Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε το Gentoo, θα πρέπει να δημιουργήσετε τις απαραίτητες κατατμήσεις. Αυτό το κεφάλαιο περιγράφει πως να κατατμήσετε ένα δίσκο για μελλοντική χρήση. 10.0 2010-07-20
Εισαγωγή στις Συσκευές Αποθήκευσης Κατατμήσεις και Φέτες

Αν και είναι θεωρητικά δυνατή η χρήση ενός πλήρους δίσκου για να στεγάσει το σύστημα Linux σας, αυτό δεν γίνεται σχεδόν ποτέ στην πράξη. Αντ' αυτού, πλήρεις αποθηκευτικές συσκευές δίσκων χωρίζονται σε μικρότερες, πιο εύκολες στη διαχείριση συσκευές αποθήκευσης. Στα περισσότερα συστήματα, αυτές ονομάζονται κατατμήσεις. Άλλες αρχιτεκτονικές χρησιμοποιούν μια παρόμοια τεχνική, που ονομάζεται φέτες.

Σχεδίαση ενός Σχήματος Κατατμήσεων Προκαθορισμένο Σχήμα Κατατμήσεων

Αν δεν σας ενδιαφέρει να σχεδιάσετε ένα νέο σχήμα κατατμήσεων για το σύστημά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σχήμα κατατμήσεων που χρησιμοποιούμε σε όλο αυτό το βιβλίο:

/dev/sda1Χάρτης κατατμήσεων31.5kΧάρτης κατατμήσεων/dev/sda2(bootstrap)800kApple_Bootstrap/dev/sda3(swap)512MΚατάτμηση swap/dev/sda4ext3Υπόλοιπος δίσκοςΚατάτμηση ρίζας
Κατάτμηση Σύστημα αρχείων Μέγεθος Περιγραφή
Υπάρχουν ορισμένες κατατμήσεις που έχουν ονόματα όπως: Apple_Driver43, Apple_Driver_ATA, Apple_FWDriver, Apple_Driver_IOKit, και Apple_Patches. Αν δεν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε το MacOS 9 μπορείτε να τα διαγράψετε, επειδή το MacOS X και το Linux δεν τα χρειάζονται. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το parted για να τα διαγράψετε, καθώς το mac-fdisk δεν μπορεί να τα διαγράψει ακόμη.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε πόσο μεγάλη πρέπει να είναι μια κατάτμηση, ή ακόμη πόσες κατατμήσεις χρειάζεστε, συνεχίστε το διάβασμα. Διαφορετικά συνεχίστε με το Apple G5: Χρησιμοποιώντας το mac-fdisk για να Κατατμήσετε το Δίσκο σας ή το IBM pSeries: Χρησιμοποιώντας το fdisk για να Κατατμήσετε το Δίσκο σας

Πόσες και Πόσο Μεγάλες;

Ο αριθμός των κατατμήσεων εξαρτάται πάρα πολύ από το σύστημά σας. Για παράδειγμα, αν έχετε πολλούς χρήστες, πιθανότατα χρειάζεστε το /home ξεχωριστά εφόσον αυξάνει την ασφάλεια και κάνει ευκολότερη τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Αν εγκαθιστάτε Gentoo για να εκτελεστεί σαν διακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το /var θα πρέπει να είναι ξεχωριστά εφόσον τα ηλεκτρονικά μηνύματα αποθηκεύονται εκεί. Μια καλή επιλογή συστήματος αρχείων θα μεγιστοποιήσει τότε την απόδοση. Οι διακομιστές παιχνιδιών θα έχουν ένα ξεχωριστό /opt αφού οι περισσότεροι διακομιστές παιχνιδιών εγκαθίστανται εκεί. Ο λόγος είναι ίδιος με αυτόν του /home: ασφάλεια και αντίγραφα ασφαλείας. Σίγουρα θα θέλετε να κρατήσετε μεγάλο το /usr: όχι μόνο θα περιέχει την πλειοψηφία των εφαρμογών, το δέντρο του Portage μόνο πιάνει γύρω στα 500MB εξαιρώντας τις διάφορες πηγές που είναι αποθηκευμένες σε αυτό.

