--- hb-install-system.xml.orig 2005-04-02 22:10:56.000000000 +0200 +++ hb-install-system.xml 2005-04-07 22:24:12.000000000 +0200 @@ -8,8 +8,8 @@ -2.2 -2005-03-29 +2.3 +2005-04-07
Chroot @@ -39,12 +39,11 @@

Druhé důležité nastavení je proměnná SYNC, opět v souboru make.conf. Obsahuje jméno rsync serveru, který chcete používat pro -synchronizaci svého Portage stromu (sbírka souborů ebuild, skriptů +synchronizaci svého Portage stromu (sbírky souborů ebuild, skriptů obsahujících vše, co Portage potřebuje pro stažení a instalaci softwaru). I když můžete nastavit proměnnou RSYNC ručně (pro použití v České republice -je dobré její nastavení na -rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage), mirrorselect Vám -to může usnadnit: +je doporučená hodnota rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage), +mirrorselect Vám může ulehčit práci:

@@ -53,7 +52,7 @@
 
 

Po použití nástroje mirrorselect je doporučeno překontrolovat -nastavení v souboru /mnt/gentoo/etc/make.conf ! +nastavení v souboru /mnt/gentoo/etc/make.conf!

@@ -82,7 +81,7 @@

Připojte souborový systém /proc do /mnt/gentoo/proc, aby i instalace v novém prostředí mohla využívat informace poskytované -jádrem. +jádrem:

@@ -96,19 +95,19 @@
 
 
 

-Nyní jsou všechny diskové oddíly inicializovány a základní prostředí je -inicializováno, můžeme do něj tedy vstoupit. Použijeme k tomu chroot -(proces je proto také nazýván chrooting). Aktivní prostředí se změní +Nyní jsou všechny diskové oddíly inicializovány a základní prostředí připraveno, +můžeme do něj tedy vstoupit. Použijeme k tomu chroot, proces je +proto také nazýván chrooting. Aktivní prostředí se změní z instalačního média (například z instalačního CD) do nově instalovaného systému (do nového prostředí).

Chroot je tvořen třemi kroky. Nejprve změníme aktuální root -z / (na instalačním médiu) na /mnt/gentoo (nově -inicializované oddíly), poté vytvoříme nové prostředí pomocí env-update -(vytvoření proměnných prostředí), a nakonec tyto proměnné načteme do paměti -přes source. +z / (na instalačním médiu) na /mnt/gentoo (na +nově inicializovaných oddílech), poté vytvoříme nové prostředí pomocí +env-update (vytvoření proměnných prostředí) a nakonec tyto proměnné +načteme do paměti přes source.

@@ -120,7 +119,7 @@
 
 

Gratulujeme! Nyní jste uvnitř svého nového Gentoo Linuxu. Samozřejmě ještě -zdaleka nejste hotovi, a proto Vám také ještě zbývá pár kapitol :-) +zdaleka nejste hotovi, proto Vám ostatně také ještě zbývá pár kapitol :-)

@@ -139,6 +138,11 @@

+Blokuje-li Váš firewall protokol rsync, můžete použít emerge-webrsync, +který stáhne a nainstaluje aktualizovaný strom Portage jinou metodou. +

+ +

Pokud dostanete varování, že je k dispozici nová verze Portage a že byste jej měli zaktualizovat, ignorujte to prosím. Portage bude zaktualizováno později v průběhu instalace. @@ -155,13 +159,13 @@

-Profil je zíklad každého Gentoo systému. Nejen, že specifikuje výchozí hodnoty +Profil je základ každého Gentoo systému. Nejen, že specifikuje výchozí hodnoty CHOST, CFLAGS a jiných důležitých proměnných, ale zároveň nastavuje, jaké verze balíčků bude systém používat. Toto vše udržují vývojáři Gentoo.

