Stage-tarpaketin asennus Päiväyksen asettaminen

Ennen kuin jatketaan koneen päiväys pitää tarkistaa. Väärää näyttävä kello voi johtaa outoihin ongelmiin!

Ajan tarkastamiseen käytetään komentoa date:

# date
to maaliskuun 1. 16:21:18 EEST 2004

Jos aika on väärä, sen voi päivittää syntaksia date MMDDhhmmYYYY vastaavalla komennolla (M on kuukaudet, D on päivät, h on tunnit, m on minuutit ja Y on vuosi). Jos vaikkapa asetettaisiin päiväykseksi maaliskuun 1. 16:21 2004:

# date 040116212004
Valitseminen

Seuraavassa vaiheessa asennetaan järjestelmä valitsemastasi stage-tarpaketista. Voit joko ladata paketin verkosta tai, jos käynnistit Gentoon Universal LiveCD:ltä kopioida sen sieltä. Universal LiveCD:n kanssa on järkevää käyttää cd:llä olevaa pakettia koska se on täysin sama kuin verkosta haettavakin.

  • Oletus: Internetistä haetun Stagen asentaminen
  • Vaihtoehto: Universal LiveCD:n Stagen käyttö
Oletus: Internetistä haetun Stagen asentaminen Stagen lataaminen verkosta

Siirry Gentoon liitospisteeseen tiedostojärjestelmässäsi (todennäköisesti hakemisto /mnt/gentoo):

# cd /mnt/gentoo

Asennusvälineestä riippuen voit käyttää muutamaa eri työkalua stagen lataamiseen. Jos links2 on mukana voit käyttää surfata sillä Gentoon peilipalvelinlistaukseen ja valitse itseäsi lähin peilipalvelin (ainoa Suomessa kirjoitushetkellä on trumpetti.atm.tut.fi). Hakemisto josta paketti löytyy alkaa releases/-osalla, jonka jälkeen tulee Gentoon versio (2004.2) ja käytetty alusta (kuten x86/) ja lopulta stages/-hakemisto. Näkyvissä pitäisi olla kaikki alustan stage-tiedostot. Painamalla D ladataan tiedostoa ja selain sulkeutuu näppäimestä Q.

(Ilman välipalvelinta)   # links2 http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml
(Välipalvelimella)      # links2 -http-proxy proxy.example.com:8080 http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml

Ladatun paketin yhtäpitävyyden voi tarkastaa komennolla md5sum, joka vertaa MD5-tarkistussummia peilipalvelimelta löytyviin. Esimerkiksi x86-tarpaketin voi testata seuraavalla tavalla:

# md5sum -c stage1-x86-2004.2.tar.bz2
stage1-x86-2004.2.tar.bz2: OK
Stage-tarpaketin purkaminen

Seuraavaksi ladattu paketti puretaan järjestelmään. Tässä käytetään GNUn tar-komentoa koska se lienee yksinkertaisin:

# tar -xvjpf stage?-*.tar.bz2

Muista käyttää täsmälleen samoja valitsimia (-xvjpf). x purkaa tiedostoja arkistosta, v listaa monisanaisesti käsitellyt tiedostot (no, ehkei tämä ole täysin välttämätön), j suodattaa paketin bzip2:lla, p säilyttää käyttöoikeudet ja f lukee syötteen tiedostosta vakiosyötevirran asemesta.

Nyt stage on asennettu ja voit jatkaa asentamalla portagen.

Vaihtoehto: LiveCD:n Stagen käyttö Stage-paketin purkaminen

Staget sijaitsevat CD:llä hakemistossa /mnt/cdrom/stages. Komento ls listaa olemassaolevat paketit:

# ls /mnt/cdrom/stages

Jos tämä aiheuttaa virheilmoituksen niin CD kannattaa liittää ensin:

# ls /mnt/cdrom/stages
ls: /mnt/cdrom/stages: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
# mount /dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom
# ls /mnt/cdrom/stages

Siirry nyt Gentoon liitoshakemistoon (todennäköisesti /mnt/gentoo):

# cd /mnt/gentoo

Seuraavaksi puretaan valittu stage-tarpaketti. Työhön käytetään GNUn tar-työkalua. Muista käyttää samoja asetuksia (-xvjpf)! Esimerkissä puretaan stage-tarpaketti stage3->arkkitehtuuri<-2004.2.tar.bz2. Muista korvata nimi omalla paketillasi.