Όπως βλέπετε, εξαρτάται από το τι θέλετε να πετύχετε. Ξεχωριστές κατατμήσεις ή τόμοι έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο σύστημα αρχείων για κάθε κατάτμηση ή τόμο
  • Όλο το σύστημά σας δεν μπορεί να ξεμείνει από ελεύθερο χώρο αν ένα αδρανές εργαλείο συνεχώς γράφει αρχεία σε μια κατάτμηση ή τόμο
  • Αν είναι απαραίτητο, οι έλεγχοι του συστήματος αρχείων μειώνονται στο χρόνο, καθώς πολλαπλοί έλεγχοι μπορούν να γίνουν παράλληλα (αν και αυτό το πλεονέκτημα γίνεται καλύτερα αντιληπτό με πολλαπλούς δίσκους απ' ότι με πολλαπλές κατατμήσεις).
  • Η ασφάλεια μπορεί να ενισχυθεί προσαρτώντας μερικές κατατμήσεις ή τόμους σε λειτουγίες read-only (μόνο για ανάγνωση), noexec (παράλειψη των εκτελέσιμων bits) κτλ.

Παρ' όλα αυτά, πολλαπλές κατατμήσεις έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα: αν δεν ρυθμιστούν κατάλληλα, μπορεί να καταλήξετε να έχετε ένα σύστημα με πολύ ελεύθερο χώρο σε μία κατάτμηση και καθόλου σε μια άλλη. Υπάρχει επίσης ένα όριο 15 κατατμήσεων για SCSI και SATA.

Προκαθορισμένο: Χρησιμοποιώντας το mac-fdisk (Apple G5) για την Κατάτμηση του Δίσκου σας

Σε αυτό το σημείο, δημιουργήστε τις κατατμήσεις σας χρησιμοποιώντας το mac-fdisk:

# mac-fdisk /dev/sda

Πρώτα διαγράψτε τις κατατμήσεις που έχετε καθαρίσει προηγουμένως για να κάνετε χώρο για τις κατατμήσεις του Linux σας. Χρησιμοποιήστε το d στο mac-fdisk για να διαγράψετε αυτές τις κατατμήσεις. Θα σας ρωτήσει για τον αριθμό της κατάτμησης προς διαγραφή.

Κατά δεύτερο, δημιουργήστε μια Apple_Bootstrap κατάτμηση χρησιμοποιώντας το b. Θα σας ρωτήσει σε ποιο μπλοκ να ξεκινάει. Εισάγετε τον αριθμό της πρώτης διαθέσιμης κατάτμησης, ακολουθούμενου από ένα p. Για παράδειγμα 2p.

Αυτή η κατάτμηση δεν είναι μια κατάτμηση "boot". Δεν χρησιμοποιείται από το Linux καθόλου· δεν χρειάζεται να βάλετε κάποιο σύστημα αρχείων σε αυτό και δεν θα πρέπει ποτέ να το προσαρτήσετε. Οι χρήστες PPC δεν χρειάζονται μια επιπλέον κατάτμηση για το /boot.

Τώρα δημιουργήστε μια κατάτμηση swap πατώντας το c. Ξανά το mac-fdisk θα ρωτήσει για το μπλοκ από όπου θέλουμε να ξεκινάει αυτή η κατάτμηση. Καθώς χρησιμοποιήσαμε το 2 πριν για να δημιουργήσουμε την Apple_Bootstrap κατάτμηση, θα πρέπει τώρα να εισάγετε 3p. Όταν ερωτηθείτε για το μέγεθός της, εισάγετε 512M (ή οποιοδήποτε μέγεθος επιθυμείτε). Όταν ερωτηθείτε για ένα όνομα, εισάγετε swap (υποχρεωτικό).

Για να δημιουργήσετε την κατάτμηση ρίζας, εισάγετε c, ακολουθούμενου από 4p για να επιλέξετε από ποιο μπλοκ θα ξεκινάει η κατάτμηση ρίζας. Όταν ερωτηθείτε για το μέγεθός της, εισάγετε ξανά 4p. Το mac-fdisk θα το μεταφράσει αυτό ως "Χρησιμοποίησε όλο το διαθέσιμο χώρο". Όταν ρωτήσει για το όνομα, εισάγετε root (υποχρεωτικό).

