.0-r3::gentoo
sys-devel/gcc-config:     1.9.1::gentoo
sys-devel/libtool:        2.4.6-r5::gentoo
sys-devel/make:           4.2.1-r3::gentoo
sys-kernel/linux-headers: 4.16-r1::gentoo (virtual/os-headers)
sys-libs/glibc:           2.27-r4::gentoo
Repositories:

gentoo
    location: /var/portage/tree
    sync-type: rsync
    sync-uri: rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage
    priority: -1000
    sync-rsync-extra-opts: 
    sync-rsync-verify-metamanifest: yes
    sync-rsync-verify-max-age: 24
    sync-rsync-verify-jobs: 1

deadbeef-overlay
    location: /var/lib/layman/deadbeef-overlay
    masters: gentoo
    priority: 50

foo-overlay
    location: /var/lib/layman/foo-overlay
    masters: gentoo
    priority: 50

seden
    location: /var/lib/layman/seden
    masters: gentoo
    priority: 50

ACCEPT_KEYWORDS="amd64 ~amd64"
ACCEPT_LICENSE="*"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O3 -pipe -march=native"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /etc/stunnel/stunnel.conf /usr/lib64/libreoffice/program/sofficerc /usr/share/gnupg/qualified.txt /usr/share/themes/oxygen-gtk/gtk-2.0 /usr/share/themes/oxygen-gtk/gtk-3.0"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/dconf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/php/apache2-php7.2/ext-active/ /etc/php/cgi-php7.2/ext-active/ /etc/php/cli-php7.2/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-O3 -pipe -march=native"
DISTDIR="/var/portage/distfiles"
EMERGE_DEFAULT_OPTS=" --with-bdeps y --binpkg-respect-use y --buildpkg-exclude 'virtual/* sys-kernel/*-sources games-*/* app-emulation/emul-linux-*' --backtrack 300 "
ENV_UNSET="DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS DISPLAY PERL5LIB PERL5OPT PERLPREFIX PERL_CORE PERL_MB_OPT PERL_MM_OPT XAUTHORITY XDG_CACHE_HOME XDG_CONFIG_HOME XDG_DATA_HOME XDG_RUNTIME_DIR"
FCFLAGS="-O2 -pipe"
FEATURES="assume-digests binpkg-logs buildpkg ccache distlocks ebuild-locks fixlafiles merge-sync multilib-strict news noinfo parallel-fetch preserve-libs protect-owned sfperms strict unknown-features-warn unmerge-logs unmerge-orphans userfetch userpriv usersync xattr"
FFLAGS="-O2 -pipe"
GENTOO_MIRRORS="http://ftp.heanet.ie/pub/gentoo/ http://distfiles.gentoo.org/"
LANG="en_US.UTF-8"
LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed"
MAKEOPTS="--quiet -j4"
PKGDIR="/var/portage/packages"
PORTAGE_COMPRESS="bzip2"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --omit-dir-times --compress --force --whole-file --delete --stats --human-readable --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages --exclude=/.git"
PORTAGE_TMPDIR="/var/portage/tmp"
USE="acl amd64 berkdb bzip2 cli crypt cups cxx dri fontconfig fortran gdbm glamor iconv jpeg libtirpc logrotate modules multilib ncurses nls nptl opengl openmp pam pcre pic png readline seccomp smp ssl tcpd threads unicode vim-syntax xattr xft zlib zsh-completion" ABI_X86="64 32" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" APACHE2_MODULES="authn_core authz_core socache_shmcb unixd actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache cgi cgid dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" CALLIGRA_FEATURES="karbon plan sheets stage words" COLLECTD_PLUGINS="df interface irq load memory rrdtool swap syslog" CPU_FLAGS_X86="aes avx avx2 fma3 mmx mmxext popcnt sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3" ELIBC="glibc" GPSD_PROTOCOLS="ashtech aivdm earthmate evermore fv18 garmin garmintxt gpsclock isync itrax mtk3301 nmea ntrip navcom oceanserver oldstyle oncore rtcm104v2 rtcm104v3 sirf skytraq superstar2 timing tsip tripmate tnt ublox ubx" INPUT_DEVICES="keyboard mouse synaptics" KERNEL="linux" L10N="en" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LIBREOFFICE_EXTENSIONS="presenter-console presenter-minimizer" LLVM_TARGETS="BPF" OFFICE_IMPLEMENTATION="libreoffice" PHP_TARGETS="php5-6 php7-0" POSTGRES_TARGETS="postgres9_5 postgres10" PYTHON_SINGLE_TARGET="python3_5" PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_5" RUBY_TARGETS="ruby21 ruby23 ruby24 ruby25" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="intel i965" XTABLES_ADDONS="quota2 psd pknock lscan length2 ipv4options ipset ipp2p iface geoip fuzzy condition tee tarpit sysrq steal rawnat logmark ipmark dhcpmac delude chaos account"
Unset:  CC, CPPFLAGS, CTARGET, CXX, INSTALL_MASK, LC_ALL, LINGUAS, PORTAGE_BINHOST, PORTAGE_BUNZIP2_COMMAND, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS
Comment 7 Chí-Thanh Christopher Nguyễn gentoo-dev 2018-06-14 22:07:09 UTC
(In reply to Fred Krogh from comment #5)
As you use different hardware from the reporter, can you check whether Magic SysRq works for you too? Possibly there are different driver issues.

