Το gentoo προσφέρει λογισμικό χωρισμένο σε διάφορους κλάδους, ανάλογα με την σταθερότητα του και την υποστηριζόμενη αρχιτεκτονική. Η "Μίξη Κλάδων Λογισμικού" θα σας ενημερώσει για το πως αυτοί οι κλάδοι μπορούν να ρυθμιστούν και πως μπορείτε να παρακάμψετε αυτόν τον διαχωρισμό μεμονωμένα. 3 2011-03-02
Χρησιμοποιώντας μόνο έναν κλάδο Ο κλάδος των σταθερών πακέτων

Η μεταβλητή ACCEPT_KEYWORDS ορίζει τον κλάδο πακέτων λογισμικού, τον οποίο θα χρησιμοποιεί το σύστημά σας. Η προεπιλεγμένη τιμή της είναι ο κλάδος σταθερών πακέτων της αρχιτεκτονικής του συστήματος σας. Για παράδειγμα x86.

Συνιστάται η χρήση μόνο του κλάδου σταθερών πακέτων. Παρ' όλα αυτά, εάν δεν ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα για τη σταθερότητα του και θέλετε να βοηθήσετε την κοινότητα του Gentoo καταθέτοντας αναφορές σφαλμάτων στο http://bugs.gentoo.org συνεχίστε να διαβάζετε.

Ο Δοκιμαστικός Κλάδος

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα πιο πρόσφατα πακέτα λογισμικού, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του δοκιμαστικού κλάδου. Για να χρησιμοποιήσει το Portage το δοκιμαστικό κλάδο, προσθέστε ένα "~" μπροστά από την αρχιτεκτονική σας.

Ο δοκιμαστικός κλάδος είναι αυτό ακριβώς που εννοούν οι λέξεις - Δοκιμαστικός. Εάν ένα πακέτο βρίσκεται στο δοκιμαστικό, σημαίνει ότι οι προγραμματιστές νοιώθουν ότι είναι λειτουργικό, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί εξονυχιστικά. Θα μπορούσατε να είστε ο πρώτος που θα ανακαλύψει ένα σφάλμα στο πακέτο και θα μπορούσατε να καταθέσετε μια αναφορά σφάλματος για να ενημερώσετε τους προγραμματιστές σχετικά με αυτό.

Παρ'ολα αυτά θα πρέπει να προσέχετε, γιατί μπορεί παρουσιαστούν προβλήματα σταθερότητας, προβληματική διαχείριση των πακέτων (για παράδειγμα λανθασμένες/ελλιπείς εξαρτήσεις), υπερβολικά συχνή αναβάθμιση του συστήματος (με αποτέλεσμα συχνό χτίσιμο πακέτων) ή κατεστραμμένα πακέτα. Εάν δεν γνωρίζετε πώς δουλεύει το Gentoo και πως να επιλύετε προβλήματα, συνιστούμε να παραμείνετε στον σταθερό και δοκιμασμένο κλάδο.

Για παράδειγμα, για να επιλέξετε το δοκιμαστικό κλάδο για την x86 αρχιτεκτονική, επεξεργαστείτε το αρχείο /etc/make.conf και θέστε:

ACCEPT_KEYWORDS="~x86"

Εάν αναβαθμίσετε τώρα το σύστημά σας, θα δείτε ότι πολλά πακέτα θα ενημερωθούν. Έχετε όμως στο μυαλό σας: όταν έχετε δώσει εντολή στο σύστημα σας να χρησιμοποιεί το δοκιμαστικό κλάδο, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να επιστρέψετε πίσω σε ένα σταθερό, επίσημο σύστημα (εκτός βέβαια εάν φυλάσσετε αντίγραφα ασφαλείας).

