Gentoo Websites Logo
Go to: Gentoo Home Documentation Forums Lists Bugs Planet Store Wiki Get Gentoo!
Bug 52905 - mono 1.0 hangs during emerge upgrading from mono 0.95 (
Summary: mono 1.0 hangs during emerge upgrading from mono 0.95 (
Status: RESOLVED NEEDINFO
Alias: None
Product: Gentoo Linux
Classification: Unclassified
Component: New packages (show other bugs)
Hardware: x86 Linux
: High normal (vote)
Assignee: dotnet
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2004-06-03 12:15 UTC by rodgling
Modified: 2005-02-20 11:33 UTC (History)
0 users

See Also:
Package list:
Runtime testing required: ---


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description rodgling 2004-06-03 12:15:30 UTC
Upgrading mono from .91 to .95 with nptl enabled, emerge hangs (something to do with gac?). Turning off nptl, it upgrades fine; and then turning it back on .95 can be re-emerged without problems. Odd.

Reproducible: Always
Steps to Reproduce:
1. USE="nptl" emerge mono 
2.
3.

Actual Results:  
emerge hangs

Expected Results:  
completed emerge

gcc 3.3.2-r5; glibc 2.3.2-r9 with nptl. Interestingly having recompiled mono
without nptl (from 0.91 to 0.95), 0.95 now compiles fine *with* nptl. So
probably not very important.
Comment 1 Peter Johanson (RETIRED) gentoo-dev 2004-06-29 19:06:41 UTC
Okay, marking WONTFIX as this seems just to be an odd upgrade problem when dealing with NPTL. if this problem still exists going between closely related versions, please reopen. For now marking WONTFIX.
Comment 2 rodgling 2004-07-01 11:30:11 UTC
Similar behavior as upgrading .91 to .95:

...
/bin/sh ../../mkinstalldirs /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
 /bin/install -c -m 644 mscorlib.dll /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mscorlib.dll
MONO_PATH=. ../../mono/mini/mono --config ../../data/config ./../gacutil.exe /i ./Accessibility.dll /f /package 1.0 /gacdir /usr/lib /root /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/Accessibility.dll -> /usr/lib/mono/gac/Accessibility/1.0.5000.0__b03f5f7f11d50a3a/Accessibility.dll
Accessibility installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)
MONO_PATH=. ../../mono/mini/mono --config ../../data/config ./../gacutil.exe /i ./ByteFX.Data.dll /f /package 1.0 /gacdir /usr/lib /root /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/ByteFX.Data.dll -> /usr/lib/mono/gac/ByteFX.Data/0.7.6.1__0738eb9f132ed756/ByteFX.Data.dll
ByteFX.Data installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)
MONO_PATH=. ../../mono/mini/mono --config ../../data/config ./../gacutil.exe /i ./Commons.Xml.Relaxng.dll /f /package 1.0 /gacdir /usr/lib /root /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/Commons.Xml.Relaxng.dll -> /usr/lib/mono/gac/Commons.Xml.Relaxng/1.0.5000.0__0738eb9f132ed756/Commons.Xml.Relaxng.dll
Commons.Xml.Relaxng installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)

and it hangs here (low CPU usage, not in waiting-for-io state).
Comment 3 rodgling 2004-07-01 11:38:13 UTC
Tried again with USE="-nptl": similar results (not identical) -

Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/Mono.Data.SybaseClient.dll -> /usr/lib/mono/gac/Mono.Data.SybaseClient/1.0.5000.0__0738eb9f132ed756/Mono.Data.SybaseClient.dll
Mono.Data.SybaseClient installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)
MONO_PATH=. ../../mono/mini/mono --config ../../data/config ./../gacutil.exe /i ./Mono.Data.SqliteClient.dll /f /package 1.0 /gacdir /usr/lib /root /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/Mono.Data.SqliteClient.dll -> /usr/lib/mono/gac/Mono.Data.SqliteClient/1.0.5000.0__0738eb9f132ed756/Mono.Data.SqliteClient.dll
Mono.Data.SqliteClient installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)
MONO_PATH=. ../../mono/mini/mono --config ../../data/config ./../gacutil.exe /i ./Mono.Data.TdsClient.dll /f /package 1.0 /gacdir /usr/lib /root /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/Mono.Data.TdsClient.dll -> /usr/lib/mono/gac/Mono.Data.TdsClient/1.0.5000.0__0738eb9f132ed756/Mono.Data.TdsClient.dll
Mono.Data.TdsClient installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)
Comment 4 rodgling 2004-07-01 11:50:12 UTC
Same again with MAKEOPTS="" CFLAGS="" CXXFLAGS="" USE="-nptl" emerge mono:

