Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Gentoo με πολλούς τρόπους. Αυτό το κεφάλαιο εξηγεί πως να εγκαταστήσετε το Gentoo χρησιμοποιώντας το CD Ελάχιστης Εγκατάστασης. 7.2 2010-07-18
Απαιτήσεις Υλικού Εισαγωγή

Πριν αρχίσουμε, θα δώσουμε πρώτα μια λίστα με τις απαιτήσεις υλικού που χρειάζεστε για να εγκαταστήσετε με επιτυχία Gentoo στο σύστημά σας.

Απαιτήσεις Υλικού i486 ή καλύτερηi686 ή καλύτερη64 MB256 MB1.5 GB (εκτός swap)Τουλάχιστον 256 MB
Minimal CD LiveCD
ΚΜΕ
Μνήμη
Χώρος στο δίσκο
Χώρος Swap
Οποιαδήποτε ΚΜΕ AMD64 ή ΚΜΕ EM64T (Core 2 Duo & Quad επεξεργαστές είναι EM64T)64 MB256 MB1.5 GB (εκτός swap)Τουλάχιστον 256 MB
Minimal CD LiveCD
ΚΜΕ
Μνήμη
Χώρος στο δίσκο
Χώρος Swap

Θα ήταν καλό να ελέγξετε τη Σελίδα του Σχεδίου Gentoo AMD64 πριν συνεχίσετε.

Τα CD Εγκατάστασης του Gentoo Εισαγωγή

Τα CD Εγκατάστασης του Gentoo είναι εκκινήσημα CD τα οποία περιέχουν ένα αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον Gentoo. Σας επιτρέπουν να εκκινήσετε το Linux από το CD. Κατά την διαδικασία της εκκίνησης το υλικό σας ανιχνεύεται και οι κατάλληλοι οδηγοί φορτώνονται. Αυτά τα CD συντηρούνται από τους προγραμματιστές του Gentoo.

Όλα τα CD Εγκατάστασης σας επιτρέπουν να εκκινήσετε τον υπολογιστή, να ρυθμίσετε την δικτύωση, να αρχικοποιήσετε τις κατατμήσεις σας και να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Gentoo από το Διαδίκτυο.

CD Ελάχιστης Εγκατάστασης Gentoo

Το CD Ελάχιστης Εγκατάστασης ονομάζεται και παίρνει μόνο MB χώρο στο δίσκο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το CD Εγκατάστασης για να εγκαταστήσετε το Gentoo, αλλά μόνο με μία λειτουργική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το Stage3 Tarball

Ένα stage3 tarball είναι ένα αρχείο που περιέχει ένα ελάχιστο περιβάλλον Gentoo, κατάλληλο για να συνεχίσετε την εγκατάσταση του Gentoo χρησιμοποιώντας τις οδηγίες αυτού του εγχειριδίου. Παλιότερα, το Εγχειρίδιο του Gentoo περιέγραφε την εγκατάσταση χρησιμοποιώντας ένα από τρία stage tarballs. Ενώ το Gentoo ακόμη προσφέρει τα stage1 και stage2 tarballs, η επίσημη μέθοδος εγκατάστασης χρησιμοποιεί το stage3 tarball. Αν ενδιαφέρεστε στο να εκτελέσετε μια εγκατάσταση Gentoo χρησιμοποιώντας ένα stage1 ή stage2 tarball, παρακαλώ διαβάστε τις Συχνές Ερωτήσεις Gentoo στο Πως Εγκαθιστώ Gentoo Χρησιμοποιώντας ένα Stage1 ή Stage2 Tarball;

Τα Stage3 tarballs μπορούν να ληφθούν από current-stage3/ σε οποιοδήποτε από τα Επίσημα Gentoo Mirrors και παρέχονται και στο LiveCD.

Λήψη, Εγγραφή και Εκκίνηση ενός CD Εγκατάστασης του Gentoo Λήψη και Εγγραφή των CD Εγκατάστασης

Έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε ένα CD Εγκατάστασης Gentoo. Θα ξεκινήσουμε με την λήψη και την εγγραφή του CD Εγκατάστασης της επιλογής σας. Προηγουμένως συζητήσαμε για τα αρκετά διαθέσιμα CD Εγκατάστασης, αλλά που μπορούμε να τα βρούμε;

Μπορείτε να κάνετε λήψη οποιουδήποτε CD Εγκατάστασης από ένα από τα δικά μας mirrors. Τα CD Εγκατάστασης είναι τοποθετημένα στον κατάλογο current-iso/.

Μέσα σε εκείνον τον κατάλογο θα βρείτε αρχεία ISO. Αυτά είναι πλήρεις εικόνες CD τις οποίες μπορείτε να γράψετε σε ένα CD-R.

Αν αναρωτιέστε αν το αρχείο που λάβατε είναι κατεστραμμένο ή όχι, μπορείτε να ελέγξετε το MD5 checksum και να το συγκρίνετε με το MD5 checksum που σας παρέχουμε (όπως στο .DIGESTS). Μπορείτε να ελέγξετε το MD5 checksum με το εργαλείο md5sum σε Linux/Unix ή το md5sum για Windows.