Ανάμιξη του σταθερού και του δοκιμαστικού κλάδου Η θέση του package.accept_keywords

Μπορείτε να ζητήσετε από το Portage να επιτρέψει τη χρήση του δοκιμαστικού κλάδου για συγκεκριμένα πακέτα, αλλά να χρησιμοποιεί το σταθερό κλάδο για το υπόλοιπο σύστημα. Για να επιτευχθεί αυτό, προσθέστε την κατηγορία και το όνομα του πακέτου, το οποίο θέλετε να χρησιμοποιεί το δοκιμαστικό κλάδο στην τοποθεσία /etc/portage/package_accept.keywords. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα φάκελο (με το ίδιο όνομα) και να παραθέσετε το πακέτο στα αρχεία αυτού του φακέλου. Για παράδειγμα, για να χρησιμοποιήσετε το δοκιμαστικό κλάδο για το gnumeric:

app-office/gnumeric
Δοκιμή Συγκεκριμένων Εκδόσεων

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη έκδοση λογισμικού από τον δοκιμαστικό κλάδο, αλλά δε θέλετε το Portage να χρησιμοποιεί το δοκιμαστικό κλάδο για επόμενες εκδόσεις, μπορείτε να προσθέσετε την έκδοση στην τοποθεσία package_accept.keywords. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον τελεστή =. Μπορείτε επίσης να ορίσετε μια "περιοχή" εκδόσεων χρησιμοποιώντας τους τελεστές <=, <, > ή >= .

Σε κάθε περίπτωση, εάν προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με την έκδοση πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν τελεστή. Εάν δεν προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με την έκδοση, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τελεστή.

Στο παρακάτω παράδειγμα ζητάμε από το Portage να δεχτεί το gnumeric-1.2.13:

=app-office/gnumeric-1.2.13
Χρησιμοποιώντας πακέτα τύπου masked Η τοποθεσία package.unmask Οι προγραμματιστές του Gentoo δεν υποστηρίζουν τη χρήση αυτής της τοποθεσίας. Παρακαλούμε προχωρίστε με προσοχή στη χρήση της. Αιτήσεις υποστήριξης για τα package.unmask ή/και package.mask δεν θα βρίσκουν απόκριση. Εμείς σας προειδοποιήσαμε.

Όταν ένα πακέτο ορίζεται ως masked από τους προγραμματιστές και εσείς θέλετε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε, αν και γνωρίζετε το λόγο για τον οποίο πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του, και ο οποίος αναφέρεται στο αρχείο package.mask (με προεπιλεγμένη τοποθέτηση στον κατάλογο /usr/portage/profiles), προσθέστε την επιθυμητή έκδοση (συνήθως θα έχετε την ίδια ακριβώς γραμμή όπως στο profiles) στο αρχείο /etc/portage/package.unmask (ή μέσα σε ένα αρχείο σε αυτό το φάκελο αν είναι φάκελος).

Για παράδειγμα εάν το =net-mail/hotwayd-0.8 χαρακτηρίζεται ως masked, μπορείτε να το ορίσετε ως unmask προσθέτοντας την ακριβώς ίδια γραμμή στην τοποθεσία package.unmask:

=net-mail/hotwayd-0.8
Αν μια καταχώρηση στο /usr/portage/profiles/package.mask περιέχει ένα εύρος εκδόσεων ενός πακέτου, θα χρειάζεται να κάνετε unmask μόνο την έκδοση που επιθυμείτε. Παρακαλώ διαβάστε την προηγούμενη ενότητα για να μάθετε πως να ορίζετε εκδόσεις στο package.unmask.
Η τοποθεσία package.mask

Όταν δεν θέλετε το Portage να συμπεριλάβει ένα συγκεκριμένο πακέτο ή μια συγκεκριμένη έκδοση ενός πακέτου, μπορείτε να το ορίσετε ο ίδιος ως masked, προσθέτοντας την κατάλληλη γραμμή στην τοποθεσία /etc/portage/package.mask (είτε μέσα σε αυτό το αρχείο είτε σε ένα αρχείο μέσα σε αυτόν τον φάκελο).

Για παράδειγμα εάν δεν θέλετε το Portage να εγκαταστήσει νεότερο πηγαίο κώδικα του πυρήνα από τον gentoo-sources-2.6.8.1, προσθέτετε την παρακάτω γραμμή στην τοποθεσία package.mask:

>sys-kernel/gentoo-sources-2.6.8.1