10.0 2010-07-19
Απαιτήσεις Υλικού Εισαγωγή

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια λίστα με τις απαιτήσεις υλικού που χρειάζεστε για να εγκαταστήσετε το Gentoo στο σύστημά σας.

Απαιτήσεις Υλικού

Μια λίστα με το υποστηριζόμενο υλικό μπορεί να βρεθεί στην Ιστοσελίδα της Ομάδας PA. Μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για το μηχάνημά σας στην Βάση Δεδομένων Υλικού Parisc-Linux και στην λίστα επεξεργαστών στο www.openpa.net.

Αν δεν ξέρετε ποια έκδοση του PA-RISC χρησιμοποιεί το μηχάνημά σας, παρακαλώ ελέγξτε τους συνδέσμους παραπάνω για να βρείτε αν χρησιμοποιείτε την έκδοση 1.1 ή την 2.0. Θα χρειαστείτε αυτή την πληροφορία παρακάτω.

64 MB1.5 GB (εκτός του χώρου swap)Τουλάχιστον 256 MB
Μνήμη
Χώρος στο Δίσκο
Χώρος Swap
Τα CD Εγκατάστασης του Gentoo Εισαγωγή

Τα CD Εγκατάστασης του Gentoo είναι εκκινήσιμα CD που περιέχουν ένα αυτόνομο Gentoo περιβάλλον. Σας επιτρέπουν να εκκινήσετε Linux από το CD. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης το υλικό σας αναγνωρίζεται και οι κατάλληλοι οδηγοί φορτώνονται. Συντηρούνται από προγραμματιστές του Gentoo.

Όλα τα CD Εγκατάστασης σας επιτρέπουν να εκκινήσετε τον υπολογιστή, να ρυθμίσετε τη δικτύωση, να αρχικοποιήσετε τις κατατμήσεις σας και να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Gentoo από το Διαδίκτυο.

CD Ελάχιστης Εγκατάστασης του Gentoo

Το CD Ελάχιστης Εγκατάστασης ονομάζεται και καταλαμβάνει μόνο 47 MB από το δίσκο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το CD Εγκατάστασης για να εγκαταστήσετε το Gentoo, αλλά μόνο με μια ενεργή σύνδεση στο Internet.

Το Stage3 Tarball

Το stage3 tarball είναι ένα αρχείο που περιέχει ένα ελάχιστο περιβάλλον Gentoo, κατάλληλο για τη συνέχεια της εγκατάστασης του Gentoo με τη χρήση των οδηγιών αυτού του εγχειριδίου. Παλιότερα, το εγχειρίδιο του Gentoo περιέγραφε την εγκατάσταση χρησιμοποιώντας ένα από τα τρία stage tarballs. Ενώ το Gentoo ακόμα προσφέρει stage1 και stage2 tarballs, η επίσημη μέθοδος εγκατάστασης χρησιμοποιεί το stage3 tarball. Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε μια εγκατάσταση Gentoo χρησιμοποιώντας ένα stage1 ή stage2 tarball, παρακαλώ διαβάστε τις Συχνές Ερωτήσεις του Gentoo στο Πώς Εγκαθιστώ Gentoo με τη χρήση ενός Stage1 ή ενός Stage2 Tarball;

Λήψη, Εγγραφή και Εκκίνηση του CD Εγκατάστασης του Gentoo Λήψη και Εγγραφή του CD Εγκατάστασης

Έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε ένα CD Εγκατάστασης Gentoo. Πρώτα θα αρχίσουμε με τη λήψη και την εγγραφή του επιλεγμένου CD Εγκατάστασης. Συζητήσαμε πρώτα τα διάφορα δυνατά CD Εγκατάστασης, αλλά πού μπορείτε να τα βρείτε;

Μπορείτε να κάνετε λήψη οποιουδήποτε CD Εγκατάστασης από ένα από τα δικά μας mirrors. Τα CD Εγκατάστασης είναι τοποθετημένα στον κατάλογο releases/hppa/2008.0/installcd/.

