2 2008-05-02
Συσκευές Αποθήκευσης

Ρίχνουμε πρώτα μια προσεκτική ματιά στις προσανατολισμένες στο δίσκο πτυχές του Gentoo Linux και του Linux γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αρχείων του Linux, τις κατατμήσεις και τις συσκευές αποθήκευσης. Κατόπιν, από τη στιγμή που εξοικιωθείτε με τα χαρακτηριστικά των δίσκων και των συστημάτων αρχείων, θα καθοδηγηθείτε μέσα απ' τη διαδικασία της δημιουργίας των κατατμήσεων και των συστημάτων αρχείων για την εγκατάσταση του δικού σας Gentoo Linux.

Ξεκινώντας, θα σας συστήσουμε τις συσκευές αποθήκευσης. Η πιο γνωστή συσκευή αποθήκευσης είναι προφανώς αυτή που αντιπροσωπεύει το πρώτο drive σ' ένα σύστημα Linux και ονομάζεται /dev/sda. Οι οδηγοί SCSI και Serial ATA ονομάζονται /dev/sd*, επίσης οι IDE drives ονομάζονται /dev/sd* με το νέο πλαίσιο (framework) libata στον πυρήνα. Εάν χρησιμοποιήτε την παλαιά συσκευή framework, τότε ο πρώτος σας οδηγός IDE είναι ο /dev/hda.

Οι παραπάνω συσκευές αποθήκευσης αντιπροσωπεύουν μια αφηρημένη διεπαφή στον δίσκο. Τα προγράμματα χρήσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές αποθήκευσης για να αλληλεπιδράσουν με τον δίσκο σας χωρίς ν' ανησυχείτε αν οι οδηγοί σας είναι IDE, SCSI ή κάτι άλλο. Το πρόγραμμα μπορεί απλά να χειριστεί την αποθήκευση στο δίσκο ως μια δέσμη συναφών, τυχαίως προσιτών 512-byte blocks.