1.35 2005-01-04
Správa uživatelů Přidání uživatelského účtu pro každodenní použití

Pracovat jako root je nebezpečné a měli byste se toho pokud možno vyvarovat. Proto je silně doporučeno přidat pro běžné použití další uživatelský účet.

Skupiny, do kterých uživatel patří, určují, jaké činnosti jsou uživateli povoleny. Následující tabulka obsahuje seznam důležitých skupin, které byste mohli chtít použít:

audioumožní přístup ke zvukovým zařízenímcdromumožní přímý přístup k optickým mechanikámfloppyumožní přímý přístup k disketovým mechanikámgamesumožní hrát hryusbumožní přístup k USB zařízenímvideo umožní přistupovat k zařízením pro záznam videa a hardwarovou akceleraci wheeldovolí použít su
Skupina Popis

Pokud například chcete vytvořit uživatele jenicek, který bude patřit do skupin wheel, users a audio, přihlašte se nejprve jako root (který jako jediný může přidávat nové uživatele) a spusťte useradd:

Login: root
Password: (Vaše rootovské heslo)

# useradd -m -G users,wheel,audio -s /bin/bash jenicek
# passwd jenicek
Password: (vložte Jeníčkovo heslo)
Re-enter password: (pro ověření zadejte heslo ještě jednou)

Pokud uživatel potřebuje vykonat nějakou činnost s právy roota, může k jejich dočasnému získání použít příkaz su -. Další možnost poskytuje balíček sudo, který, pokud je správně nastaven, je velmi bezpečný.