Μέσα στο φάκελο θα βρείτε αρχεία ISO. Αυτά είναι ολόκληρες εικόνες από CD τις οποίες μπορείτε να γράψετε σε ένα CD-R.

Στην περίπτωση που αναρωτιέστε αν το αρχείο που κατεβάσατε είναι κατεστραμένο, μπορείτε να κάνετε έλεγχο στο MD5 checksum του και να το συγκρίνετε με το MD5 checksum που παρέχουμε (όπως το .DIGESTS). Μπορείτε να ελέγξετε το MD5 checksum με το εργαλείο md5sum σε Linux/Unix ή με το md5sum για Windows.

Ένας άλλος τρόπος να τσεκάρετε την εγκυρότητα του κατεβασμένου αρχείου είναι η χρήση του GnuPG για να ελέγξετε την κρυπτογραφική υπογραφή που παρέχουμε (το αρχείο με κατάληξη .asc). Κατεβάστε το αρχείο της υπογραφής και λάβετε το δημόσιο κλειδί:

$ gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys 2D182910

Τώρα ελέγξτε την υπογραφή:

(Επικύρωση της κρυπτογραφικής υπογραφής)
$ gpg --verify <downloaded iso.DIGESTS.asc>
(Επικύρωση checksum)
$ sha1sum -c <downloaded iso.DIGESTS.asc>

Για να εγγράψετε το ληφθέν ISO, πρέπει να επιλέξετε raw-burning. Το πώς θα το κάνετε αυτό εξαρτάται πλήρως από το πρόγραμμα. Θα συζητήσουμε για το cdrecord και το K3B εδώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στις Συχνές Ερωτήσεις του Gentoo.

  • Με το cdrecord, απλά πληκτρολογείτε cdrecord dev=/dev/hdc <ληφθέν αρχείο iso> (αντικαταστήστε το /dev/hdc με τη διαδρομή του δικού σας CD-RW).
  • Με το K3B, επιλέγετε Tools > Burn CD Image. Έπειτα μπορείτε να εντοπίσετε το αρχείο ISO σας στην περιοχή 'Image to Burn'. Τέλος κάντε κλικ στο Start.
Εκκίνηση του CD Εγκατάστασης Αν έχετε προβλήματα να εκκινήσετε το CD Εγκατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, παρακαλώ διαβάστε το PA-RISC Linux Boot HOWTO.

Εκκινήστε το HPPA σύστημα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης, θα δείτε ένα μήνυμα παρόμοιο με το παρακάτω:

Searching for Potential Boot Devices.
To terminate search, press and hold the ESCAPE key.

Όταν αυτό το μήνυμα εμφανιστεί, πατήστε και κρατήστε το πλήκτρο Esc μέχρι να εμφανιστεί ένα μενού επιλογών. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο, οπότε να είστε υπομονετικοί. Εξ ορισμού, θα πρέπει να μπείτε στην κονσόλα BOOT_ADMIN. Αν λάβετε ένα μενού επιλογών, επιλέξτε Enter Boot Administration mode για να μπείτε στην κονσόλα BOOT_ADMIN. Θα πρέπει τώρα να έχετε μία προτροπή '>'.

Βάλτε το CD Εγκατάστασης του Gentoo μέσα στο CD-ROM. Αν δεν γνωρίζετε το αναγνωριστικό SCSI του δικού σας οδηγού CD-ROM, ο PA-RISC σταθμός σας θα τον αναζητήσει όταν δώσετε την εντολή search.

> search
Searching for Devices with Bootable Media.
To terminate search, please press and hold the ESCAPE key.

