Οδηγός τοπικοποιησης του Gentoo Linux Alexander Holler Μεταξάς Κωνσταντίνος Αυτός ο οδηγός βοηθά στην τοπικοποίηση της Gentoo διανομής σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκή εντοπιότητα (locale). Συμπεριλαμβάνει την ρύθμιση για την χρήση του νομισματικού συμβόλου για το Ευρώ. 1.10 April 11, 2004 Ζώνη Ώρας

Για την σωστή διατήρηση της ώρας, το /etc/localtime πρέπει να δείχνει στο σωστό αρχείο δεδομένων ζώνης ώρας (timezone). Ψάξτε στο /usr/share/zoneinfo/ και διαλέξτε την ζώνη σας ή μια κοντινή μεγάλη πόλη.

# ln -sf /usr/share/zoneinfo/Europe/Athens /etc/localtime
# date
Sun Feb 16 08:26:44 EET 2003
Σιγουρευτείτε πως ο τριών χαρακτήρων δείκτης ζώνης ώρας (στην περίπτωσή μας "EET") είναι σωστός για την περιοχή σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε την τιμή του TZ να είναι οτιδήποτε μετά το /usr/share/zoneinfo στο rc αρχείο του κελύφους σας. (.bash_profile για το bash) για μια ρύθμιση σε επίπεδο χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση TZ="Europe/Athens".
Ρολόι συστήματος

Στις περισσότερες εγκαταστάσεις Gentoo, το ρολόι του συστήματος είναι ρυθμισμένο σε URC (ή GMT,Greenwhich Mean Time) και μετά η ζώνη ώρας υπολογίζεται για να καθοριστεί η πραγματική , τοπική ώρα. Αν ,για κάποιο λόγο, θέλετε το ρολόι συστήματος να μην είναι σε UTC, θα πρέπει να επεξεργασθείτε το /etc/rc.conf και να αλλάξετε την τιμή του CLOCK.

recommended:
CLOCK="UTC"
or:
CLOCK="local"
Εντοπιότητα POSIX
Κάνοντας χρήση υπάρχουσας εντοπιότητας

Το επόμενο βήμα είναι η ρύθμιση μεταβλητής περιβάλλοντος LANG, η οποία χρησιμοποιείται από το κέλυφος και τον διαχειριστή παραθύρων (και άλλες εφαρμογές). Έγκυρες επιλογές μπορούν να βρεθούν στο: /usr/share/locale και γενικά έχουν την μορφή ab_CD όπου ab είναι ο κωδικός γλώσσας και CD ο κωδικός χώρας. Το _CD παραλείπεται αν η γλώσσα είναι η μόνη (ή η κυρίως) ομιλουμένη σε μία χώρα. Το LANG μπορεί να ρυθμιστεί στο /etc/profile αν θέλετε να έχει επίδραση σε όλο το σύστημα, ή στο ~/.bashrc για ρύθμιση σε επίπεδο χρήστη.

export LANG="el_GR@euro"
Προσθέστε το @euro στην εντοπιότητα αν θέλετε να κάνετε χρήση του νομισματικού συμβόλου Ευρώ (€)
Δημιουργία συγκεκριμένων εντοπιοτήτων

Αν κάνετε χρήση εντοπιότητας που δεν είναι διαθέσιμη εξαρχής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το localedef για δημιουργία της εντοπιότητας σας. Για παράδειγμα:

# localedef -c -i el_GR -f ISO-8859-7 el_GR.ISO-8859-7

Αφού έχετε δημιουργήσει την εντοπιότητα, μπορείτε να την εξάγετε την μεταβλητή LANG όπως θεωρείτε πρέπον

# export LANG="el_GR.ISO-8859-7"
Διάταξη πληκτρολογίου για την κονσόλα

Η διάταξη πληκτρολογίου που χρησιμοποιείται από την κονσόλα είναι ρυθμισμένη στο /etc/rc.conf από την μεταβλητή KEYMAP. Έγκυρες τιμές μπορούν να βρεθούν στο: /usr/share/keymaps/{arch}/. το i386 έχει περαιτέρω υποδιαιρέσεις σε διάταξη (qwerty/, azerty/, etc.). Μερικές γλώσσες έχουν πολλαπλές επιλογές, για αυτό ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε για να αποφασίσετε ποια ταιριάζει στις ανάγκες σας καλύτερα

