4 2010-08-28
Ρύθμιση του Επιπρόσθετου Υλικού

Όταν το CD Εγκατάστασης εκκινεί, προσπαθεί να εντοπίσει όλες τις συσκευές υλικού σας και να φορτώνει τις κατάλληλες ενότητες του πυρήνα για να υποστηρίξει το υλικό σας. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, κάνει πολύ καλή δουλειά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην γίνει η αυτόματη φόρτωση των ενοτήτων του πυρήνα που χρειάζεστε. Αν η αυτόματη ανίχνευση του PCI έχασε μερικές από τις συσκευές του συστήματός σας, θα πρέπει να φορτώσετε τις κατάλληλες ενότητες του πυρήνα χειροκίνητα.

Στο επόμενο παράδειγμα θα προσπαθήσουμε να φορτώσουμε την ενότητα 8139too (υποστήριξη για ορισμένα είδη διεπαφών δικτύου):

# modprobe 8139too
Προαιρετικά: Λογαριασμοί Χρηστών

Αν σχεδιάζετε να δώσετε σε άλλους πρόσβαση στο περιβάλλον της εγκατάστασης ή θέλετε να συζητήσετε με την χρήση του irssi χωρίς δικαιώματα root (για λόγους ασφαλείας), θα πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι λογαριασμοί χρηστών και να αλλάξετε τον κωδικό του root.

Για να αλλάξετε τον κωδικό του root, χρησιμοποιήστε το εργαλείο passwd:

# passwd
New password: (Εισάγετε τον νέο σας κωδικό)
Re-enter password: (Εισάγετε ξανά τον κωδικό σας)

Για να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό χρήστη, εισάγουμε πρώτα τα διαπιστευτήριά τους, ακολουθούμενα από τον κωδικό του. Χρησιμοποιούμε τα useradd και passwd για αυτές τις εργασίες. Στο επόμενο παράδειγμα, δημιουργούμε ένα χρήστη που ονομάζεται "john".

# useradd -m -G users john
# passwd john
New password: (Εισάγετε τον κωδικό του john)
Re-enter password: (Εισάγετε ξανά τον κωδικό του john)

Μπορείτε να αλλάξετε το Όνομα Χρήστη σας από root στο νεοσύστατο χρήστη, χρησιμοποιώντας το su:

# su - john
Προαιρετικά: Προβολή Τεκμηρίωσης κατά την Εγκατάσταση

Αν θέλετε να δείτε το Εγχειρίδιο του Gentoo κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει ένα λογαριασμό χρήστη (βλ. Προαιρετικά: Λογαριασμοί Χρηστών). Στη συνέχεια, πατήστε Alt-F2 για να πάει σε ένα νέο τερματικό και συνδεθείτε.

Μπορείτε να δείτε το εγχειρίδιο χρησιμοποιώντας το links, μόλις έχετε ολοκληρώσει το κεφάλαιο για τη Ρύθμιση του Δικτύου σας (αλλιώς δεν θα είστε σε θέση να πάτε στο διαδίκτυο για να δείτε το έγγραφο):

# links http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/

Μπορείτε να πάτε πίσω στο αρχικό σας τερματικό πατώντας Alt-F1.

Προαιρετικά: Εκκίνηση του SSH Δαίμονα

Αν θέλετε να επιτρέψετε σε άλλους χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας κατά την εγκατάσταση του Gentoo (ίσως επειδή οι χρήστες αυτοί πρόκειται να σας βοηθήσουν να εγκαταστήσετε το Gentoo, ή ακόμα και να το κάνουν για σας), θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό χρήστη για αυτούς και ίσως και να τους παρέχετε ακόμη με το λογαριασμό του root (αυτό να το κάνετε μόνο άν εμπιστεύεστε απόλυτα αυτόν το χρήστη).

Για εκκινήσετε τον SSH δαίμονα, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

# /etc/init.d/sshd start

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το sshd, πρέπει πρώτα να ρυθμίσετε το δίκτυο σας. Συνεχίστε με το κεφάλαιο για την Ρύθμιση του Δικτύου σας.