--- cs/handbook/hb-install-network.xml.orig 2005-03-30 19:15:47.000000000 +0200 +++ cs/handbook/hb-install-network.xml 2005-04-10 19:02:10.000000000 +0200 @@ -18,16 +18,16 @@

-Pokud je Váš systém zapojen do ethernetové sítě používající DHCP protokol, -je velmi pravděpodobné, že se již síť automaticky nastavila. Pokud je to tak, -měli byste být schopni používat mnoho síťových aplikací, které jsou na -instalačním CD dostupné, jako například ssh, scp, ping, -irssi, wget a links. +Je-li Váš systém zapojen do ethernetové sítě používající DHCP protokol, je +velmi pravděpodobné, že se již vše automaticky nastavilo. Pokud připojení +funguje, měli byste být schopni používat síťové aplikace dostupné na instalačním +CD, jako například ssh, scp, ping, irssi, +wget a links.

-Pokud je již síťování nastaveno, příkaz /sbin/ifconfig by měl zobrazit -nějaká síťová rozhraní kromě lo, například eth0: +Pokud je síť funkční, příkaz /sbin/ifconfig ukáže další síťová rozhraní +kromě lo, například eth0:

@@ -120,22 +120,21 @@
 
 

Pokud Vaše instalační médium tyto nástroje neobsahuje a Vaše síť ještě -nefunguje, pokračujte s ruční konfigurací -sítě. +nefunguje, pokračujte ruční konfigurací sítě.

@@ -158,8 +157,8 @@ net-setup se Vás zeptá na pár otázek o Vašem síťovém prostředí. Když je vše hotovo, měli byste mít k dispozici fungující síťové připojení. Otestujte jej, jak bylo ukázáno výše. Pokud testy proběhnou úspěšně, -gratulujeme! Nyní jste připraveni nainstalovat Gentoo. Přeskočte zbytek této -sekce a pokračujte přípravou disků. +gratulujeme, jste připraveni nainstalovat Gentoo. Přeskočte zbytek této sekce a +pokračujte přípravou disků.

@@ -191,15 +190,15 @@

Pokud je něco špatně, překontrolujte, že jste správně zadali uživatelské jméno a heslo (/etc/ppp/pap-secrets nebo -/etc/ppp/chap-secrets) a ujistěte se, že jste zadali správný název +/etc/ppp/chap-secrets), a ujistěte se, že jste zadali správný název síťové karty. Pokud ethernetové zařízení neexistuje, budete muset načíst -odpovídající jaderné moduly. V tom případě byste měli pokračovat -ruční konfigurací sítě kde je vysvětleno, +odpovídající jaderné moduly - v tom případě byste měli pokračovat +ruční konfigurací sítě, kde je vysvětleno, jak na to.

-Pokud všechno pracuje, pokračujte přípravou +Pokud všechno funguje, pokračujte přípravou disků.

@@ -218,7 +217,7 @@ instalačních CD. Avšak nejprve se musíte ujistit, že je Vaše konfigurace v pořádku. Změňte obsah /etc/ppp/pap-secrets resp. /etc/ppp/chap-secrets tak, aby obsahoval správnou kombinaci -uživatelského jména a hesla. +uživatelského jména a hesla:

@@ -236,7 +235,7 @@
 

Když je vše hotovo, prostě spusťte pptp (spolu s možnostmi, které jste nemohli nastavit v options.pptp), abyste se připojili -na server: +na server:

@@ -257,10 +256,10 @@
 
 
 

-Instalační CD se při bootování snaží detekovat všechny Vaše zařízení a načíst -pro ně odpovídající ovladače ve formě jaderných modulů. Ve velké -většině případů odvádí skvělou práci, avšak může se stát, že nenačte vše, co -potřebujete. +Instalační CD se při bootování snaží detekovat všechna připojená zařízení a +načíst pro ně odpovídající ovladače ve formě jaderných modulů. +Ve velké většině případů odvádí skvělou práci, avšak může se stát, že +nenačte vše, co je potřeba.