KEYMAP="gr"
KEYMAP="gr-pc"
Διάταξη πληκτρολογίου για τον εξυπηρετητή X

Η διάταξη πληκτρολογίου που θα χρησιμοποιηθεί από τον διαχειριστή X είναι καθορισμένη στο /etc/X11/XF86Config από την επιλογή XkbLayout

 Section "InputDevice"
     Identifier  "Keyboard1"
     Driver "Keyboard"
     Option "AutoRepeat"    "500 30"
     Option "XkbRules"    "xfree86"
     Option "XkbModel"    "pc104"
     Option "XkbLayout"    "us,el"
     Option "XkbOptions"    "grp:alt_shift_toggle"
     
     
KDE

Για το KDE θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πακέτο kde-i18n με την κατάλληλη LINUAGS μεταβλητή περιβάλλοντος ρυθμισμένη:

# LINGUAS="el" emerge kde-i18n
Το σύμβολο Ευρώ στην κονσόλα

Για να κάνετε την κονσόλα να δείχνει το σύμβολο του Ευρώ, πρέπει να ρυθμίσετε το CONSOLEFONT στο /etc/rc.conf να δείχνει σε κάποιο αρχείο στο /usr/share/consolefonts/ // (χωρίς το .psfu.gz). Το lat0-16 έχει το σύμβολο Ευρώ.

CONSOLEFONT="lat0-16"
Το σύμβολο Ευρώ στον X
Οι περισσότερες εφαρμογές

Το να δουλέψει το σύμβολο Ευρώ στον X είναι λιγάκι δυσκολότερο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τους ορισμούς fixed και variable στο /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/fonts.alias να τελειώνουν σε iso8859-7 αντί για iso8859-1.

fixed        -misc-fixed-medium-r-semicondensed--13-120-75-75-c-60-iso8859-7
variable     -*-helvetica-bold-r-normal-*-*-120-*-*-*-*-iso8859-7

Μερικές εφαρμογές χρησιμοποιούν την δικιά τους γραμματοσειρά και θα πρέπει να τους πούμε ξεχωριστά να χρησιμοποιούν μια γραμματοσειρά με το σύμβολο Ευρώ. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε επίπεδο χρήστη στο .Xdefaults (μπορείτε να αντιγράψετε το αρχείο στο /etc/skel/ για χρήση από νέους χρήστες), ή σε γενικό επίπεδο για κάθε εφαρμογή με ένα αρχείο πόρων στο /usr/X11R6/lib/X11/app-defaults/ (όπως το xterm). Σε αυτά τα αρχεία,σε γενικές γραμμές, αλλάζετε μια υπάρχουσα γραμμή αντί να προσθέτεται μια νέα. Για να αλλάξουν την γραμματοσειρά του xterm για παράδειγμα:

(Στον home κατάλογό σας)
# echo 'XTerm*font: fixed' >> .Xresources 
# xrdb -merge .Xresources
το σύμβολο του Ευρώ στο(X)Emacs

Για να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο του Ευρώ στο (X) Emacs, πρέπει να προσθέσετε τα ακόλουθα στο .Xdefaults:

Emacs.default.attributeFont: -*-courier-medium-r-*-*-*-120-*-*-*-*-iso8859-7

Για το XEmacs (όχι το απλό Emacs), πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω. Στο /home/user/.xemacs/init.el, προσθέστε:

(define-key global-map '(EuroSign) '[€])
Το σύμβολο μέσα στα [] είναι το Ευρώ.
Γλώσσα για το OpenOffice Προσωποποιημένη εξ' ορισμού γλώσσα δεν είναι διαθέσιμη για το oppenoffice-bin ebuild. Η εξ' ορισμού γλώσσα για το Openoffice είναι η ENUS

Η προκαθορισμένη γλώσσα στο OpenOffice είναι η "ENUS" (01). Αν θέλεις να αλλάξεις την προκαθορισμένη γλώσσα του OpenOffice, δες το ebuild για το κωδικό γλώσσας.

# LANGUAGE="01" emerge openoffice
01 είναι ο κωδικός ENUS για το openoffice