ake[2]: Entering directory `/var/tmp/portage/mono-1.0/work/mono-1.0/runtime/net_1_1'
make[3]: Entering directory `/var/tmp/portage/mono-1.0/work/mono-1.0/runtime/net_1_1'
make[3]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
/bin/sh ../../mkinstalldirs /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
 /bin/install -c -m 644 mscorlib.dll /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mscorlib.dll
MONO_PATH=. ../../mono/mini/mono --config ../../data/config ./../gacutil.exe /i ./Accessibility.dll /f /package 1.0 /gacdir /usr/lib /root /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/Accessibility.dll -> /usr/lib/mono/gac/Accessibility/1.0.5000.0__b03f5f7f11d50a3a/Accessibility.dll
Accessibility installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)

Comment 5 rodgling 2004-07-02 14:07:06 UTC
It installs without problems after I install it by hand (as below)

tar -zxf mono-1.0.tar.gz
cd mono-1.0
./configure --prefix=/usr/local ; make ; make install

Comment 6 Jos Dehaes 2004-07-20 07:49:41 UTC
I have this problem too, on a clean install (new machine) so this is not some upgrade problem.

System is a P4 HT with Linux 2.6.7 SMP kernel, NPTL glibc. Have tried with -j3 and without.

Last lines of output:
make[3]: Leaving directory `/var/tmp/portage/mono-1.0/work/mono-1.0/runtime'
make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/mono-1.0/work/mono-1.0/runtime'
Making install in net_1_1
make[2]: Entering directory `/var/tmp/portage/mono-1.0/work/mono-1.0/runtime/net_1_1'
make[3]: Entering directory `/var/tmp/portage/mono-1.0/work/mono-1.0/runtime/net_1_1'
make[3]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
/bin/sh ../../mkinstalldirs /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
 /bin/install -c -m 644 mscorlib.dll /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mscorlib.dll
MONO_PATH=. ../../mono/mini/mono --config ../../data/config ./../gacutil.exe /i ./Accessibility.dll /f /package 1.0 /gacdir /usr/lib /root /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/Accessibility.dll -> /usr/lib/mono/gac/Accessibility/1.0.5000.0__b03f5f7f11d50a3a/Accessibility.dll
Accessibility installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)
MONO_PATH=. ../../mono/mini/mono --config ../../data/config ./../gacutil.exe /i ./ByteFX.Data.dll /f /package 1.0 /gacdir /usr/lib /root /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib
Package exported to: /var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/1.0/ByteFX.Data.dll -> /usr/lib/mono/gac/ByteFX.Data/0.7.6.1__0738eb9f132ed756/ByteFX.Data.dll
ByteFX.Data installed into the gac (/var/tmp/portage/mono-1.0/image//usr/lib/mono/gac)
Comment 7 Jos Dehaes 2004-07-20 08:01:07 UTC
fixed by doing

# cd /usr/portage/dev-dotnet/mono/
# ebuild mono-1.0.ebuild install
# ebuild mono-1.0.ebuild qmerge

with the ebuild install command, the make install completes successfully, and I can continue merging the package.
Comment 8 rodgling 2004-07-24 06:08:09 UTC
Doing the ebuild by hand as per comment #7 does not work for me (hangs in the same way).
Comment 9 Dan 2004-08-16 19:16:24 UTC
still hangs on 1.0.1, smp system w/ nptl - though the ebuild filename.ebuild install and ebuild filename.ebuild qmerge did work for me 
Comment 10 Peter Johanson (RETIRED) gentoo-dev 2005-02-08 09:29:42 UTC
Any change with mono-1.0.5 and recent glibc/gcc versions?
Comment 11 Peter Johanson (RETIRED) gentoo-dev 2005-02-20 11:33:11 UTC
Marking NEEDINFO. Please report back status with 1.0.5 or the recently added 1.0.6. Thanks.