(In reply to Piotr Karbowski from comment #6)
Do you use intel or modesetting driver for X? Does switching between them make a difference?
Comment 8 Fred Krogh 2018-06-14 22:27:32 UTC
I didn't know about sysrq, but I do have it enabled in my kernel.  It works when I use it in a console, but not from a terminal when using X.  I having other problems now and can't check this when it freezes at startup with the new xorg-server.
Comment 9 Piotr Karbowski gentoo-dev 2018-06-15 14:55:57 UTC
i will try to bisect the issue, hopefully I will be able to compile X on side and replace it, unless some big changes to headers were made, which will make buildoing keyboard + mouse drivers hard.
Comment 10 Piotr Karbowski gentoo-dev 2018-06-16 10:34:07 UTC
Folks, I see that few people were added to CC.

I assume all of you hit the same thing, would you kindly state your xorg configuration? Here I run without systemd, without udev and using synaptics, mouse and keyboard drivers. Anyone uses full udev stack with libinput/evdev drivers?
Comment 11 Fred Krogh 2018-06-16 14:40:59 UTC
My xorg.conf without comment lines

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Simple Layout"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "AutoAddDevices" "off"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection
Section "Files"
    FontPath        "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/TTF/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/75dpi/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/Speedo/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/freefonts/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/inconsolata"
EndSection
Section "Module"
    Load           "dbe"  	# Double buffer extension
    SubSection     "extmod"
        Option         "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
    EndSubSection
    Load           "glx"
    Disable        "dri"
    Disable        "dri2"
EndSection
Section "ServerFlags"
    Option         "AllowEmptyInput" "false"
    Option         "AutoAddDevices" "false"
    Option         "blank time" "10"  # Blank the screen after 10 minutes (Fake)
    Option         "standby time" "15"  # Turn off screen after 15 minutes (DPMS)
    Option         "suspend time" "20"  # Full suspend after 20 minutes
    Option         "off time" "30"  # Turn off after half an hour
EndSection
Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection
Section "InputDevice"
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol"
    Option         "Device" "/dev/input/mice"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
Section "InputClass"
    Identifier         "Keyboard1"
    Driver             "evdev"
    MatchIsKeyboard    "on"
    Option         "AutoRepeat" "500 30"
    Option         "XkbModel" "pc101"
    Option         "XkbLayout" "us"
    Option         "XkbVariant" ",querty"
    Option         "XkbRules" "xorg"
EndSection
Section "InputClass"
    Identifier         "Mouse1"
    Driver             "evdev"
    MatchIsPointer     "on"
    Option         "Protocol" "IMPS/2"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"   # adding this enables the scroll wheel
EndSection
Section "Monitor"
    Identifier     "Vizio P502ui-B1E"
    ModelName      "Vizio P502ui-B1E"
    DisplaySize     1093    616
    HorizSync       30.0 - 81.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0
    ModeLine       "3840x2160_30.00" 712.34 3840 4152 4576 5312 2160 2161 2164 2235 -hsync +vsync
    ModeLine       "1920x1200" 194.16 1920 2056 2248 2536 1200 1201 1204 1276 +hsync -vsync
EndSection
Section "Monitor"
    Identifier     "Samsung T260HD"
    ModelName      "Generated by Another Modeline Calculator, amlc -c"
    DisplaySize     543    339
    HorizSync       30.0 - 81.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0
    ModeLine       "1920x1200" 194.16 1920 2056 2248 2536 1200 1201 1204 1276 +hsync -vsync
    ModeLine       "960x600" 97.08 960 1024 1120 1264 600 601 604 640 doublescan
EndSection
Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "VIZ P502ui-B1E"
    HorizSync       15.0 - 140.0
    VertRefresh     25.0 - 76.0
EndSection
Section "Device"
    Identifier     "Standard VGA"
    Driver         "vga"
    VendorName     "Unknown"
    BoardName      "Unknown"
EndSection
Section "Device"
    Identifier     "NVidia GEForce GTX 970"
    Driver         "nvidia"
    Option         "NoLogo" "true"
    Option         "RenderAccel" "true"