# tar -xvjpf /mnt/cdrom/stages/stage3->arkkitehtuuri<-2004.2.tar.bz2

Nyt kun stage on asennettu voidaan jatkaa asentamalla portage.

Portagen asennus Verkkoyhteys vai ilman?

Jos verkkoyhteys ei ole käytettävissä, pitää portage asentaa LiveCD:llä olevasta otoksesta. Tällöin oletettavasti käytät stage3-pakettia, koska muita ei verkotta pysty asentamaankaan. Myös käytettäessä esikäännettyjä paketteja asennuksen nopeuttamiseen täytyy portage ottaa LiveCD:ltä. Kaikki muut voivat ajallaan ladata täydellisen Portage-puun verkosta käyttäen komentoa emerge.

Jatka sopivaan kohtaan ohjetta:

  • portagen ja lähdekoodien asennus LiveCD:ltä (Verkottomissa ja GRP-asennuksissa)
  • kääntöasetusten säätäminen (muissa tapauksissa)
Portagen ja lähdekoodien asennus LiveCD:ltä

Universal LiveCD:illä on käytettävissä Portagen ptos. Koska olet lukemassa tätä osaa ohjeesta sinulla varmaankin on Universal LiveCD. Kuvat löytyvät hakemistosta /mnt/cdrom/snapshots/:

# ls /mnt/cdrom/snapshots

Otoksen purkamiseen käytetään tar-komentoa. Varmista taas että asetukset ovat oiketa. Huomaa myös että -C on suuraakkonen C eikä pieni c. Esimerkissä käytetään portage-20040710.tar.bz2:a otoksen tiedostonimenä, muista korvata tämä omalla tiedostollasi.

# tar -xvjf /mnt/cdrom/snapshots/portage-20040710.tar.bz2 -C /mnt/gentoo/usr

Lisäksi täytyy kopioida kaikki lähdekoodi CD:ltä:

# mkdir /mnt/gentoo/usr/portage/distfiles
# cp /mnt/cdrom/distfiles/* /mnt/gentoo/usr/portage/distfiles/

Nyt kun Portagen kuva on asennettu, voidaan jatkaa kohti käännösasetusten tekemistä.

Käännösasetusten tekeminen Johdanto

Gentoo-järjestelmän voi optimoida muutamalla Portagen käytökseen vaikuttavalla muuttujalla. Portage huomioi ympäristömuuttujat (joita asetetaan komennolla export), mutta ne ovat väliaikaisia. Pysyvät asetukset tehdään Portagen asetustiedostoon /etc/make.conf, jota muokataan seuraavaksi.

Kommentoitu listaus kaikista mahdollisista muuttujista löytyy tiedostosta /mnt/gentoo/etc/make.conf.example. Gentoon asentamiseksi et tarvitse kuin alta löytyviä muuttujia.

Käytä suosikkimuokkaintasi (oppaassa nano) optimointiasetusten muuttamiseksi.

# nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf

Huomannet, että make.conf.example on järjestetty hyvin yleisellä tavalla: kommentit alkavat merkillä # ja muut rivit määrittävät muuttujia syntaksilla MUUTTUJA="sisältö". Alla muutamia käytetyistä muuttujista

CHOST Vaikka se vaikuttaisi näppärältä idealta stage2- ja stage3-käyttäjät eivät saa muokata CHOST-asetustaan. Sen muuttaminen voi tehdä järjestelmän käyttökelvottomaksi. Siis: muokkaa tätä muuttujaa vain ja ainoastaan jos asennat stage1-asennusta.