Για να τελειώσετε, γράψτε τις κατατμήσεις στο δίσκο χρησιμοποιώντας το w και το q για να τερματίσετε το mac-fdisk.

Για να σιγουρευτείτε ότι όλα είναι εντάξει, θα πρέπει να εκτελέσετε το mac-fdisk μια ακόμη φορά και να ελέγξετε αν όλες οι κατατμήσεις είναι εκεί. Αν δεν δείτε τις κατατμήσεις που δημιουργήσατε, ή τις αλλαγές που κάνατε, θα πρέπει να αρχικοποιήσετε ξανά τις κατατμήσεις σας πατώντας το i στο mac-fdisk. Σημειώστε ότι αυτό θα επαναδημιουργήσει τον χάρτη των κατατμήσεων οπότε θα αφαιρέσει όλες τις κατατμήσεις σας.

Τώρα που οι κατατμήσεις σας έχουν δημιουργηθεί, μπορείτε να συνεχίσετε με τη Δημιουργία Συστημάτων Αρχείων.

IBM pSeries, iSeries και OpenPower: χρησιμοποιώντας το fdisk για την Κατάτμηση των Δίσκων σας Αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε μια συστοιχία δίσκων RAID για την εγκατάσταση του Gentoo σας και χρησιμοποιείτε υλικό βασισμένο σε POWER5, θα πρέπει τώρα να εκτελέσετε το iprconfig για να διαμορφώσετε τους δίσκους σε μορφή Advanced Function και να δημιουργήσετε τη συστοιχία των δίσκων. Θα πρέπει να εγκαταστήσετε το iprutils μόλις η εγκατάστασή σας έχει ολοκληρωθεί.

Αν έχετε έναν προσαρμογέα SCSI βασισμένο σε ipr, θα πρέπει τώρα να εκκινήσετε τα ipr εργαλεία.

# /etc/init.d/iprinit start

Τα παρακάτω μέρη εξηγούν πως να δημιουργήσετε το παράδειγμα σχεδίου κατάτμησης που περιγράφηκε προηγουμένως, αναλυτικά:

/dev/sda1PPC PReP κατάτμηση εκκίνησης/dev/sda2Κατάτμηση swap/dev/sda3Κατάτμηση ρίζας
Κατάτμηση Περιγραφή

Αλλάξτε το σχέδιο κατάτμησης σας κατάλληλα ανάλογα με τη προτίμησή σας.

Βλέποντας το Τρέχον Σχέδιο Κατάτμησης

Το fdisk είναι ένα δημοφιλές και ισχυρό εργαλείο για να χωρίσετε το δίσκο σας σε κατατμήσεις. Εκτελέστε το fdisk στο δίσκο σας (στο δικό μας παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε το /dev/sda):

# fdisk /dev/sda

Μόλις είστε μέσα στο fdisk, θα σας παρουσιαστεί μια προτροπή που μοιάζει με την παρακάτω:

Command (m for help):

Αν έχετε ακόμη ένα AIX σχέδιο κατάτμησης στο σύστημά σας, θα πάρετε το ακόλουθο μήνυμα σφάλματος:

  There is a valid AIX label on this disk.
  Unfortunately Linux cannot handle these
  disks at the moment.  Nevertheless some
  advice:
  1. fdisk will destroy its contents on write.
  2. Be sure that this disk is NOT a still vital
     part of a volume group. (Otherwise you may
     erase the other disks as well, if unmirrored.)
  3. Before deleting this physical volume be sure
     to remove the disk logically from your AIX
     machine.  (Otherwise you become an AIXpert).

Command (m for help):

Μην ανησυχείτε, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο κενό DOS πίνακα κατατμήσεων πατώντας το o.

Αυτό θα καταστρέψει οποιαδήποτε εγκατεστημένη έκδοση AIX!

