Gentoo Websites Logo
Go to: Gentoo Home Documentation Forums Lists Bugs Planet Store Wiki Get Gentoo!
Bug 169964 - Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0"
Summary: Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0"
Status: VERIFIED LATER
Alias: None
Product: Gentoo Linux
Classification: Unclassified
Component: [OLD] Server (show other bugs)
Hardware: All Linux
: High normal (vote)
Assignee: Gentoo X packagers
URL: http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-...
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2007-03-08 16:52 UTC by GNUtoo
Modified: 2009-09-28 12:36 UTC (History)
0 users

See Also:
Package list:
Runtime testing required: ---


Attachments
xorg.comf (xorg.conf,5.72 KB, text/plain)
2007-03-08 16:52 UTC, GNUtoo
Details
Xorg.0.log (Xorg.0.log,42.36 KB, text/plain)
2007-03-10 13:55 UTC, GNUtoo
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description GNUtoo 2007-03-08 16:52:08 UTC
# glxinfo
name of display: :0.0
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual

   visual  x  bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer  ms  cav
 id dep cl sp sz l  ci b ro  r  g  b  a bf th cl  r  g  b  a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
0x21 24 tc  1  0  0 c  .  .  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0 0 None
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
0x22 24 dc  1  0  0 c  .  .  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0 0 None

i am using the free software radeon driver
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility X700 (PCIE)


Reproducible: Always




# emerge --info
Portage 2.1.2-r9 (default-linux/x86/2006.1/desktop, gcc-4.1.1, glibc-2.3.6-r4, 2.6.20-gentoo_sempron_2500 i686)
=================================================================
System uname: 2.6.20-gentoo_sempron_2500 i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 2.00GHz
Gentoo Base System version 1.12.1
Timestamp of tree: Sun, 04 Mar 2007 15:00:03 +0000
dev-lang/python:     2.4.3-r1
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r5
sys-apps/sandbox:    1.2.17
sys-devel/autoconf:  2.13, 2.61
sys-devel/automake:  1.4_p6, 1.5, 1.6.3, 1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r2, 1.10
sys-devel/binutils:  2.16.1-r3
sys-devel/gcc-config: 1.3.13-r3
sys-devel/libtool:   1.5.22
virtual/os-headers:  2.6.11-r2
ACCEPT_KEYWORDS="x86"
AUTOCLEAN="yes"
CBUILD="i386-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -march=pentium-m -pipe"
CHOST="i386-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/3.5/env /usr/kde/3.5/share/config /usr/kde/3.5/shutdown /usr/share/X11/xkb /usr/share/config"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/env.d /etc/gconf /etc/revdep-rebuild /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-O2 -march=pentium-m -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="autoconfig distlocks metadata-transfer sandbox sfperms strict"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/gentoo"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --delete-after --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/overlay"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="3dnow 3dnowex 7zip X a52 aac acl adns aiglx alsa amr apache2 asf berkdb bitmap-fonts bl blender-game cairo cdda cddb cdr chardet clearcase cli contrarius cracklib cran crypt css cups cvs dbus dga divx dri dts dv dvd dvdr dvdread editor eds effects emboss enca encode examples exif expat fam fat ffmpeg firefox flac foomaticdb gdbm gif gimpprint glsa gmedia gpm gstreamer gtk hal hfs httpd iconv ieee1394 inkjar inquisitio ipv6 isdnlog jfs jpeg jpeg2k kde kerberos kqemu lcms ldap libg++ libnotify lzo mad matroska midi mikmod mjpeg mmx mmxext mng mp3 mp4 mpeg mpi musepack ncurses nls nptl nptlonly nsplugin ntfs ogg openal openexr opengl pam pcre perforce perl php plugin png ppds pppd python qa qt3 qt4 quicktime quotas readline realmedia reflection reiser4 reiserfs rt2500pci rtc rtsp samba sdl session skins sox speex spell spl srteam sse sse2 ssl stream subversion svg swat tcpd tga theora tiff timidity tordns truetype truetype-fonts type1-fonts unicode usb vcd vidx vlm vorbis wma wmf wmp wxwindows x264 x86 xanim xfs xml xorg xprint xv xvid xvmc yv12 zlib zsh" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1 emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mulaw multi null plug rate route share shm softvol" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="radeon"
Unset:  CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, LDFLAGS, LINGUAS, MAKEOPTS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS
Comment 1 GNUtoo 2007-03-08 16:52:49 UTC
Created attachment 112582 [details]
xorg.comf
Comment 2 Jakub Moc (RETIRED) gentoo-dev 2007-03-08 16:55:36 UTC
xorg-server version? drivers version?
Comment 3 GNUtoo 2007-03-08 17:02:51 UTC
(In reply to comment #2)
> xorg-server version? drivers version?
> 