CHOST määrittelee alustan jolle gcc kääntää ohjelmat. Vaihtoehtoja ovat:

x86i386i386-pc-linux-gnux86i486i486-pc-linux-gnux86i586i586-pc-linux-gnux86i686 tai uudempi (ml. athlonit)i686-pc-linux-gnualphaalpha-unknown-linux-gnuppcpowerpc-unknown-linux-gnuppc64powerpc64-unknown-linux-gnusparcsparc-unknown-linux-gnuhppa(yleinen)hppa-unknown-linux-gnuhppapa7000hppa1.1-unknown-linux-gnuhppapa8000 tai uudempihppa2.0-unknown-linux-gnumipsmips-unknown-linux-gnuamd64x86_64-pc-linux-gnu
Arkkitehtuuri Aliarkkitehtuuri CHOST-asetus
CFLAGS ja CXXFLAGS

CFLAGS- ja CXXFLAGS-muuttujat asettavat gcc:n C- ja C++-käännösten optimointiasetuksia vastaavasti. Vaolla ne määritellään tässä yleisesti niin jokainen ohjelma saavuttaa parhaan suorituskyvyn eri asetuksilla.

Tiedostoon make.conf kannattaa määritellä sellaiset optimointiasetukset jotka yleensä takaavat parhaan lopputuloksen. Älä käytä kokeellisia asetuksia täällä; liian tehokkaat optimoinnit saavat ohjelmat epävakaiksi (kaatuilemaan tai käyttäytymään viallisesti).

Tässä ei selvitetä kaikkia optimointiasetuksia, tarkempia tietoja kaikista löytyy GNU Online Manual(s)-sivuilta tai gcc:n infosivuilta (info gcc-komennolla täysimittaisessa toimivassa Linux-järjestelmässä) make.conf.example sisältää paljon esimerkkejä ja tietoa, lue se huolellisesti myös.

Ensimmäinen vastaantuleva asetus on -march=. Se määrittelee käytettävät arkkitehtuurioptimoinnit. Mahdolliset arvot on kuvattu make.conf.example-tiedoston kommenteissa. Esimerkiksi Athlon XP-suorittimelle:

# Niiden AMD64:n omistajien, jotka haluavat natiivin 64-bittisen ympäristön, ei tule asettaa athlon-xp:tä arkkitehtuuriksi
-march=athlon-xp

Toinen asetus on -O-valitsin (suuraakkonen O, ei nolla). Se kertoo gcc:lle optimointiluokan. Mahdolliset arvot ovat s (koon optimointiin), 0 (nolla optimointien poistamiseksi), 1, 2 tai 3 lisäoptimointien asettamiseksi (jokainen luokista siis sisältää edeltävän optimoinnit ja jotain lisää). Esimerkiksi luokan 2 optimoinnit asetetaan näin:

-O2

Muita suosittuja valitsimia ovat -pipe (joka määrittelee putket käytettäviksi väliaikaistiedostojen asemesta käännettäessä) ja -fomit-frame-pointer (joka poistaa kehysosoittimen rekisteristä niissä funktioissa joissa sitä ei tarvita).

CFLAGS- ja CXXFLAGS-valitsimissa kannattaa yhdistellä monia optimointikeinoja, kuten seuraavassa:

CFLAGS="-march=athlon-xp -pipe -O2"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"                  # Käytetään samaa asetusta molemmissa muuttujissa
MAKEOPTS

MAKEOPTS määrittelee rinnakkaisten käännösprosessien määrän paketin asennuksessa. Suositeltu määrä on prosessorien lukumäärä lisättynä yhdellä.

MAKEOPTS="-j2"
Paikoillanne, valmiit, hep!

Päivitä ja tallenna tiedosto /mnt/gentoo/etc/make.conf. Nyt voit jatkaa asentamalla Gentoo-järjestelmän perustan.