Ο πυρήνας του Linux είναι ο πυρήνας κάθε διανομής. Αυτό το κεφάλαιο εξηγεί πώς να ρυθμίσετε τον πυρήνα σας. 10.0 2010-07-20
Ζώνη Ώρας

Πρώτα πρέπει να επιλέξετε τη ζώνη ώρας σας, έτσι ώστε το σύστημά σας να γνωρίζει πού βρίσκεται. Δείτε για ζώνη ώρας σας στο /usr/share/zoneinfo και στη συνέχεια αντιγράψτε τη στο /etc/localtime. Παρακαλείσθε να αποφύγετε τις ζώνες ώρας /usr/share/zoneinfo/Etc/GMT* καθώς τα ονόματά τους δεν αναφέρουν τις αναμενόμενες ζώνες. Για παράδειγμα, το GMT-8 είναι στην πραγματικότητα GMT+8.

# ls /usr/share/zoneinfo
(Αν υποθέσουμε ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε GMT)
# cp /usr/share/zoneinfo/GMT /etc/localtime
Εγκατάσταση του Πηγαίου Κώδικα Επιλέγοντας έναν Πυρήνα

Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο βασίζονται όλες οι διανομές είναι ο πυρήνας του Linux. Είναι το στρώμα μεταξύ των προγραμμάτων των χρηστών και του υλικό του συστήματός σας. Το Gentoo παρέχει στους χρήστες του πολλούς πιθανούς κώδικες πυρήνα. Μια πλήρης λίστα με περιγραφές είναι διαθέσιμη στον Οδηγό Πυρήνα τουGentoo.

Για συστήματα βασισμένα σε έχουμε τον gentoo-sources (πυρήνας μπαλωμένος με επιπρόσθετα χαρακτηριστικά).

Επιλέξτε τον κώδικα του πυρήνα σας και εγκαταστήστε τον χρησιμοποιώντας το emerge.

# emerge gentoo-sources

Όταν ρίξετε μια ματιά στο /usr/src θα πρέπει να δείτε έναν συμβολικό δεσμό με το όνομα linux να δείχνει στον κώδικα του πυρήνα σας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εγκατεστημένος κώδικας του πυρήνα δείχνει στο gentoo-sources-. Η έκδοση σας μπορεί να είναι διαφορετική, οπότε έχετε το κατά νου.

# ls -l /usr/src/linux
lrwxrwxrwx   1 root   root      12 Oct 13 11:04 /usr/src/linux -> linux-

Τώρα ήρθε η ώρα να ρυθμίσουμε και να μεταγλωττίσουμε τον κώδικα του πυρήνα σας. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του genkernel η οποία θα δημιουργήσει ένα γενικό πυρήνα σαν αυτόν που χρησιμοποιείται στα CD εγκατάστασης, αλλά δεν είναι πλήρως λειτουργικό για PPC64 αυτή τη στιγμή.

Συνεχίστε τώρα με τη Χειροκίνητη Ρύθμιση.

Χειροκίνητη Ρύθμιση Εισαγωγή

Η χειροκίνητη ρύθμιση ενός πυρήνα θεωρείται συχνά ως η πιο δύσκολη διαδικασία που μπορεί ένας χρήστης του Linux να εκτελέσει. Τίποτα δεν είναι λιγότερο αλήθεια -- μετά τη ρύθμιση κάνα δύο πυρήνων δεν θα θυμάστε καν ότι ήταν δύσκολο ;)

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι αλήθεια: πρέπει να ξέρετε σύστημά σας, όταν ρυθμίζετε τον πυρήνα σας χειροκίνητα. Οι περισσότερες πληροφορίες μπορούν να συλλεχθούν κάνοντας emerge τα pciutils (emerge pciutils) τα οποία περιέχουν το lspci. Τώρα θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το lspci μέσα στο περιβάλλον του chroot. Μπορείτε να αγνοήσετε με ασφάλεια τυχόν προειδοποιήσεις της pcilib (όπως pcilib: cannot open /sys/bus/pci/devices) που το lspci θα πετάξει. Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτελέσετε το lspci από ένα μη chrooted περιβάλλον. Τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε το lsmod για να δείτε τι ενότητες πυρήνα χρησιμοποιεί το CD Εγκατάστασης (μπορεί να σας δώσει μια καλή εικόνα στο τι πρέπει να ενεργοποιήσετε).