    Option         "backingstore" "true"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "true"
    Option         "AllowGLXWithComposite" "True"
EndSection
Section "Device"
    Identifier     "NVidia GEForce GTS 450"
    Driver         "nvidia"
    Option         "UseEdidDpi" "False"
    Option         "NoLogo" "true"
    Option         "RenderAccel" "true"
    Option         "backingstore" "true"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "true"
    Option         "AllowGLXWithComposite" "True"
EndSection
Section "Device"
    Identifier     "NVidia GForce FX"
    Driver         "nvidia"
    Option         "NoLogo" "true"
    Option         "RenderAccel" "true"
    Option         "backingstore" "true"
EndSection
Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GTX 970"
EndSection
Section "Screen"
    Identifier     "Screen 1"
    Device         "NVidia GEForce GTS 450"
    Monitor        "Samsung T260HD"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       8
        Modes      "1920x1200" "960x600"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       16
        Modes      "1920x1200" "960x600"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       24
        Modes      "1920x1200" "960x600"
    EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
    Identifier     "Screen 2"
    Device         "NVidia GEForce GTX 970"
    Monitor        "Samsung T260HD"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       8
        Modes      "1920x1200" "960x600"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       16
        Modes      "1920x1200" "960x600"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       24
        Modes      "1920x1200" "960x600"
    EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
    Identifier     "Screen 3"
    Device         "NVidia GEForce GTX 970"
    Monitor        "Vizio P502ui-B1E"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       8
        Modes      "3840x2160" "1920x1200"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       16
        Modes      "3840x2160" "1920x1200"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       24
        Modes      "3840x2160" "1920x1200"
    EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "Stereo" "0"
    Option         "metamodes" "3840x2160 +0+0"
    Option         "SLI" "Off"
    Option         "MultiGPU" "Off"
    Option         "BaseMosaic" "off"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection
Section "Extensions"
    Option         "Composite" "Enable"
EndSection
Comment 12 Geoff Madden 2018-06-18 04:34:02 UTC
It appears that version 1.20.0 of the xorg-server can't run in frame buffer mode
This problem caused me to stop building a systemd unit,& revert back to rc.
I then had the same hassle with the xorg-server,on looking at the X org site it appears 
appears to be a problem with the update,downgrading to version 1.19.5 at least 
allowed me get X started
Comment 13 Piotr Karbowski gentoo-dev 2018-06-18 19:12:53 UTC
Found the trigger. It's "mouse" driver.

Most of you most likely can switch to either evdev or libinput to not use it.

chithanh would you be so kind and test on your not affected station if adding mouse driver to the mix trigger the issue?
Comment 14 Piotr Karbowski gentoo-dev 2018-06-18 20:20:19 UTC
Here's the fix for xf86-input-mouse: https://cgit.freedesktop.org/xorg/driver/xf86-input-mouse/patch/?id=3c8f243b750a92d5837a449d344ff884dbd02b57

Apply it or wait for new release of mouse driver.

I can confirm, that it works for me.
Comment 15 Fred Krogh 2018-06-18 23:50:06 UTC
Also works for me -- thanks
Comment 16 Matt Turner gentoo-dev 2018-06-19 04:49:51 UTC
I suspect everyone here was affected by the incompatible version of xf86-input-mouse, which I fixed by making a new release:

commit fabacb3ecfdc2ee8b002d9098f0bb4bb041bad6b
Author:     Matt Turner <mattst88@gentoo.org>
AuthorDate: 2018-06-19 04:42:52 +0000
Commit:     Matt Turner <mattst88@gentoo.org>
CommitDate: 2018-06-19 04:44:18 +0000

    x11-drivers/xf86-input-mouse: Version bump 1.9.3
    
    Closes: https://bugs.gentoo.org/658240

 x11-drivers/xf86-input-mouse/Manifest                      |  1 +
 x11-drivers/xf86-input-mouse/xf86-input-mouse-1.9.3.ebuild | 13 +++++++++++++
 2 files changed, 14 insertions(+)

Speculatively marking as a duplicate of bug 658240. If anyone still has this problem when using mouse-1.9.3 please comment and reopen.

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 658240 ***