# Xorg -version

X Window System Version 7.1.1
Release Date: 12 May 2006
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.1
Build Operating System: UNKNOWN
Current Operating System: Linux port4 2.6.20-gentoo_sempron_2500 #11 Wed Mar 7 19:22:42 CET 2007 i686
Build Date: 05 March 2007
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Module Loader present

the drivers are comming from my kernel...(i should change the kernel's name)
Linux port4 2.6.20-gentoo_sempron_2500 #11 Wed Mar 7 19:22:42 CET 2007 i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 2.00GHz GenuineIntel GNU/Linux
Comment 4 GNUtoo 2007-03-09 23:04:05 UTC
i still have the same problem with Xorg 7.2
# Xorg -version

X Window System Version 7.2.0
Release Date: 22 January 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.2
Build Operating System: Linux 2.6.20-gentoo_port4 i686
Current Operating System: Linux port4 2.6.20-gentoo_port4 #13 Fri Mar 9 22:11:04 CET 2007 i686
Build Date: 10 March 2007
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
# glxinfo
name of display: :0.0
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual

   visual  x  bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer  ms  cav
 id dep cl sp sz l  ci b ro  r  g  b  a bf th cl  r  g  b  a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
0x21 24 tc  1  0  0 c  .  .  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0 0 None
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
0x22 24 dc  1  0  0 c  .  .  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0  0 0 None

Comment 5 GNUtoo 2007-03-10 11:55:37 UTC
lspci -vv
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility X700 (PCIE) (prog-if 00 [VGA])
        Subsystem: Sony Corporation Unknown device 81e8
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Interrupt: pin A routed to IRQ 17
        Region 0: Memory at c8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
        Region 1: I/O ports at 5000 [size=256]
        Region 2: Memory at b8100000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
        [virtual] Expansion ROM at b8120000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: [50] Power Management version 2
                Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
                Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
        Capabilities: [58] Express Endpoint IRQ 0
                Device: Supported: MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0, ExtTag+
                Device: Latency L0s <256ns, L1 <4us
                Device: AtnBtn- AtnInd- PwrInd-
                Device: Errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
                Device: RlxdOrd+ ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop+
                Device: MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes
                Link: Supported Speed 2.5Gb/s, Width x16, ASPM L0s L1, Port 0
                Link: Latency L0s <256ns, L1 <2us
                Link: ASPM Disabled RCB 64 bytes CommClk+ ExtSynch-
                Link: Speed 2.5Gb/s, Width x16
        Capabilities: [80] Message Signalled Interrupts: 64bit+ Queue=0/0 Enable-
                Address: 0000000000000000  Data: 0000
        Capabilities: [100] Advanced Error Reporting

so i've added:
VideoRam    131072
but it didn't change anything...
(my graphic card use hyper memory)
Comment 6 GNUtoo 2007-03-10 12:02:05 UTC
by the where does the bug comes from?
mesa? dri?
Comment 7 GNUtoo 2007-03-10 12:02:45 UTC
oops...i wanted to say by the way


Comment 8 GNUtoo 2007-03-10 13:55:25 UTC
Created attachment 112794 [details]
Xorg.0.log
Comment 9 GNUtoo 2007-03-10 13:56:30 UTC
(In reply to comment #8)
> Created an attachment (id=112794) [edit]
> Xorg.0.log
> 

by the way i tryed ubuntu edgy eft livecd and glxinfo worked and DRI also...
Comment 10 GNUtoo 2007-03-10 14:00:10 UTC
i emerge xserver-xorg without ntpl
Comment 11 GNUtoo 2007-03-10 14:12:36 UTC
solved
Comment 12 Lars 2009-09-28 11:25:08 UTC
i had the same problem with my old ati card (R200) after migrating from the binary ati drivers to the open-source drivers on an x86 architecture with a 2.6.30 kernel using x11-base/xorg-server-1.5.3-r6 without an xorg.conf file. for me the PROBLEM was SOLVED by adding the lines
media-libs/mesa -nptl
x11-base/xorg-server -nptl
to the /etc/portage/package.use and run emerge -DavuN world to re-emerge these packages. still glxinfo and glxgears came up with errors and hardware acceleration was not working. but todays update to x11-apps/xinit-1.0.8-r8 fixed the problem for me :-) , so maybe anyone having this problem should maybe also `emerge xinit` again.

maybe also re-doing the guides http://www.gentoo.org/doc/en/dri-howto.xml and http://www.gentoo.org/doc/en/ati-faq.xml can help.
Comment 13 Rémi Cardona gentoo-dev 2009-09-28 12:36:41 UTC
What if you rebuild everything with USE=nptl ?

Thanks