Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Gentoo με πολλούς τρόπους. Αυτό το κεφάλαιο εξηγεί πώς να εγκαταστήσετε το Gentoo χρησιμοποιώντας το CD ελάχιστης εγκατάστασης. 10.0 2010-07-20
Απαιτήσεις Yλικού Εισαγωγή

Πριν ξεκινήσουμε, θα απαριθμήσουμε τις απαιτήσεις υλικού που χρειάζεστε ώστε να εγκαταστήσετε με επιτυχία το Gentoo στο κουτί σας.

Απαιτήσεις Yλικού Οποιαδήποτε PowerPC64 CPUIBM RS/6000s, Power Macintosh G5, IBM pSeries και IBM iSeries64 MB1.5 GB (εκτός χώρου swap)Τουλάχιστον 256 MB
CPU
Συστήματα
Μνήμη
Χώρος στον δίσκο
Χώρος swap

Για μια πλήρη λίστα των υποστηριζόμενων συστημάτων, παρακαλώ πηγαίνετε στο http://penguinppc.org/about/intro.php#hardware.

Τα CD εγκατάστασης του Gentoo Εισαγωγή

Τα CD Εγκατάστασης Gentoo είναι εκκινήσιμα CD που περιέχουν ένα αυτοδύναμο περιβάλλον Gentoo. Σας επιτρέπουν να εκκινήσετε το Linux από το CD. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης το υλικό σας εντοπίζεται και φορτώνονται τα κατάλληλα προγράμματα οδήγησης. Συντηρούνται από προγραμματιστές του Gentoo.

Όλα τα CD Εγκατάστασης σας επιτρέπουν να εκκινήσετε, να ρυθμίσετε την δικτύωση, να αρχικοποιήσετε τις κατατμήσεις σας και να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Gentoo από το Internet.

CD Ελάχιστης Εγκατάστασης Gentoo

Το CD Ελάχιστης Εγκατάστασης ονομάζεται και καταλαμβάνει μόνο ΜΒ χώρο στον δίσκο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το CD εγκατάστασης για να εγκαταστήσετε το Gentoo, αλλά μόνο με μια ενεργή σύνδεση στο Internet.

Το Stage3 Tarball

Ένα stage3 tarball είναι ένα αρχείο που περιέχει ένα ελάχιστο περιβάλλον Gentoo, κατάλληλο για να συνεχίσει την εγκατάσταση του Gentoo χρησιμοποιώντας τις οδηγίες του εγχειριδίου. Παλιότερα, το Εγχειρίδιο του Gentoo περιέγραφε την εγκατάσταση χρησιμοποιώντας ένα από τα τρία stage tarballs. Ενώ το Gentoo προσφέρει ακόμα stage1 και stage2 tarballs, η επίσημη μέθοδος εγκατάστασης χρησιμοποιεί stage3 tarball. Αν σας ενδιαφέρει να εκτελέσετε μια εγκατάσταση Gentoo χρησιμοποιώντας ένα stage1 ή stage2 tarball, παρακαλώ διαβάστε από τις Συχνές Ερωτήσεις για το Gentoo το Πώς μπορώ να εγκαταστήσετε το Gentoo χρησιμοποιώντας ένα stage1 stage2 ή Tarball;

Τα Stage3 tarballs μπορούν να μεταφορτωθούν από το φάκελο current-stage3/ σε οποιοδήποτε από τα Επίσημα Mirrors του Gentoo και δεν παρέχονται στο LiveCD.

Επιλέγοντας ένα userland

Σε PPC64, ο πυρήνας είναι 64-bit και το userland μπορεί να είναι 32-bit ή 64-bit. Το userland είναι βασικά οι εφαρμογές που τρέχουν, όπως το bash ή το firefox. Μπορούν να μεταγλωττίζονται και να τρέχουν είτε σε 64-bit ή 32-bit κατάσταση. Η ομάδα Gentoo/PPC64 παρέχει και 32-bit και 64-bit userland, οπότε ποια θα πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι 64-bit εφαρμογές είναι καλύτερες, αλλά στην πραγματικότητα, οι 32-bit εφαρμογές καταλαμβάνουν ελαφρώς λιγότερη μνήμη και συχνά τρέχουν λίγο πιο γρήγορα από 64-bit εφαρμογές.

Χρειάζεστε πραγματικά 64-bit εφαρμογές μόνο όταν χρειάζεστε περισσότερη μνήμη από αυτήν που επιτρέπει ένα userland 32-bit, ή εάν κάνετε επεξεργασία μεγάλου πλήθους 64-bit αριθμών. Εάν έχετε 4GB ή περισσότερη μνήμη ή τρέχετε επιστημονικές εφαρμογές, θα πρέπει να επιλέξετε το userland 64-bit. Διαφορετικά, επιλέξτε το userland 32-bit, όπως προτείνεται από τους προγραμματιστές του Gentoo/PPC64.