Ο PA-RISC σταθμός σας θα εμφανίσει τώρα όλα τα διαθέσιμα μέσα εκκίνησης. Το παρακάτω είναι ένα παράδειγμα αυτής της εντολής:

Device Selection      Device Path             Device Type and Utilities
---------------------------------------------------------------------------

P0                    scsi.5.0                TOSHIBA CD-ROM XM-3301TA
                                                  IPL
P1                    scsi.2.0                COMPAQ ST32550N
                                                  IPL
P2                    lan.0010a7-06d1b6.3.6   server
                                                  IPL

Για να κάνετε εκκίνηση από ένα CD-ROM θα χρειαστείτε την διαδρομή συσκευής που το συνοδεύει. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να κάνουμε εκκίνηση από το TOSHIBA CD-ROM στο παραπάνω παράδειγμα, θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε την παρακάτω εντολή:

> boot scsi.5.0 ipl

Trying scsi.5.0

Η λέξη κλειδί ipl (Initial Program Loader) λέει στον palo (τον PA-RISC boot LOader) να μπει σε κατάσταση διαδραστική. Αυτό θα σας επιτρέπει να αλλάξετε, για παράδειγμα, τις επιλογές εκκίνησης του πυρήνα.

Όταν η εκκίνηση είναι επιτυχής, ο palo θα ξεκινήσει σε διαδραστική κατάσταση:

Boot path initialized.
Attempting to load IPL.


HARD Booted.
palo ipl 1.5 root@hope Sat Apr 23 18:06:47 CEST 2005

Boot image contains:
    0/vmlinux32 6241293 bytes @ 0x3904000
    0/vmlinux64 8352719 bytes @ 0x3ef8000
    0/ramdisk 1007589 bytes @ 0x105800

Information: No console specified on kernel command line. This is normal.
PALO will choose the console currently used by firmware (serial).Current command line:
0/vmlinux initrd=initrd TERM=linux root=/dev/ram0 init=/linuxrc cdroot looptype=squashfs loop=/livecd.squashfs hda=scsi console=ttyS0
 0: 0/vmlinux
 1: initrd=initrd
 2: TERM=linux
 3: root=/dev/ram0
 4: init=/linuxrc
 5: cdroot
 6: looptype=squashfs
 7: loop=/livecd.squashfs
 8: hda=scsi
 9: console=ttyS0

<#>    edit the numbered field
'b'    boot with this command line
'r'    restore command line
'l'    list dir

Αυτές οι παράμετροι είναι κατάλληλες για τις περισσότερες περιπτώσεις.

Αν χρειαστείτε επιπρόσθετα χαρακτηριστικά θα πρέπει να προσθέσετε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά στο τέλος της γραμμής εντολών. Για να προσθέσετε μια λέξη κλειδί, επεξεργαστείτε το τελευταίο πεδίο, προσθέστε ένα κενό και πληκτρολογήστε τη λέξη κλειδί σας. Οι μόνες λέξεις κλειδιά που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα είναι οι η cdcache η οποία λέει στο CD Εγκατάστασης ναι φορτώσει τον εαυτό του στη Μνήμη, επιτρέποντας σε εσάς να αποπροσαρτήσετε το CD, και η noload=module1[,module2[,...]] η οποία σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε την φόρτωση συγκεκριμένων ενοτήτων.

(or 'b' to boot with this command line)? 9
console=ttyS0 hdb=scsi

Τώρα που έχετε ρυθμίσει τις παραμέτρους εκκίνησης του πυρήνα σας, εκκινήστε τον.

(or 'b' to boot with this command line)? b

Θα πρέπει να έχετε την προτροπή ("#") του root στην τρέχουσα κονσόλα και μπορείτε να αλλάξετε στις υπόλοιπες κονσόλες πατώντας Alt-F2, Alt-F3 και Alt-F4. Επιστρέψτε σε αυτήν από την οποία ξεκινήσατε πατώντας Alt-F1.

Τώρα συνεχίστε με τις Επιπρόσθετες Ρυθμίσεις Υλικού.