Υπάρχουν αρκετοί bootloaders. Κάθε ένας από αυτούς έχει τον δικό του τρόπο για να ρυθμιστεί. Σε αυτό το κεφάλαιο θα σας περιγράψουμε όλες τις δυνατότητες, και θα σας μυήσουμε στη διαδικασία ρύθμισης ενός bootloader, ανάλογα με τις ανάγκες σας. 10.0 2010-07-20
Κάνοντας την Επιλογή Εισαγωγή

Τώρα που ο πυρήνας σας είναι ρυθμισμένος και μεταγλωττισμένος, και τα απαραίτητα αρχεία ρυθμίσεων του συστήματος είναι σωστά συμπληρωμένα, είναι ώρα να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα που θα ξεκινάει τον πυρήνα όταν θα εκκινείτε το μηχάνημά σας. Αυτό το πρόγραμμα ονομάζεται bootloader.

Στο Linux/PPC64, η μόνη μας επιλογή για bootloader είναι ο yaBoot, μέχρι ο grub2 να ολοκληρωθεί.

Χρησιμοποιώντας το yaBoot Εισαγωγή Αν είστε χρήστης 64-bit userland, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πακέτο yaboot-static, επειδή το yaboot δε μπορεί να μεταγλωττιστεί ώς 64-bit εφαρμογή. Όσοι χρησιμοποιούν 32-bit userland, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κανονικό πακέτο, yaboot.

Υπάρχουν δύο τρόποι να ρυθμίσετε το yaBoot για το σύστημά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νέο και βελτιωμένο yabootconfig, που περιλαμβάνεται στο yaboot-1.3.8-r1 και αργότερα να εγκαταστήσετε αυτόματα το yaboot. Αν για κάποιο λόγο δε θέλετε να τρέξετε το yabootconfig για να φτιάξετε αυτόματα το /etc/yaboot.conf, ή εγκαθιστάτε Gentoo σε έναν G5 (στον οποίο το yabootconfig δε δουλεύει πάντα), μπορείτε απλά να επεξεργαστείτε το παράδειγμα του αρχείου που έχει ήδη εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.

Το yabootconfig/ybin δε θα δουλέψει σε IBM. Πρέπει να εγκαταστήσετε το yaboot με άλλο τρόπο: Χρησιμοποιώντας το yaboot σε υλικό IBM Αν το σύστημα αρχείων ρίζας σας, χρησιμοποιεί το JFS, σιγουρευτείτε ότι έχετε προσθέσει το ro στις παραμέτρους του πυρήνα. Το JFS πρέπει να είναι ικανό να αναπαράγει το log του σε κατάσταση μόνο ανάγνωσης πριν προσαρτηθεί με δικαιώματα ανάγνωσης-εγγραφής.
  • Προεπιλογή: Χρησιμοποιώντας το yabootconfig
  • Εναλλακτική: Χειροκίνητη Ρύθμιση του yaBoot
Προεπιλογή: Χρησιμοποιώντας το yabootconfig

Το yabootconfig θα αναγνωρίσει αυτόματα τις κατατμήσεις στο σύστημά σας και θα φτιάξει dual ή triple boot συνδυασμούς με Linux, Mac OS, και Mac OSX, αν αυτά διατίθενται.

Για να χρησιμοποιήσετε το yabootconfig στο σκληρό σας δίσκο πρέπει να έχετε μια κατάτμηση bootstrap, και το /etc/fstab να έχει ρυθμιστεί με τις Linux κατατμήσεις σας. Και τα δύο παραπάνω βήματα θα πρέπει να έχουν εκτελεστεί. Για να ξεκινήσετε, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε την τελευταία έκδοση του yaboot εγκατεστημένη, τρέχοντας emerge --update yaboot-static. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς ή τελευταία έκδοση θα είναι διαθέσιμη μέσω του Portage, αλλά μπορεί να μην έχει προστεθεί ήδη στα stage αρχεία.

(Για 64-bit χρήστες)
# emerge --update yaboot-static

(Για 32-bit χρήστες)
# emerge yaboot

Τώρα τρέξτε το yabootconfig. Το πρόγραμμα θα τρέξει και θα επιβεβαιώσει την τοποθεσία της κατάτμισης bootstrap. Πληκτρολογήστε Y αν είναι σωστή. Αν όχι, ελέγξτε το /etc/fstab. Το yabootconfig, έπειτα, θα σαρώσει την εγκατάσταση σας, θα δημιουργήσει το /etc/yaboot.conf και θα τρέξει mkofboot για εσάς. Το mkofboot χρησιμοποιείται για τη μορφοποίηση της κατάτμησης bootstrap, και την εγκατάσταση του αρχείου ρυθμίσεων του yaboot σε αυτό.

Ίσως θέλετε να επιβεβαιώσετε τα περιεχόμενα του /etc/yaboot.conf. Αν κάνετε αλλαγές στο /etc/yaboot.conf (όπως τη ρύθμιση του προεπιλεγμένου λειτουργικού), σιγουρευτείτε ότι ξανατρέξατε το ybin -v έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι αλλαγές στην κατάτμηση bootstrap.

Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε με την Επανεκκίνηση του Συστήματος.

Εναλλακτική: Χειροκίνητη Ρύθμιση του yaBoot

Πρώτα, σιγουρευτείτε ότι έχετε την τελευταία έκδοση του yaboot-static στο σύστημά σας:

(Για 64-bit χρήστες)
# emerge --update yaboot-static

(Για 32-bit χρήστες)
# emerge yaboot

Παρακάτω, θα βρείτε ένα ολοκληρωμένο αρχείο yaboot.conf. Επεξεργαστείτε το κατά το δοκούν.

## /etc/yaboot.conf
##
## run: "man yaboot.conf" for details. Do not make changes until you have!!
## see also: /usr/share/doc/yaboot/examples for example configurations.
##
## For a dual-boot menu, add one or more of:
## bsd=/dev/sdaX, macos=/dev/sdaY, macosx=/dev/sdaZ

## our bootstrap partition:

boot=/dev/sda2

## ofboot is the Open Firmware way to specify the bootstrap partition.
## If this isn't defined, yaboot fails on the G5 and some G4s (unless 
## you pass the necessary arguments to the mkofboot/ybin program).
## hd:X means /dev/sdaX.

ofboot=hd:2

## hd: is Open Firmware speak for sda
device=hd:

delay=5
defaultos=macosx
timeout=30
install=/usr/lib/yaboot/yaboot
magicboot=/usr/lib/yaboot/ofboot

#################
## This section can be duplicated if you have more than one kernel or set of
## boot options - replace  with your kernel
#################
image=/boot/
  label=Linux
  root=/dev/sda3
  partition=3
  read-only

macos=hd:13
macosx=hd:12
enablecdboot
enableofboot

Μόλις το yaboot.conf ετοιμαστεί με τον τρόπο που εσείς θέλετε, τρεξτε mkofboot -v για να εγκαταστήσετε τις αλλαγές στην κατάτμιση bootstrap. Μην το ξεχάσετε αυτο! Επιβεβαιώστε ότι το mkofboot σας ζητά να δημιουργήσετε ένα νέο σύστημα αρχείων.

Αν όλα πάνε καλά, και έχετε τις παραπάνω ρυθμίσεις, η επόμενη επανεκίννηση θα πρέπει να σας δώσει ένα απλό μενού εκκίνησης, με πέντε επιλογές. Αν αργότερα τροποποιήσετε το αρχείο ρυθμίσεων του yaboot, θα πρέπει απλά να τρέξετε ybin -v για να ενημερώσετε την κατάτμιση bootstrap - to mkofboot χρησιμοποιείται για μια αρχική εγκατάσταση μόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες στο yaboot, ρίξτε μια ματιά στο yaboot project. Για τώρα, μπορείτε να συνεχίσετε την εγκατάσταση με την Επανεκκίνηση του Σύστηματός σας.

Χρησιμοποιώντας το yaboot σε IBM hardware

Σε IBM hardware δε μπορείτε να τρέψετε yabootconfig ή ybin. Πρέπει να προχωρήσετε με τα παρακάτω βήματα:

device=disk:
partition=2
root=/dev/sda2
default=linux
timeout=50

image=/boot/
    label=linux
    append="console=ttyS0,9600"
    read-only

Για POWER4, POWER5, και υλικό βασισμένο σε blade, όπου η κατάτμιση PReP και η κατάτμιση που περιλαμβάνει τον πυρήνα βρίσκονται στον ίδιο φυσικό δίσκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο απλοποιημένο yaboot.conf. Το παρακάτω πρέπει να είναι αρκετό:

default = linux
timeout = 100
image=/boot/
        label=linux
        read-only
        root = /dev/sda2
        append="root=/dev/sda2"

Για να επιβεβαιώσετε ότι το yaboot έχει αντιγραφεί στην κατάτμιση PReP:

# dd if=/dev/sda1 count=10 | grep ELF
Binary file (standard input) matches
10+0 records in
10+0 records out

Ένα αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι το yaboot εγκαταστήθηκε σωστά.

Επανεκιννώντας το σύστημα

Εξέλθετε του chroot περιβάλλοντος και αποπροσαρτήστε όλες τις προσαρτημένες κατατμήσεις. Έπειτα πληκτρολογήστε τη μαγική εντολή για την οποία περιμένατε: reboot.

# exit
~# cd
~# umount /mnt/gentoo/boot /mnt/gentoo/dev /mnt/gentoo/proc /mnt/gentoo
~# reboot

Φυσικά, μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε το CD εκκίνησης, αλλιώς το CD θα φορτωθεί ξανά, και όχι το νέο σας Gentoo σύστημα.Φυσικά, μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε το CD εκκίνησης, αλλιώς το CD θα φορτωθεί ξανά, και όχι το νέο σας Gentoo σύστημα.

Μόλις επανεκκινήσετε την Gentoo εγκατάστασή σας, τελειώστε την με Τελειώνοντας την Gentoo εγκατάστασή σας.