Επιπλέον, το 32-bit userland είναι διαθέσιμο στο Portage μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι το 64-bit userland. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες δοκιμασμένες εφαρμογές σε 32-bit userland που "απλά" λειτουργούν. Πολλές από τις εφαρμογές που μεταγλωττίζονται για 64-bit userland μπορεί να είναι εξίσου σταθερές με την 32-bit έκδοση τους, αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα. Αν και οι δοκιμές δεν είναι δύσκολο να γίνουν, μπορεί να είναι ενοχλητικό και χρονοβόρο, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολλές αδοκίμαστες 64-bit εφαρμογές. Επίσης, ορισμένα προγράμματα απλά δεν θα εκτελούνται σε 64-bit userland μέχρι να διορθωθεί ο κώδικά τους, όπως το OpenOffice.

Λήψη, Εγγραφή και Εκκίνηση ενός CD Εγκατάστασης του Gentoo Λήψη και Εγγραφή των CD Εγκατάστασης

Έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε ένα CD εγκατάστασης του Gentoo. Θα ξεκινήσουμε πρώτα με τη λήψη και την εγγραφή του επιλεγέντος CD Εγκατάστασης. Συζητήσαμε ήδη τα πολλά διαθέσιμα τα CD Εγκατάστασης, αλλά πού μπορείτε να τα βρείτε;

Μπορείτε να κατεβάσετε οποιοδήποτε από τα CD Εγκατάστασης από ένα από τα mirrors μας. Τα CD Εγκατάστασης βρίσκονται στον κατάλογο current-iso/.

Μέσα σε αυτόν τον κατάλογο θα βρείτε αρχεία ISO. Αυτά είναι πλήρεις εικόνες CD που μπορείτε να γράψετε σε ένα CD-R.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν το αρχείο που έχετε κατεβάσει είναι κατεστραμμένο ή όχι, μπορείτε να ελέγξετε το MD5 άθροισμα ελέγχου του αρχείου και να το συγκρίνετε με το MD5 άθροισμα ελέγχου που παρέχουμε (όπως το .DIGESTS). Μπορείτε να ελέγξετε το MD5 άθροισμα ελέγχου με το εργαλείο md5sum σε περιβάλλον Linux/Unix ή με το md5sum για Windows.

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε την εγκυρότητα του αρχείου που είναι να χρησιμοποιήσετε το GnuPG για να επαληθεύσετε την κρυπτογραφική υπογραφή που παρέχουμε (το αρχείο με κατάληξη .asc). Κατεβάστε το αρχείο υπογραφής και κάντε λήψη του δημόσιου κλειδιού:

$ gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys 2D182910

Τώρα επαληθεύστε την υπογραφή:

(Επαληθεύστε την κρυπτογραφική υπογραφή)
$ gpg --verify <downloaded iso.DIGESTS.asc>
(Επαληθεύστε το άθροισμα ελέγχου)
$ sha1sum -c <downloaded iso.DIGESTS.asc>

Για να εγγράψετε το ISO που έχετε κατεβάσει, πρέπει να επιλέξετε raw εγγραφή. Το πως θα το κάνετε αυτό είναι άκρως εξαρτώμενο από το πρόγραμμα. Θα συζητήσουμε για το cdrecord και το K3B εδώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στις Συχνές Ερωτήσεις Gentoo.

  • Με το cdrecord, απλά πληκτρολογήστε cdrecord dev=/dev/hdc <downloaded iso file> (Αντικαταστήστε το /dev/hdc με τη διαδρομή συσκευής του CD-RW σας).
  • Με το K3B, επιλέξτε Εργαλεία > Εγγραφή Εικόνας CD. Στη συνέχεια μπορείτε να εντοπίσετε το αρχείο ISO μέσα από την περιοχή 'Εικόνα για εγγραφή'. Τέλος, κάντε κλικ στην Έναρξη.
  • Στο Mac OS X Panther, εκτελέστε το Εργαλείο Δίσκου από τις Εφαρμογές/Βοηθήματα, επιλέξτε Άνοιγμα από το μενού Εικόνες, επιλέξτε την εικόνα του προσαρτημένου δίσκου από το κεντρικό παράθυρο και επιλέξτε Εγγραφή από το μενού Εικόνες.
  • Στο Mac OS X Jaguar, εκτελέστε το Αντιγραφή Δίσκου από τις Εφαρμογές/Βοηθήματα, επιλέξτε Εγγραφή Εικόνας από το μενού Αρχείο, επιλέξτε το ISO και κάντε κλικ στο κουμπί Εγγραφή.
Προεπιλογή: Εκκίνηση του CD Εγκατάστασης σε έναν APPLE/IBM

Τοποθετήστε το CD εγκατάστασης στο CD-ROM και επανεκκινήστε το σύστημα. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο 'C' κατά την εκκίνηση. Θα σας εμφανιστεί ένα φιλικό μήνυμα καλωσορίσματος και μια προτροπή boot: στο κάτω μέρος της οθόνης.

