4.1 2010-07-20
Αποφασίζοντας Εισαγωγή

Τώρα που ο πυρήνας σας έχει ρυθμιστεί και μεταγλωττιστεί και τα απαραίτητα αρχεία ρυθμίσεων του συστήματος έχουν συμπληρωθεί σωστά, είναι καιρός να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα που θα φορτώσει τον πυρήνα σας κατά την εκκίνηση του συστήματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ονομάζεται bootloader.

Εγκατάσταση του SPARC Bootloader: SILO

Είναι πλέον καιρός να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε τον SILO , τον βελτιωμένο Sparc boot loader (Sparc Improved boot LOader).

# emerge silo

Τώρα ανοίξτε τον αγαπημένο σας επεξεργαστή κειμένου (χρησιμοποιούμε τον nano για παράδειγμα) και δημιουργήστε το /etc/silo.conf.

# nano -w /etc/silo.conf

Παρακάτω θα βρείτε ένα παράδειγμα του αρχείου silo.conf. Χρησιμοποιεί το σχήμα κατάτμησης που χρησιμοποιούμε σε όλο αυτό το βιβλίο και το kernel- ως εικόνα του πυρήνα.

partition = 1         # Boot partition (= root partition)
root = /dev/sda1      # Root partition
timeout = 150         # Wait 15 seconds before booting the default section

image = /boot/
  label = linux

Αν χρησιμοποιήσετε το παράδειγμα του αρχείου silo.conf που έρχεται από το Portage, σιγουρευτείτε ότι βάλατε ως σχόλια όλες τις γραμμές που δεν σας χρειάζονται.

Αν ο φυσικός δίσκος στον οποίο θέλετε να εγκαταστήσετε το SILO (ως bootloader) διαφέρει από τον φυσικό δίσκο στον οποίο βρίσκεται το /etc/silo.conf, πρέπει να αντιγράψετε το /etc/silo.conf σε μία κατάτμηση σε εκείνον τον δίσκο. Αν υποθέσουμε ότι το /boot είναι μια ξεχωριστή κατάτμηση σε εκείνον τον δίσκο, αντιγράψτε το αρχείο ρυθμίσεων στο /boot και εκτελέστε /sbin/silo:

# cp /etc/silo.conf /boot
# /sbin/silo -C /boot/silo.conf
/boot/silo.conf appears to be valid

Αλλιώς απλά εκτελέστε /sbin/silo:

# /sbin/silo
/etc/silo.conf appears to be valid
Πρέπει να εκτελείτε το silo (με τις παραμέτρους) κάθε φορά που ενημερώνετε ή επανεγκαθιστάτε το πακέτο sys-boot/silo.

Τώρα συνεχίστε με τη Επανεκκίνηση του Συστήματος.

Επανεκκινώντας το Σύστημα

Βγείτε από το chrooted περιβάλλον και αποπροσαρτήστε όλες τις προσαρτημένες κατατμήσεις. Έπειτα πληκτρολογήστε την μαγική εντολή που τόσο περιμένατε: reboot.

# exit
cdimage ~# cd
cdimage ~# umount /mnt/gentoo/usr /mnt/gentoo/home /mnt/gentoo/var
cdimage ~# umount /mnt/gentoo/dev /mnt/gentoo/proc /mnt/gentoo
cdimage ~# reboot

Φυσικά, μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το εκκινήσιμο CD, αλλιώς το CD θα ξεκινήσει πάλι αντί του νέου Gentoo συστήματος σας.

Μόλις επανεκκινήσετε την Gentoo εγκατάσταση σας, τελειώστε με την Ολοκλήρωση της Εγκατάστασης του Gentoo.