Omkring Gentoo Linux Daniel Robbins Jorge Paulo Kurt Lieber Shyam Mani Sven Vermeulen Arne Mejlholm Jesper Brodersen 1.0.15 2005-02-10 About Gentoo Linux
Gentoo Linux... som en plakat
Gentoo Linux som en paragraf

Vi producerer Gentoo Linux, en speciel variant af Linux, der kan optimeres og skræddersys automatisk lige til enhver applikation eller ethvert behov. Ekstrem ydelse, opsætningmuligheder og et førsteklasses bruger- og udvikler-community, er en stor del af Gentoo-oplevelsen.

Takket være en teknologi kaldet Portage, kan Gentoo Linux blive en ideel sikker server, udviklingsstation, professionelt skrivebord, spillesystem eller noget andet -- hvad du end har brug for, at det skal være. På grund af den næsten ubegrænsede tilpasningsevne, kalder vi Gentoo Linux for en metadistribution.

Hvad er Portage?

Portage er hjertet af Gentoo Linux, og den udfører mange vigtige funktioner. Et eksempel er, at Portage er software distributions systemet til Gentoo Linux. For at få det nyeste software til Gentoo Linux, kan du skrive en kommando: emerge sync. Denne kommando beder Portage om at opdatere dit lokale "Portage-træ" fra Internettet. Dit lokale Portage-træ indeholder en komplet samling af scripts, der kan bruges af Portage, til at lave eller installere de nyeste Gentoo pakker. Pt. har vi næsten 7000 pakker i vores Portage-træ, og der kommer nye til, hele tiden.

Portage er også et system til at bygge og installere pakker. Når du vil installere en pakke, skriver du emerge pakkenavn hvorefter Portage automatisk bygger en skræddersyet udgave af pakken til dine eksakte specifikationer, optimerer det til din hardware og sikrer, at de valgfrie egenskaber i pakken du ønsker, bliver tilføjet -- og dem du ikke ønsker, ikke bliver.

Portage holder også dit system up-to-date. Ved at skrive emerge -u world -- én kommando -- sikrer du at alle de pakker du ønsker på dit system, bliver automatisk opdateret.

Gentoo Linux

Portage vil holde dit Gentoo Linux system så opdateret, som du ønsker det. Og på grund af dette, holder erfarne Gentoo brugere ikke meget øje med "nye versioner" af Gentoo Linux -- da når alt kommer til alt, er den nyeste og bedste version af Gentoo Linux altid tilgængelig, ved at skrive en emerge --sync kommando. Der er ikke noget behov for, at vente flere måneder på at en "ny version" af Gentoo Linux bliver frigivet, fordi Gentoo Linux kontinuert bliver opdateret og forbedret og disse forbedringer med det samme bliver tilgængelige for dig.

Selvfølgelig opdaterer vi de officielle CD-udgivelser af Gentoo Linux sådan at de nyeste Gentoo Linux installationer er så opdaterede, som muligt fra starten af. Her er en oversigt af, hvad der er inkluderet i den nyeste udgivelse af Gentoo Linux:

  • Understøttelse for x86, AMD64, PowerPC, UltraSparc, Alpha og MIPS processorer
  • LiveCD-baseret installation til x86, AMD64, PowerPC, UltraSparc og Alpha
  • Nyeste stabile KDE og GNOME
  • Forskellige optimerede Linux-kerner
  • Meget moderne GNU-udviklingsmiljø
  • Fremragende understøttelse for filsystemer: ReiserFS, XFS, ext3, EVMS, LVM
  • Fremragende understøttelse for hardware: NVIDIA, Creative Labs Live! og Audigy
  • Modulær OpenGL- og compiler-undersystem (understøtter flere samtidige versioner)
  • Ren, afhængighedsbaseret opstartsscriptsystem (initialization scripts system)
  • Nyt hærdet Gentoo sikkerhedsinitiativ
  • 8000+ packages af det nyeste og bedste software
  • Forbedrede Portage egenskaber

Hvis Gentoo Linuxs kraft, hurtighed og fleksibilitet appellerer til dig, så opfordrer vi dig til at prøve det. Vi tror ikke, at du bliver skuffe.t

Gentoos Historie

Det begyndte med ekstra tid. Tid til at udforske, tid til at opdage, tid til at eksperimentere. Det var sådan skaberen af Gentoo, Daniel Robbins trådte ind i Linux verdenen. Han startede med Debian Linux, satte et par applikationer op, lærte ind og ud om Linux og som de fleste Linux brugere gør, prøvede et par distributioner og fandt sig godt tilpas med en distro ved navn Stampede Linux. Snart var han med i udviklingen af Stampede og ved at arbejde på deres pakkestyrings system. Efter en periode af tid og pga. nogle bestemte ting, gik han videre og besluttede at lave hans egen distribution.

Således blev Enoch født, Daniel ønskede at Enoch skulle være en lynende hurtig distro med muligheder for at automatisere pakke skabelsen og opgraderingen fuldstændigt. Snart var der en #enoch på irc.freenode.net og 10 udviklere der hjalp med distroen. Imens Enoch begyndte at udvikle sig, over en periode af tid, følte de at den havde brug for et nyt navn. De kaldte den Gentoo Linux. Omkring det tidspunkt hvor Gentoo var på vej mod sin 1.0 udgivelse købte Daniel en ny, hurtig maskine. Modellen af bundkortet havde en defekt chip der fik Linux til at låse når den ikke processerede og pga. det gik udviklingen af Gentoo Linux helt i stå.

Da der ikke skete noget med Gentoo skiftede Daniel til FreeBSD. Han kunne godt lide hvad han så. Specielt "Ports" systemet og han kom tilbage til Linux verdenen. Med hjælp fra de andre udviklere, såsom Achim Gottinger, kom Gentoo tilbage på sporet & fuld fart fremad. Hele pakkestyringssystemet blev designet igen & og kaldt Portage. Gentoo har været i aktiv udvikling lige siden da, med masser af egenskaber der er blevet tilføjet over årene. Hold af frivillige hjælper med at holde Gentoo fremme hvor det sker og patchet til at sikre maksimum sikkerhed & stabilitet.

Gentoos udviklingsmodel blev udvidet med en komplet projekt-baseret tilgang, hvor hvert projekt udvikler uafhængigt men i samarbejde med andre Gentoo projekter. Regelmæssige møder mellem lederne af projekterne (kaldet "projekt mangere") holder udviklingen i høj fart. Gentoo fundationen er blevet lavet for at håndtere finansielle sager, juridisk beskyttelse og holde øje med den generelle udvikling af Gentoo for at holde den i overensstemmelse med den Sociale Kontrakt(engelsk).

I April 2004 besluttede Daniel at fratræde hans udviklingsmæssige ansvarsområder indenfor Gentoo. Vi er alle meget taknemmelige for alt det arbejde Daniel har lagt i Gentoo og ønsker ham det bedste.

Gentoo fortsætter stadig med at vokse, udvikle og forbedre sig selv - nye projekter kommer til, nye udviklere slutter sig til, nye pakker bliver tilføjet hver dag. Gentoos udvikler og bruger community er uden tvivl Gentoos største værdi.