Σ' αυτό το κεφάλαιο σας βοηθάμε να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε μερικά σημαντικά εργαλεία. 9.2 2010-11-14
Καταγραφέας Συστήματος (System Logger)

Κάποια εργαλεία λείπουν από το αρχείο του stage3 επειδή μερικά πακέτα παρέχουν την ίδια λειτουργία. Από εσάς εξαρτάται να επιλέξετε ποια από αυτά θέλετε να εγκαταστήσετε.

Το πρώτο εργαλείο που πρέπει να διαλέξετε, είναι εκείνο που σας παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τις διεργασίες στο σύστημά σας. Το Unix και το Linux έχουν εξαιρετική παράδοση στην ικανότητά τους να διατηρούν αρχεία συμβάντων -- εάν θέλετε μπορείτε να παρακολουθείτε οτιδήποτε συμβαίνει στο σύστημά σας με αρχεία συμβάντων. Αυτό συμβαίνει μέσω του καταγραφέα συστήματος (system logger).

Το Gentoo προσφέρει αρκετούς system loggers για να διαλέξετε. Είναι ο sysklogd, που είναι το παραδοσιακό set των daemons του system logging, ο syslog-ng, ένας προηγμένος logger συστήματος, και ο metalog ο οποίος είναι ένας άκρως διαμορφώσιμος system logger. Και άλλοι επίσης είναι διαθέσιμοι μέσω του Portage - ο αριθμός των διαθέσιμων πακέτων μας αυξάνεται σε καθημερινή βάση.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον sysklogd ή τον syslog-ng ίσως χρειαστεί αμέσως μετά να εγκαταστήσετε το logrotate καθώς αυτοί οι loggers συστήματος δεν παρέχουν κανένα μηχανισμό περιστροφής για τα log files.

Για να εγκαταστήσετε τον system logger της προτίμησής σας, κατεβάστε τον με την εντολή emerge και προσθέστε τον στο προκαθορισμένο runlevel με τη χρήση της εντολής rc-update. Το ακόλουθο παράδειγμα εγκαθιστά τον syslog-ng. Φυσικά εσείς θα τον αντικαταστήσετε με τον δικό σας system logger:

# emerge syslog-ng
# rc-update add syslog-ng default
Προαιρετικά: Cron Daemon

Επόμενος είναι ο cron daemon. Παρότι είναι προαιρετική η εγκατάστασή του και δεν είναι απαιτητός για το σύστημά σας, μια τέτοια κίνηση είναι σωστή. Αλλά τι είναι ο cron daemon; Ένας cron daemon εκτελεί προγραμματισμένες εντολές. Είναι πολύ πρακτικός εάν πρέπει να εκτελείτε τακτικά κάποια εντολή (για παράδειγμα καθημερινά, εβδομαδιαίως ή μηνιαίως).

Το Gentoo παρέχει τρεις πιθανούς cron daemons: Τον dcron, τον fcron και τον vixie-cron. Εγκαθιστώντας έναν απ' αυτούς είναι σα να εγκαθιστάτε έναν system logger. Όμως, οι dcron και fcron απαιτούν μια επιπλέον εντολή ρύθμισης, που ονομάζεται crontab /etc/crontab. Αν δεν ξέρετε τι να επιλέξετε, χρησιμοποιήστε τον vixie-cron.

Διαθέτουμε μόνο τον vixie-cron για εγκαταστάσεις χωρίς τη χρήση διαδικτύου. Εάν θέλετε κάποιον άλλο cron daemon μπορείτε να περιμένετε και να τον εγκαταστήσετε αργότερα.

# emerge vixie-cron
# rc-update add vixie-cron default
(Μόνο εάν έχετε επιλέξει τον dcron ή τον
fcron) # crontab /etc/crontab
Προαιρετικά: Ευρετήριο Αρχείων

Εάν θέλετε να τακτοποιήσετε τα αρχεία φακέλων σας ώστε να μπορείτε να τα εντοπίζετε γρήγορα χρησιμοποιώντας το εργαλείο locate, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το sys-apps/mlocate.

# emerge mlocate
Εργαλεία Συστήματος Αρχείων (File System Tools)

Ανάλογα με ποια συστήματα αρχείων χρησιμοποιείτε, χρειάζεται να εγκαταστήσετε τις απαραίτητες εφαρμογές συστήματος αρχείων (ώστε να ελέγξετε την ακεραιότητα του filesystem, να δημιουργήσετε πρόσθετα file systems κλπ.). Παρακαλώ σημειώστε ότι τα εργαλεία για τη διαχείριση συστημάτων αρχείων ext2/ext3 (e2fsprogs) είναι ήδη εγκατεστημένα σαν μέρος του συστήματος.

Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα εργαλεία που χρειάζεται να εγκαταστήσετε εάν χρησιμοποιείτε κάποιο συγκεκριμένο file system:

XFSxfsprogsemerge xfsprogsReiserFSreiserfsprogsemerge reiserfsprogsJFSjfsutilsemerge jfsutils
Σύστημα Αρχείων Εργαλείο Εντολή Εγκατάστασης

Αν είστε χρήστης EVMS, θα χρειαστεί επίσης να εγκαταστήσετε το evms:

# USE="-gtk" emerge evms

Η εντολή USE="-gtk" θ' αποτρέψει την εγκατάσταση των εξαρτήσεων. Αν θελήσετε να ενεργοποιήσετε τα γραφικά εργαλεία του evms, μπορείτε να μεταγλωττίσετε εκ νέου το evms αργότερα.

Προαιρετικά: Εφαρμογές RAID για IBM hardware

Αν χρησιμοποιείτe δίσκους SCSI RAID σε POWER 5 σύστημα τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε το iprutils, το οποίο θα σας επιτρέψει να δουλέψετε με διάταξη δίσκων RAID, να βλέπετε την κατάσταση των δίσκων αυτών στην διάταξη τους, καθώς και να ενημερώνετε τον μικροκώδικα μεταξύ των άλλων λειτουργιών.

# emerge iprutils
Εργαλεία Δικτύου

Εάν δεν χρειάζεστε οποιαδήποτε συμπληρωματικά δικτυακά εργαλεία (όπως το ppp ή έναν dhcp client) συνεχίστε με τη Ρύθμιση του Bootloader.

Προαιρετικά: Εγκατάσταση DHCP Client

Αν έχετε την απαίτηση από το Gentoo να λάβει αυτόματα μια διεύθυνση IP για τα network interface(s) σας, πρέπει να εγκαταστήσετε τον dhcpcd (ή οποιονδήποτε άλλον DHCP client -- δείτε Modular Networking για μια λίστα των διαθέσιμων DHCP clients). Αν δεν το κάνετε τώρα αυτό, ίσως να μην μπορέσετε να συνδεθείτε στο internet μετά την εγκατάσταση.

# emerge dhcpcd
Προαιρετικά: Εγκατάσταση PPPoE Client

Αν χρειάζεστε ppp για να συνδεθείτε στο δίκτυο, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσετε.

# emerge ppp

Τώρα συνεχίστε με τη Ρύθμιση του Bootloader.