# cd /usr/src/linux
Σημαντικό: Στην περίπτωση που είστε σε 32-bit userland, πρέπει να διορθώσετε το κύριο
Makefile στο /usr/src/linux και να αλλάξετε την επιλογή CROSS_COMPILE σε
CROSS_COMPILE ?= powerpc64-unknown-linux-gnu-. Πρέπει να το κάνετε αυτό πριν εκτελέσετε
make menuconfig αλλιώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σφάλματα κατά τη μεταγλώττιση.
# make menuconfig

Θα σας εμφανιστούν διάφορα τμήματα ρυθμίσεων. Πρώτα θα σας απαριθμήσουμε ορισμένες επιλογές που θα πρέπει να ενεργοποιήσετε (αλλιώς το Gentoo δεν θα λειτουργήσει, ή δεν θα λειτουργεί σωστά χωρίς επιπλέον παραμετροποιήσεις).

Ενεργοποίηση απαιτούμενων επιλογών

Πρώτα πηγαίνετε στο File Systems και επιλέξτε την υποστήριξη για τα συστήματα αρχείων που χρησιμοποιείτε. Μην τα μεταγλωττίσετε ως ενότητες, διαφορετικά το Gentoo σύστημά σας δεν θα είναι σε θέση να προσαρτήσει τις κατατμήσεις σας. Επίσης, επιλέξτε Virtual memory , /proc file system, και /dev/pts file system for Unix98 PTYs:

File systems --->
  [*] Virtual memory file system support (former shm fs)
  [*] /proc file system support
  [*] /dev/pts file system for Unix98 PTYs

(Επιλέξτε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω επιλογές ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματός σας)
  <*> Reiserfs support
  <*> Ext3 journalling file system support
  <*> JFS filesystem support
  <*> Second extended fs support
  <*> XFS filesystem support
Θα βρείτε μερικές από τις επιλογές που αναφέρονται κάτω από το Pseudo filesystems το οποίο αποτελεί τμήμα του File systems .

Εάν χρησιμοποιείτε PPPoE για να συνδεθείτε στο Internet ή χρησιμοποιείτε ένα dial-up modem, θα χρειαστείτε τις ακόλουθες επιλογές στον πυρήνα (θα βρείτε τις επιλογές που αναφέρονται κάτω από το Networking support το οποίο αποτελεί τμήμα του Device Drivers):

Network device support --->
  <*> PPP (point-to-point protocol) support
  <*>   PPP support for async serial ports
  <*>   PPP support for sync tty ports

Οι δύο επιλογές συμπίεσης δεν θα βλάψουν, αλλά σίγουρα δεν είναι απαραίτητες, όπως και η επιλογή PPP over Ethernet, που μπορεί να είναι μόνο χρήσιμη στο ppp όταν είναι ρυθμισμένο να κάνει kernel mode PPPoE.

Αν απαιτείται, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε την υποστήριξη στον πυρήνα για την κάρτα δικτύου σας.

Όταν τελειώσετε με τη ρύθμιση του πυρήνα σας, συνεχίστε με τη Μεταγλώττιση και Εγκατάσταση.

Μεταγλώττιση και Εγκατάσταση

Τώρα που ο πυρήνας σας έχει ρυθμιστεί, είναι καιρός να τον μεταγλωττίσετε και να τον εγκαταστήσετε. Βγείτε από τις ρυθμίσεις και ξεκινήστε τη διαδικασία μεταγλώττισης:

(Apple/IBM)  # make && make modules_install

Όταν η μεταγλώττιση του πυρήνα ολοκληρωθεί, αντιγράψτε την εικόνα του πυρήνα στο /boot.

(Apple/IBM)  # cp vmlinux /boot/

Τώρα συνεχίστε με τις Μονάδες του Πυρήνα.

Μονάδες του Πυρήνα