Πληκτρολογήστε p για να εμφανίσετε την τρέχουσα ρύθμιση κατάτμησης του δίσκου σας:

Command (m for help): p

Disk /dev/sda: 30.7 GB, 30750031872 bytes
141 heads, 63 sectors/track, 6761 cylinders
Units = cylinders of 8883 * 512 = 4548096 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1          12       53266+  83  Linux
/dev/sda2              13         233      981571+  82  Linux swap
/dev/sda3             234         674     1958701+  83  Linux
/dev/sda4             675        6761    27035410+   5  Extended
/dev/sda5             675        2874     9771268+  83  Linux
/dev/sda6            2875        2919      199836   83  Linux
/dev/sda7            2920        3008      395262   83  Linux
/dev/sda8            3009        6761    16668918   83  Linux

Command (m for help):

Ο συγκεκριμένος δίσκος έχει ρυθμιστεί να στεγάζει έξι συστήματα αρχείων Linux (το κάθε ένα με μία κατάτμηση που εμφανίζετε ως "Linux") καθώς και μία κατάτμηση swap (που εμφανίζεται ως "Linux swap").

Αφαιρώντας όλες τις Κατατμήσεις

Θα αφαιρέσουμε πρώτα όλες τις υπάρχουσες κατατμήσεις από το δίσκο. Πληκτρολογήστε d για να διαγράψετε μία κατάτμηση. Για παράδειγμα, για να διαγράψετε μία υπάρχουσα /dev/sda1:

Αν δεν θέλετε να διαγράψετε όλες τις κατατμήσεις απλά διαγράψτε αυτές που επιθυμείτε να διαγράψετε. Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας για να αποφύγετε την απώλειά τους.
Command (m for help): d
Partition number (1-4): 1

Η κατάτμηση έχει προγραμματιστεί για διαγραφή. Δεν θα εμφανίζεται πλέον αν πληκτρολογήσετε p, αλλά δεν θα διαγραφεί μέχρι να αποθηκευτούν οι αλλαγές σας. αν έχετε κάνει ένα λάθος και θέλετε να κάνετε ματαίωση χωρίς να αποθηκευτούν οι αλλαγές σας, πληκτρολογήστε q αμέσως και πατήστε Enter και η κατάτμησή σας δεν θα διαγραφεί.

Τώρα, θεωρώντας ότι θέλετε όντως να διαγράψετε όλες τις κατατμήσεις του συστήματός σας, επανειλημμένα πληκτρολογήστε p για να εκτυπώσετε μια λίστα των κατατμήσεων και έπειτα πληκτρολογήστε d και τον αριθμό της κατάτμησης για να τη διαγράψετε. Στο τέλος θα καταλήξετε με έναν πίνακα κατατμήσεων με τίποτα μέσα του:

Disk /dev/sda: 30.7 GB, 30750031872 bytes
141 heads, 63 sectors/track, 6761 cylinders
Units = cylinders of 8883 * 512 = 4548096 bytes

Device Boot    Start       End    Blocks   Id  System

Command (m for help):

Τώρα που ο πίνακας κατατμήσεων στη μνήμη είναι κενός, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε τις κατατμήσεις. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα προκαθορισμένο σχήμα κατατμήσεων όπως συζητήθηκε προηγουμένως. Φυσικά, μην ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες κατά γράμμα αν δεν επιθυμείτε να έχετε το ίδιο σχήμα κατατμήσεων!

Δημιουργώντας τη PPC PReP κατάτμηση εκκίνησης

Πρώτα δημιουργούμε μια μικρή PReP κατάτμηση εκκίνησης. Πληκτρολογήστε n για να δημιουργήσετε μια νέα κατάτμηση, έπειτα p για να επιλέξετε πρωτεύουσα κατάτμηση, ακολουθούμενου από 1 για να επιλέξετε την πρώτη πρωτεύουσα κατάτμηση. Όταν ερωτηθείτε για τον πρώτο κύλινδρο, πατήστε enter. Όταν ερωτηθείτε για τον τελευταίο κύλινδρο, πληκτρολογήστε +7M για να δημιουργήσετε μια κατάτμηση με μέγεθος 7 MB. Αφού το κάνετε αυτό, πληκτρολογήστε t για να ορίσετε τον τύπο της κατάτμησης, 1 για να επιλέξετε την κατάτμηση που μόλις δημιουργήσατε και έπειτε πληκτρολογήστε 41 για να θέσετε τον τύπο της κατάτμησης σε "PPC PReP Boot". Τέλος, θα χρειαστεί να σημειώσετε την PReP κατάτμηση ως εκκινήσιμη.