Είστε επίσης σε θέση να τροποποιήσετε ορισμένες επιλογές του πυρήνα σε αυτή την προτροπή. Ο παρακάτω πίνακας αναγράφει τις διαθέσιμες επιλογές εκκίνησης που μπορείτε να προσθέσετε:

videoΗ επιλογή αυτή λαμβάνει μία από τις ακόλουθες ειδικές ανά προμηθευτή ετικέτες: radeonfb, rivafb, atyfb, aty128, nvidiafb ή ofonly. Μπορείτε να βάλετε πίσω από αυτήν την ετικέτα την ανάλυση και τη συχνότητα ανανέωσης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα video=radeonfb:1280x1024@75. Εάν δεν είστε βέβαιοι τι να επιλέξετε, η ofonly είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λειτουργεί.nol3Απενεργοποιεί την επιπέδου 3 κρυφή μνήμη σε κάποια powerbooks (απαιτείται για τουλάχιστον μέχρι 17")debugΕπιτρέπει λεπτομερή εκκίνηση, φορτώνει ένα initrd κέλυφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε αποσφαλμάτωση του CD εγκατάστασηςsleep=XΠερίμενε Χ δευτερόλεπτα πριν συνεχίσεις. Αυτό μπορεί να απαιτείτε από κάποια πολύ παλιά SCSI CD-ROM που δεν επιταχύνουν το CD αρκετά γρήγοραbootfrom=XΕκκίνηση από μια διαφορετική συσκευήdosshdΞεκινά το sshd. Χρήσιμο για ανεπιτήρητη εγκατάσταση.passwd=fooΘέτει ό,τι είναι μετά το = ως τον κωδικό του root. Χρησιμοποιήστε το με το dosshd για απομακρυσμένες εγκαταστάσεις.
Επιλογή Εκκίνησης Περιγραφή

Σε αυτό το μήνυμα, πατήστε enter, και ένα πλήρες περιβάλλον Gentoo Linux θα φορτωθεί από το CD. Συνεχίστε με το Και Όταν Έχετε Κάνει Εκκίνηση....

IBM pSeries

Το CD θα πρέπει να κάνει αυτόματη εκκίνηση στο pSeries κουτί σας, αλλά μερικές φορές δεν κάνει. Σε εκείνη την περίπτωση, θα πρέπει να ορίσετε το cdrom σας ως συσκευή με δυνατότητα εκκίνησης από το μενού πολλαπλής εκκίνησης. Αν ξεκινάτε το μηχάνημά σας με μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο συνδεδεμένα, μπορείτε να φτάσετε στο μενού πολλαπλής εκκίνησης πατώντας το πλήκτρο F1 κατά την εκκίνηση. Αλλά αν ξεκινήσετε το μηχάνημά σας χρησιμοποιώντας την σειριακή κονσόλα, τότε θα πρέπει να πατήσετε το 1. Πατήστε το πλήκτρο όταν δείτε την αρχή της επόμενης γραμμής στην σειριακή κονσόλα:

memory      keyboard     network      scsi      speaker

Η άλλη επιλογή είναι να μεταβείτε σε Open Firmware και να το κάνετε από εκεί:

  1. Εκκίνηση σε Open Firmware: ίδια διαδικασία όπως το να μπείτε στην πολλαπλή εκκίνηση (που περιγράφεται λίγες γραμμές πιο πάνω), αλλά χρησιμοποιείτε τα πλήκτρα F8 και 8, αντί για F1 και 1.
  2. Εκτελέστε την εντολή 0> boot cdrom:1,yaboot
  3. Σταθείτε πίσω και απολαύστε!
Εάν έχετε κάτι σαν το παρακάτω αποτέλεσμα, τότε το Open Firmware δεν έχει ρυθμιστεί σωστά. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την επιλογή για την πολλαπλή εκκίνηση που περιγράφεται ανωτέρω.
0 > boot cdrom:1,yaboot
 ok
0 >
Και Όταν Έχετε Κάνει Εκκίνηση...

Θα πρέπει να εμφανιστεί μια προτροπή ρίζας (\ "# ") στην τρέχουσα κονσόλα. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε σε άλλες κονσόλες πατώντας Alt-fn-F2, Alt-fn-F3 και Alt-fn-F4. Πηγαίνετε πίσω σε αυτό από όπου ξεκινήσατε πιέζοντας Alt-fn-F1.

Αν κάνετε την εγκατάσταση του Gentoo σε ένα σύστημα με ένα μη-ΗΠΑ πληκτρολόγιο, χρησιμοποιήστε το loadkeys για να φορτώσετε τη διάταξη πληκτρολογίου για το πληκτρολόγιό σας. Για την λίστα με τις διαθέσιμες διατάξεις πληκτρολογίου, εκτελέστε ls /usr/share/keymaps/i386.

(Το PPC χρησιμοποιεί x86 διατάξεις πληκτρολογίου στα περισσότερα συστήματα)
# ls /usr/share/keymaps/i386

Τώρα φορτώστε το τη διάταξη πληκτρολογίου της επιλογής σας:

# loadkeys be-latin1

Τώρα συνεχίστε με την Ρύθμιση του Επιπρόσθετου Υλικού.