Ένας άλλος τρόπος να ελέγξετε την ακεραιότητα του ληφθέντος αρχείου είναι να χρησιμοποιήσετε το GnuPG για να επικυρώσετε την κρυπτογραφική υπογραφή που σας παρέχουμε (το αρχείο που τελειώνει σε .asc). Κάντε λήψη του αρχείου υπογραφής και αποκτήστε το δημόσιο κλειδί:

$ gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys 2D182910

Τώρα επικυρώστε την υπογραφή:

(Επικύρωση της κρυπτογραφικής υπογραφής)
$ gpg --verify <downloaded iso.DIGESTS.asc>
(Επικύρωση checksum)
$ sha1sum -c <downloaded iso.DIGESTS.asc>

Για να εγγράψετε το(α) ληφθέν(τα) ISO, πρέπει να επιλέξετε raw-burning. Το πως θα το κάνετε αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσετε. Θα συζητήσουμε για το cdrecord και το K3B εδώ· περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στο Gentoo FAQ.

  • Με το cdrecord, απλά πληκτρολογείτε cdrecord dev=/dev/hdc <αρχείο iso που κάνατε λήψη> (αντικαταστείστε το /dev/hdc με την διαδρομή του δικού σας οδηγού συσκευής CD-RW).
  • Με το K3B, επιλέξτε Εργαλεία > Εγγραφή Εικόνας. Έπειτα μπορείτε να εντοπίσετε το δικό σας αρχείο ISO μέσω της περιοχής 'Εικόνα για εγγραφή'. Τέλος πατήστε Έναρξη.
Εκκινώντας το CD Εγκατάστασης

Αφού έχετε γράψει το CD εγκατάστασης, είναι καιρός να το εκκινήσετε. Αφαιρέστε όλα τα CD από τους οδηγούς CD, επανεκκινήστε το σύστημά σας και μπείτε στο BIOS. Αυτό συνήθως το επιτυγχάνουμε πατώντας DEL, F1 ή ESC, ανάλογα με το δικό σας BIOS. Μέσα στο BIOS, αλλάξτε την σειρά εκκίνησης ώστε το CD-ROM να ελέγχεται πριν από το σκληρό δίσκο. Αυτό βρίσκεται συνήθως κάτω από το "CMOS Setup". Αν δεν το κάνετε αυτό, το σύστημά σας θα κάνει επανεκκίνηση από τον σκληρό δίσκο, αγνοώντας το CD-ROM.

Τώρα τοποθετείστε το CD εγκατάστασης μέσα στον οδηγό CD-ROM και επανεκκινήστε. Θα πρέπει να δείτε μια προτροπή εκκίνησης. Σε αυτή την οθόνη, μπορείτε να πατήσετε Enter για να ξεκινήσετε την διαδικασία της εκκίνησης με τις εξ ορισμού επιλογές, ή εκκινήστε το CD Εγκατάστασης με προσαρμοσμένες επιλογές εκκίνησης ορίζοντας τον πυρήνα και μετά από αυτόν τις επιλογές εκκίνησης και πατώντας Enter.

Ορισμός πυρήνα; Ναι, παρέχουμε διάφορους πυρήνες στα CD Εγκατάστασης. Ο προκαθορισμένος είναι ο gentoo. Οι άλλοι πυρήνες είναι για συγκεκριμένες ανάγκες υλικού και οι διάφοροι -nofb οι οποίοι απενεργοποιούν το framebuffer.

Παρακάτω θα βρείτε μια σύντομη περιγραφή των διαθέσιμων πυρήνων:

gentooΠροκαθορισμένος 2.6 πυρήνας με υποστήριξη για πολλαπλές ΚΜΕgentooΠροκαθορισμένος πυρήνας με υποστήριξη για K8 ΚΜΕ (συμπεριλαμβάνοντας υποστήριξη για NUMA) και EM64T ΚΜΕgentoo-nofbΌπως και ο gentoo αλλά χωρίς υποστήριξη για framebuffermemtest86Έλεγχος της τοπικής RAM για σφάλματα
Πυρήνας Περιγραφή

Μπορείτε επίσης να παρέχετε επιλογές πυρήνα. Αντιπροσωπεύουν προαιρετικές επιλογές που μπορείτε να (απ)ενεργοποιήσετε κατά βούληση.

Το CD θα ελέγξει για "no*" επιλογές πριν τις "do*" επιλογές, οπότε μπορείτε να παρακάμψετε επιλογές με την ακριβή σειρά που θα ορίσετε.

Τώρα εκκινήστε το CD σας, επιλέξτε έναν πυρήνα (αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τον προκαθορισμένο πυρήνα gentoo) και τις επιλογές εκκίνησης. Για παράδειγμα, θα σας δείξουμε πως να εκκινήσετε τον πυρήνα gentoo, με το dopcmcia ως παράμετρο του πυρήνα:

boot: gentoo dopcmcia

Θα παρουσιαστεί μια οθόνη εκκίνησης και μια γραμμή προόδου. Αν κάνετε εγκατάσταση του Gentoo σε ένα σύστημα με ένα μη-US πληκτρολόγιο, σιγουρευτείτε ότι θα πατήσετε αμέσως Alt-F1 για να κάνετε εναλλαγή σε κατάσταση verbose και θα παρακολουθήσετε τις προτροπές. Αν δεν γίνει καμία επιλογή μέσα σε 10 δευτερόλεπτα το προκαθορισμένο (US πληκτρολόγιο) θα γίνει δεκτό και η διαδικασία της εκκίνησης θα συνεχίσει. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκίνησης, θα συνδεθείτε αυτόματα στο "Live" Gentoo Linux ώς "root", τον υπερ χρήστη. Θα πρέπει να έχετε την προτροπή ("#") του root στην τρέχουσα κονσόλα και μπορείτε να αλλάξετε στις υπόλοιπες κονσόλες πατώντας Alt-F2, Alt-F3 και Alt-F4. Επιστρέψτε σε αυτήν από την οποία ξεκινήσατε πατώντας Alt-F1.

Τώρα συνεχίστε με την Ρύθμιση Επιπρόσθετου Υλικού.