@@ -279,8 +278,7 @@

-Abyste nalezli ovladač pro Vaši síťovou kartu, použijte modprobe -k načtení odpovídajícího jaderného modulu: +Vybraný ovladač síťové karty nakonec načteme příkazem modprobe:

@@ -289,7 +287,7 @@
 

-Pro zjištění, zda je Vaše síťová karta nyní detekovaná, použijte +Pro zjištění, zda je Vaše síťová karta nyní správně obsluhovaná, použijte ifconfig. Pokud vše proběhlo v pořádku, měli byste vidět něco podobného:

@@ -321,9 +319,9 @@

-Pokud nyní máte síťovou kartu nadetekovanou, můžete zkusit znovu použít -net-setup nebo adsl-setup, je možné, že budou fungovat. Avšak -pro ty otrlejší mezi čtenářstvem popíšeme, jak nastavit Vaši síť ručně. +Pokud nyní pracuje Vaše síťová karta správně, můžete zkusit znovu použít +net-setup nebo adsl-setup; je možné, že už budou fungovat. Avšak +pro ty otrlejší mezi čtenářstvem popíšeme, jak nastavit síť ručně.

@@ -333,8 +331,8 @@

@@ -416,7 +414,7 @@

Většina uživatelů bude potřebovat nastavit pouze dva parametry, ESSID (zvané též jméno bezdrátové sítě) a případně WEP klíč. Patří-li zobrazená ESSID a -adresa Access Pointu vašemu přístupovému bodu a nepoužíváte-li WEP, je vaše +adresa Access Pointu vašemu přístupovému bodu a nepoužíváte-li WEP, je Vaše bezdrátová síť nastavena. Pokud potřebujete změnit ESSID či nastavit WEP klíč, postupujte takto:

@@ -436,7 +434,7 @@ Nyní si můžete prohlédnout platná nastavení bezdrátové sítě pomocí iwconfig. Jakmile je bezdrátová část funkční, můžete pokračovat konfigurací IP vrstvy, jak je popsáno v další části (Porozumění síťovým technologiím) nebo můžete použít +link="#network_term">porozumění síťovým technologiím) nebo můžete použít nástroj net-setup, jak již bylo popsáno.

@@ -462,32 +460,33 @@

-V síti jsou stroje (host) identifikovány svou IP adresou -(Internet Protocol address). Takováto adresa je kombinací čtyř čísel -od 0 do 255. No, alespoň ji tak vnímáme. Ve skutečnosti sestává +V síti jsou všechny stroje (host) identifikovány pomocí své IP +adresy (Internet Protocol address). Tato adresa je kombinací čtyř čísel +od 0 do 255. No, alespoň ji tak vnímáme - ve skutečnosti sestává ze 32 bitů (jedničky a nuly). Podívejme se na jednu takovou:

-IP Adresa (číslo):      192.168.0.2
-IP Adresa (bity):       11000000 10101000 00000000 00000010
+IP adresa (číslo):      192.168.0.2
+IP adresa (bity):       11000000 10101000 00000000 00000010
                         -------- -------- -------- --------
                            192      168       0        2
 

Takováto IP adresa je unikátní pro každý stroj (host), mluvíme-li o -dosažitelných sítích (tj. všechny stroje, na které můžete dosáhnout, musí mít -unikátní IP adresu). Abyste byli schopni rozlišovat mezi stroji uvnitř sítě a -mezi stroji v jiných sítích, je IP adresa rozdělena do dvou částí: část -identifikující síť a část identifikující stroj (host). +dosažitelných sítích (tj. všechny stroje, se kterými můžete komunikovat, musí +mít unikátní IP adresu). Abyste byli schopni rozlišovat mezi stroji uvnitř +Vaší sítě a mezi stroji v sítích jiných, je IP adresa rozdělena do dvou +částí: do části identifikující síť a části identifikující stroj +(host).