Η PReP κατάτμηση πρέπει να είναι μικρότερη από 8 MB!
Command (m for help): p

Disk /dev/sda: 30.7 GB, 30750031872 bytes
141 heads, 63 sectors/track, 6761 cylinders
Units = cylinders of 8883 * 512 = 4548096 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System

Command (m for help): n
Command action
      e   extended
      p   primary partition (1-4)
p
Partition number (1-4): 1
First cylinder (1-6761, default 1): 
Using default value 1
Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (1-6761, default
6761): +8M

Command (m for help): t
Selected partition 1
Hex code (type L to list codes): 41
Changed system type of partition 1 to 41 (PPC PReP Boot)

Command (m for help): a
Partition number (1-4): 1
Command (m for help):

Τώρα, όταν πληκτρολογήσετε p, θα πρέπει να δείτε τις ακόλουθες πληροφορίες κατάτμησης:

Command (m for help): p

Disk /dev/sda: 30.7 GB, 30750031872 bytes
141 heads, 63 sectors/track, 6761 cylinders
Units = cylinders of 8883 * 512 = 4548096 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1  *            1           3       13293   41  PPC PReP Boot

Command (m for help):
Δημιουργώντας την Κατάτμηση Swap

Ας δημιουργήσουμε τώρα την κατάτμηση swap. Για να το κάνουμε αυτό, πληκτρολογήστε n για να δημιουργήσετε μια νέα κατάτμηση, έπειτα p για να πείτε στο fdisk ότι θέλετε μια πρωτεύουσα κατάτμηση. Έπειτα πληκτρολογήστε 2 για να δημιουργήσετε τη δεύτερη πρωτεύουσα κατάτμηση, τη /dev/sda2 στη δική μας περίπτωση. Όταν ερωτηθείτε για τον πρώτο κύλινδρο, πατήστε enter. Όταν ερωτηθείτε για τον τελευταίο κύλινδρο, πληκτρολογήστε +512M για να δημιουργήσετε μία κατάτμηση με μέγεθος 512MB. Αφού το κάνετε αυτό, πληκτρολογήστε t για να ορίσετε τον τύπο της κατάτμησης, 2 για να επιλέξετε την κατάτμηση που μόλις δημιουργήσατε και έπειτα πληκτρολογήστε 82 για να θέσετε τον τύπο της κατάτμησης σε "Linux Swap". Αφού ολοκληρώσετε αυτά τα βήματα, πληκτρολογώντας p θα πρέπει να εμφανιστεί ένα πίνακας κατάτμησης παρόμοιος με αυτόν:

Command (m for help): p

Disk /dev/sda: 30.7 GB, 30750031872 bytes
141 heads, 63 sectors/track, 6761 cylinders
Units = cylinders of 8883 * 512 = 4548096 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1           3       13293   41  PPC PReP Boot
/dev/sda2               4         117      506331   82  Linux swap

Command (m for help):
Δημιουργώντας τη Κατάτμηση Ρίζας

Τέλος, ας δημιουργήσουμε την κατάτμηση ρίζας. Για να γίνει αυτό, πληκτρολογήστε n για να δημιουργήσετε μια νέα κατάτμηση, έπειτα p για να πείτε στο fdisk ότι θέλετε μία πρωτεύουσα κατάτμηση. Έπειτε πληκτρολογήστε 3 για να δημιουργήσετε τη τρίτη πρωτεύουσα κατάτμηση, τη /dev/sda3 στη δική μας περίπτωση. Όταν ερωτηθείτε για τον πρώτο κύλινδρο, πατήστε enter. Όταν ερωτηθείτε για τον τελευταίο κύλινδρο, πατήστε enter για να δημιουργήσετε μια κατάτμηση η οποία θα πάρει όλο τον υπόλοιπο διαθέσιμο χώρο του δίσκου σας. Αφού ολοκληρώσετε αυτά τα βήματα, πληκτρολογώντας p θα πρέπει να εμφανίζει έναν πίνακα κατατμήσεων παρόμοιο με αυτόν:

Command (m for help): p

Disk /dev/sda: 30.7 GB, 30750031872 bytes
141 heads, 63 sectors/track, 6761 cylinders
Units = cylinders of 8883 * 512 = 4548096 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1           3       13293   41  PPC PReP Boot
/dev/sda2               4         117      506331   82  Linux swap
/dev/sda3             118        6761    29509326   83  Linux

Command (m for help):
Αποθηκεύοντας το Σχήμα Κατατμήσεων

Για να αποθηκεύσετε το σχήμα κατατμήσεων και να βγείτε από το fdisk, πληκτρολογήστε w.

Command (m for help): w

Τώρα που οι κατατμήσεις σας έχουν δημιουργηθεί, μπορείτε να συνεχίσετε με τη Δημιουργία Συστημάτων Αρχείων.

Δημιουργία Συστημάτων Αρχείων Εισαγωγή

Τώρα που οι κατατμήσεις σας έχουν δημιουργηθεί, είναι ώρα να τοποθετήσετε συστήματα αρχείων σε αυτά. Αν δεν νοιάζεστε για το τι σύστημα αρχείων να διαλέξετε και είστε ευχαριστημένοι με αυτό που χρησιμοποιούμε εμείς σαν προεπιλογή σε αυτό το εγχειρίδιο, συνεχίστε με την Εφαρμογή ενός Συστήματος Αρχείων σε μια Κατάτμηση. Διαφορετικά συνεχίστε την ανάγνωση για τα διαθέσιμα συστήματα αρχείων.

Εφαρμογή ενός Συστήματος Αρχείων σε μια Κατάτμηση

Για να δημιουργήσετε ένα σύστημα αρχείων σε μια κατάτμηση ή τόμο, υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα για κάθε πιθανό σύστημα αρχείων:

ext2mke2fsext3mke2fs -jreiserfsmkreiserfsxfsmkfs.xfsjfsmkfs.jfs
Σύστημα αρχείων Εντολή Δημιουργίας

Για παράδειγμα, για να έχετε την κατάτμηση ρίζας (τη /dev/sda4 στο δικό μας παράδειγμα) σε ext3 (όπως στο παράδειγμά μας), θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε:

# mke2fs -j /dev/sda4

Τώρα δημιουργήστε τα συστήματα αρχείων στις νεο-δημιουργημένες κατατμήσεις (ή λογικούς τόμους).

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ReiserFS για το /, μην αλλάξετε το προκαθορισμένο μέγεθος μπλοκ αν χρησιμοποιήσετε επίσης το yaboot ώς bootloader σας, όπως εξηγείτε στο Ρυθμίζοντας το Bootloader.
Ενεργοποίηση της Κατάτμησης Swap

Το mkswap είναι η εντολή που χρησιμοποιείται για την αρχικοποίηση κατατμήσεων swap:

# mkswap /dev/sda3

Για να ενεργοποιήσετε την κατάτμηση swap, χρησιμοποιήστε το swapon:

# swapon /dev/sda3

Δημιουργήστε και ενεργοποιήστε το swap με τις εντολές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Προσάρτηση

Τώρα που οι κατατμήσεις σας είναι αρχικοποιημένες και στεγάζουν ένα σύστημα αρχείων, είναι ώρα να τις προσαρτήσετε στις κατατμήσεις. Χρησιμοποιήστε την εντολή mount. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε τους απαραίτητους φακέλους προσάρτησης για κάθε κατάτμηση που δημιουργήσατε. Σαν παράδειγμα θα δημιουργήσουμε ένα σημείο προσάρτησης και θα προσαρτήσουμε τη κατάτμηση root:

# mkdir /mnt/gentoo
# mount /dev/sda4 /mnt/gentoo 
Αν θέλετε το /tmp σας να βρίσκετε σε χωριστή κατάτμηση, μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα δικαιώματά του μετά την προσάρτηση: chmod 1777 /mnt/gentoo/tmp. Αυτό επίσης ισχύει και για το /var/tmp.

Συνεχίστε με το Εγκαθιστώντας τα Αρχεία Εγκατάστασης του Gentoo.