9.0 2008-04-01
Απαιτήσεις Υλικού Εισαγωγή

Πριν αρχίσουμε, θα δώσουμε πρώτα μια λίστα με τις απαιτήσεις υλικού που χρειάζεστε για να εγκαταστήσετε με επιτυχία Gentoo στο σύστημά σας.

Απαιτήσεις Υλικού

Γενικά αν έχετε ένα ARMv4 ή νεότερο, θα μπορέσει να τρέξει Gentoo. Αυτό είναι λίγο πολύ δεδομένο, γι αυτό παρακάτω θα καλύψουμε τους επεξεργαστές που έχουν πραγματικά τεσταριστεί.

IXP425IXP425, StrongARM-11032 MB1.5 GB (εκτός χώρου swap)Τουλάχιστον 256 MB
Επεξεργαστής (Big Endian)
Επεξεργαστής (Little Endian)
Μνήμη
Χώρος Δίσκου
Χώρος Swap
Σημειώσεις Εγκατάστασης Μια σημείωση για τα ABIs

Μέχρι τώρα υποστηρίζουμε μόνο το κλασικό ARM ABI, μερικές φορές αναφερόμενο ως η Κληρονομιά του Παλιού ABI. Νεότερες τεχνολογίες όπως οι Thumb και EABI δεν έχουν ακόμα τεσταριστεί, αλλά θεωρητικά δουλεύουν. Νιώστε ελεύθεροι να βοηθήσετε :).

Επίσης, άλλη μια σημαντική έννοια για έλεγχο είναι η έννοια του endianness. Το endianness αναφέρεται στον τρόπο που ο επεξεργαστής διαβάζει τις λέξεις από την κεντρική μνήμη. Μια λέξη μπορεί να διαβαστεί είτε σαν μεγάλο endian (το πιο σημαντικό byte πρώτο), ή σαν μικρό endian (το λιγότερο σημαντικό byte πρώτο). Τα μηχανήματα Intel x86 είναι γενικά Μικρού Endian, ενώ τα Apple και Sparc είναι μικρού Endian. Τα ARM μπορούν μπορούν να είναι και τα δύο. Για να τα ξεχωρίσουμε, προσθέτουμε τη λέξη eb στο τέλος του ονόματος της αρχιτεκτονικής για να δηλώσουμε το μεγάλο endian μιας και το μικρό endian τείνει να γίνει λιγότερο σύνηθες στην πράξη.

Το Stage3 Tarball

Το stage3 tarball είναι ένα αρχείο που περιέχει ένα ελάχιστο περιβάλλον Gentoo, κατάλληλο για τη συνέχεια της εγκατάστασης του Gentoo με τη χρήση των οδηγιών αυτού του εγχειριδίου. Προηγουμένως, το εγχειρίδιο του Gentoo περιέγραψε την εγκατάσταση χρησιμοποιώντας ένα από τα τρία stage tarballs. Ενώ το Gentoo ακόμα προσφέρει stage1 και stage2 tarballs, η επίσημη μέθοδος εγκατάστασης χρησιμοποιεί το stage3 tarball. Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε μια εγκατάσταση Gentoo χρησιμοποιώντας ένα stage1 ή stage2 tarball, παρακαλώ διαβάστε τις Συχνές Ερωτήσεις του Gentoo στο Πώς εγκαθιστώ Gentoo με τη χρήση ενός Stage1 ή ενός Stage2 Tarball;

Επισκόπηση Δικτυακής Εκκίνησης

Σε αυτό το κεφάλαιο, θα καλύψουμε ότι χρειάζεστε ώστε να εκκινήσετε δικτυακά ένα NetWinder. Αυτό είναι μόνο ένας σύντομος οδηγός, δεν προσδιορίζεται να είναι λεπτομερής, για περισσότερες πληροφορίες συνίσταται να διαβάσετε το Diskless HOWTO.

Τι χρειάζεστε: Ανάλογα με το μηχάνημά σας, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό υλικού που θα χρειαστείτε ώστε να εκκινήσετε μέσω δικτύου επιτυχώς και να εγκαταστήσετε Linux.