Oddělení je provedeno pomocí masky sítě, skupiny jedniček doplněné skupinou nul. Ta část IP adresy, které v síťové masce odpovídají jedničky, identifikuje síť (síťová část), zbytek identifikuje stroj v síti. Maska -sítě může být zapsána stejně jako IP adresa. +sítě může být zapsána ve stejném formátu jako IP adresa:

@@ -500,14 +499,14 @@
 

-Jinými slovy, 192.168.0.14 je součástí naší ukázkové sítě, ale 192.168.1.2 +Jinými slovy, 192.168.0.14 je součástí naší ukázkové sítě, zatímco 192.168.1.2 už ne.

-Broadcast adresa je IP adresa, která má síťovou část stejnou, jako -Vaše IP adresa, ale druhou část (normálně identifikující stroj) tvoří samé -jedničky. Každý stroj na Vaší síti naslouchá na této adrese. Broadcast adresa -je používána pro posílání paketů pro všechny stanice v síti. +Broadcast adresa je IP adresa, která má síťovou část stejnou jako Vaše IP +adresa, ale druhou část, která normálně identifikuje stroj, tvoří samé jedničky. +Každý stroj ve Vaší síti naslouchá na této adrese, ta je proto používána +pro posílání paketů určených pro všechny stanice v síti.

@@ -520,18 +519,19 @@
 

-Abyste mohli brouzdat po Internetu, musíte vědět, kudy na něj, přes jaký -počítač. Takový počítač se nazývá gateway, brána. Protože je to normální +Abyste mohli brouzdat po Internetu, musíte vědět, kudy na něj, přes který +počítač. Tento počítač se nazývá gateway, brána. Protože je to normální stroj, má také normální IP adresu (například 192.168.0.1).

-Řekli jsme, že každý stroj musí mít svou IP adresu. Abyste s ním však -mohli komunikovat podle jména, musíte ho nějak převést na IP adresu (například -z  dev.gentoo.org udělat 64.5.62.82). Takováto služba se -nazývá name service. Abyste ji mohli využívat, musíte seznámit svůj -stroj s adresami takzvaných nameserverů, neboli serverů DNS. Uděláte to -tak, že je zapíšete do souboru /etc/resolv.conf. +Řekli jsme si, že každý stroj musí mít svoji vlastní IP adresu. Abyste +s ním však mohli komunikovat podle jména, musíte jej nepjrve nějak převést +na IP adresu (například z  dev.gentoo.org udělat 64.5.62.82). +Služba, která se o to stará, se nazývá name service, a abyste ji mohli +využívat, musíte seznámit svůj stroj s adresami takzvaných nameserverů +neboli serverů DNS. Uděláte to tak, že je zapíšete do souboru +/etc/resolv.conf.

@@ -540,7 +540,8 @@

-Abychom si to shrnuli, před pokračováním budete potřebovat tyto informace: +Abychom si to shrnuli - před pokračováním budete potřebovat +následující informace:

@@ -577,9 +578,9 @@

-Nastavení sítě sestává ze tří kroků. Nejprve si přiřadíme IP adresu pomocí -ifconfig. Poté nastavíme routování (směrování) na bránu pomocí -route. Nakonec zapíšeme IP adresy nameserverů do souboru +Nastavení sítě sestává ze tří kroků: nejprve si přiřadíme IP adresu pomocí +ifconfig, poté nastavíme routování (směrování) na bránu pomocí +route a nakonec zapíšeme IP adresy nameserverů do souboru /etc/resolv.conf.

@@ -624,8 +625,8 @@

-To je všechno. Nyní otestujte síť pomocí pingu na nějaký internetový server -(třeba Google). Pokud to funguje, +To je všechno. Nyní otestujte síť pomocí pingu na nějaký internetový server, +třeba Google. Pokud to funguje, gratulujeme, nyní jste připraveni nainstalovat Gentoo. Pokračujte přípravou disků.