-Dříve nebyly profily téměř vůbec ovlivňovány uživateli. V poslední době se +Dříve nebyly profily téměř vůbec ovlivňovány uživateli, v poslední době se však na architekturách x86, hppa a alpha objevila potřeba udržovat profily dva, jeden pro jádra řady 2.4 a druhý pro řadu 2.6. Bez dvou profilů by se integrace jader řady 2.6 zkomplikovala. @@ -179,7 +183,7 @@

Používáte-li jednu z výše zmíněných architektur, uvidíte další profil pod -symbolickým odkazem profilu (make.profile): +symbolickým odkazem make.profile:

@@ -194,8 +198,7 @@
 

-# ln -snf /usr/portage/profiles/default-linux/x86/2005.0/2.4
-/etc/make.profile
+# ln -snf /usr/portage/profiles/default-linux/x86/2005.0/2.4 /etc/make.profile
 
@@ -208,7 +211,7 @@ USE je jedna z nejmocnějších proměnných, které Gentoo nabízí. Programy mohou být zkompilovány s podporou různých rozšíření, například GTK nebo QT, jiné s a nebo bez podpory SSL, některé s podporou -framebufferu (svgalib) namísto X11 (X-server). +framebufferu (svgalib) namísto X11 (X-serveru).

@@ -219,23 +222,23 @@

Pomocí proměnné USE definujete klíčová slova, která jsou promítnuta do -voleb pro kompilaci. Například ssl povolí podporu SSL v programech, -které ji umožňují. gnome gtk -kde -qt zkompiluje Vaše programy -s podporou GTK a GNOME a bez KDE a QT, takže bude Váš systém vyladěn pro -GNOME. +voleb pro kompilaci. Například ssl aktivuje podporu SSL +v programech, které ji mohou využít. Nastavení gnome gtk -kde -qt +zkompiluje Vaše programy s podporou GTK a GNOME a bez KDE a QT, takže bude +Váš systém vyladěn pro GNOME.

-Výchozí nastavení USE jsou umístěny v souboru -make.defaults Vašeho profilu. Tento soubor najdete v adresáři -kam ukazuje /etc/make.profile a v jeho nadřazených adresářích. -Výsledná nastavení USE jsou výsledkem všech souborů +Výchozí hodnoty USE jsou umístěny v souboru +make.defaults Vašeho profilu. Tento soubor najdete v adresáři, +kam ukazuje /etc/make.profile, a v jeho nadřazených adresářích. +Výchozí nastavení USE jsou výsledkem kombinace všech souborů make.defaults. To, co umístíte do svého -/etc/make.conf, je zpracováváno po výchozích nastaveních. Pokud -něco přidáte, přidá se to i do výsledku, pokud něco uberete (pomocí přidání -znaménka mínus před konkrétní USE volbu), bude to ze seznamu USE proměnných -odstraněno (pokud to v nich vůbec bylo). Nikdy neměňte nic -uvnitř adresáře /etc/make.profile, tato nastavení by byla +/etc/make.conf, je zpracováváno po výchozích nastaveních - pokud +něco přidáte, přidá se to i do výsledku, pokud něco uberete (provádí se +to znaménkem mínus před konkrétní USE volbou), bude daná možnost ze seznamu +USE proměnných odstraněna, pokud v nich vůbec byla. Nikdy neměňte +nic uvnitř adresáře /etc/make.profile, tato nastavení by byla ztracena při aktualizaci Portage!

@@ -274,7 +277,7 @@ (locales). Až do teď se po kompilaci glibc generovala všechna dostupná, nyní však můžete aktivovat USE proměnnou userlocales a v /etc/locales.build určit jenom ta, která chcete. Učiňte tak -však pouze víte-li, která nastavení chcete použít. Tato volba neovlivní +však pouze tehdy, víte-li, která nastavení chcete použít. Tato volba neovlivní bootstrap, pouze další rekompilace glibc.

@@ -312,7 +315,7 @@

Nyní se v klidu rozmyslete nad použitým stage. Řekli jsme Vám, že si máte -vybrat jednu ze stage1, stage2 nebo stage3 a varovali jsme +vybrat jednu ze stage1, stage2 nebo stage3, a varovali jsme Vás, že je tento výběr důležitý pro další průběh instalace. Toto je první případ, kdy se Vaše rozhodnutí promítne do dalšího postupu.

@@ -445,7 +448,7 @@

Pokud jste nezměnili výchozí nastavení CFLAGS/CXXFLAGS, stačí použít emerge ---pretend --newuse system. Pokud jste však nezměnili ani nastavení USE +--pretend --newuse system. Pokud jste navíc nezměnili ani nastavení USE proměnných, proč instalujete ze stage2?