Gentoo Websites Logo
Go to: Gentoo Home Documentation Forums Lists Bugs Planet Store Wiki Get Gentoo!
Bug 636082 - app-admin/apache-tools fails to build with sys-libs/db-5.3 on ARM: /usr/lib/gcc/armv7a-hardfloat-linux-gnueabi/5.4.0/../../../../armv7a-hardfloat-linux-gnueabi/bin/ld: cannot find -ldb-4.8
Summary: app-admin/apache-tools fails to build with sys-libs/db-5.3 on ARM: /usr/lib/g...
Status: UNCONFIRMED
Alias: None
Product: Gentoo Linux
Classification: Unclassified
Component: Current packages (show other bugs)
Hardware: ARM Linux
: Normal normal (vote)
Assignee: Lars Wendler (Polynomial-C)
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-10-31 17:17 UTC by Nelson
Modified: 2017-11-08 02:51 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
Package list:
Runtime testing required: ---


Attachments
emerge --info (info,5.66 KB, text/plain)
2017-11-06 14:06 UTC, Nelson
Details
qlist (qlist,394 bytes, text/plain)
2017-11-06 14:07 UTC, Nelson
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Nelson 2017-10-31 17:17:47 UTC
Emerging apache-tools-2.4.27 with db-5.3.28-r2 instead of db-4.8.30-r2 fails on ARM arch. The log files showing it are here:

https://pastebin.com/CmeL9jPK

https://pastebin.com/Hw4KcSVY

The workaround was to emerge =sys-libs/db-4.8.30-r2, keeping both versions.
Comment 1 Tomáš Mózes 2017-11-01 11:03:07 UTC
Please always attach build logs and other attachments directly here.
Comment 2 Lars Wendler (Polynomial-C) gentoo-dev 2017-11-06 10:15:20 UTC
I doubt that this is really an issue with apache-tools but rather with dev-libs/apr-util[-gdbm]

Can you please run the following command on the affected system and post its output here?

qlist -e apr-util | xargs --no-run-if-empty scanelf -L -n -q -F '%n #F' | tr , '\n' | xargs --no-run-if-empty readlink -f | uniq | xargs --no-run-if-empty qfile -CS | sort -u

That command requires app-portage/portage-utils (qlist) and app-misc/pax-utils (scanelf) to be installed.

Furthermore please post the output of the follwing command:

emerge --info apr-util apache-tools
Comment 3 Lars Wendler (Polynomial-C) gentoo-dev 2017-11-06 10:16:56 UTC
Small correction, I suppose it's an issue with dev-libs/apr-util[berkdb]
Comment 4 Nelson 2017-11-06 14:06:31 UTC
Created attachment 502800 [details]
emerge --info

This is the emerge --info apr-util apache-tools
Comment 5 Nelson 2017-11-06 14:07:01 UTC
Created attachment 502802 [details]
qlist

Command:

qlist -e apr-util | xargs --no-run-if-empty scanelf -L -n -q -F '%n #F' | tr , '\n' | xargs --no-run-if-empty readlink -f | uniq | xargs --no-run-if-empty qfile -CS | sort -u
Comment 6 Nelson 2017-11-06 14:07:41 UTC
(In reply to Lars Wendler (Polynomial-C) from comment #3)
> Small correction, I suppose it's an issue with dev-libs/apr-util[berkdb]

(In reply to Lars Wendler (Polynomial-C) from comment #2)
> I doubt that this is really an issue with apache-tools but rather with
> dev-libs/apr-util[-gdbm]
> 
> Can you please run the following command on the affected system and post its
> output here?
> 
> qlist -e apr-util | xargs --no-run-if-empty scanelf -L -n -q -F '%n #F' | tr
> , '\n' | xargs --no-run-if-empty readlink -f | uniq | xargs
> --no-run-if-empty qfile -CS | sort -u
> 
> That command requires app-portage/portage-utils (qlist) and
> app-misc/pax-utils (scanelf) to be installed.
> 
> Furthermore please post the output of the follwing command:
> 
> emerge --info apr-util apache-tools

Logs uploaded.
Comment 7 Lars Wendler (Polynomial-C) gentoo-dev 2017-11-07 08:56:04 UTC
Just as I suspected. apr-util has been built against sys-libs/db-4.8 and this breaks compilation of apache-tools if sys-libs/db-4.8 has been replaced with a newer version.
Please try to build apr-util against the newer version of sys-libs/db and your issue with apache-tools should go away.
Comment 8 Nelson 2017-11-08 02:51:07 UTC
(In reply to Lars Wendler (Polynomial-C) from comment #7)
> Just as I suspected. apr-util has been built against sys-libs/db-4.8 and
> this breaks compilation of apache-tools if sys-libs/db-4.8 has been replaced
> with a newer version.
> Please try to build apr-util against the newer version of sys-libs/db and
> your issue with apache-tools should go away.

Seems like rebuilding apr-util worked. Wasn't portage supposed to take care of dependencies such as this one?