  • Γενικά:
    • Διακομιστής TFTP
    • Υπομονή --- και μάλιστα πολλή
  • NetWinders: μπορείτε είτε να κάνετε μια σειριακή κονσόλα με ένα καλώδιο null-modem, ή μπορείτε να συνδέσετε μια κανονική οθόνη VGA και ένα πληκτρολόγιο PS/2.
Το καλώδιο null modem μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών. Για το τερματικό, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τερματικό VT100/ANSI, ή θα μπορούσε να είναι ένα λογισμικό εξομοίωσης τερματικού από PC (όπως τα HyperTerminal, Minicom, seyon, Telex, xc, screen -- όποιο προτιμάτε). Δεν έχει σημασία τι πλατφόρμα τρέχει το μηχάνημά σας -- όσο έχει μια σειριακή θύρα RS-232 που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, και το κατάλληλο λογισμικό.
Ρύθμιση ενός TFTP -- ένας σύντομος οδηγός

Όκεϊ, τώρα που έχετε bits και κομμάτια συγκεντρωμένα, ώρα να τα ρυθμίσετε. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα -- αυτός δεν είναι ένας πλήρης οδηγός, είναι ένα γυμνό αρχείο ρυθμίσεων το οποίο απλά θα κυλήσει τα πράγματα. Μπορείτε είτε να το χρησιμοποιήσετε όταν θα αρχίζετε μια εγκατάσταση από την αρχή, ή να χρησιμοποιήσετε τις προτάσεις για να τροποποιήσετε την υπάρχουσα εγκατάσταση για να προσθέσετε υποστήριξη για δικτυακή εκκίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακομιστές που χρησιμοποιήθηκαν δεν χρειάζεται να τρέχουν Gentoo Linux, θα μπορούσατε αρκετά εύλογα να χρησιμοποιήσετε FreeBSD ή οποιαδήποτε πλατφόρμα βασισμένη σε Unix. Παρ' όλα αυτά, αυτός ο οδηγός υποθέτει ότι τρέχετε Gentoo Linux. Μπορείτε επίσης να τρέξετε TFTP/NFS σε ένα ξεχωριστό μηχάνημα στον διακομιστή DHCP αν το επιθυμείτε.

Η ομάδα Gentoo/ARM δεν μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε άλλα λειτουργικά συστήματα σαν διακομιστές δικτυακής εκκίνησης. Αν επιλέξετε διαφορετικό ΛΣ, υποτίθεται ότι γνωρίζετε τι κάνετε.

Πρώτο βήμα -- ρύθμιση του διακομιστή TFTP. Είναι προτεινόμενο να χρησιμοποιήσετε το tftp-hpa μιας και είναι ο μόνος δαίμονας TFTP που γνωρίζουμε ότι λειτουργεί κανονικά. Προχωρήστε στην εγκατάστασή του όπως φαίνεται παρακάτω.

# emerge net-ftp/tftp-hpa

Αυτό θα δημιουργήσει το /tftproot για να αποθηκεύσετε τις εικόνες δικτυακής εγκατάστασης. Μπορείτε να απομακρύνετε αυτό οπουδήποτε αλλού θέλετε. Για τους σκοπούς αυτού του οδηγού, υποθέτουμε ότι έχετε αφήσει την προεπιλεγμένη διαδρομή.

Δικτυακή Εκκίνηση του ARM Μηχανήματός σας Κατέβασμα μιας Εικόνας Δικτυακής Εκκίνησης

Ανάλογα με το μηχάνημα που κάνετε εγκατάσταση, υπάρχουν αρκετές πιθανές εικόνες διαθέσιμες για κατέβασμα. Αυτές όλες φέρουν την ετικέτα ανάλογα με τον τύπο συστήματος και επεξεργαστή που έχουν μεταγλωττιστεί. Οι τύποι μηχανημάτων είναι οι ακόλουθοι:

NetWinderΔικτυακή Εκκίνηση
Μηχάνημα Αρχεία

Σιγουρευτείτε ότι βάλατε την εικόνα στον κατάλογο /tftproot.

Αρχίστε τους Δαίμονές σας...

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αρχίσετε τους δαίμονες. Πληκτρολογήστε το ακόλουθο:

# /etc/init.d/in.tftpd start

Αν τίποτα δεν πήγε στραβά σε αυτό το τελευταίο βήμα θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ανοίξετε το μηχάνημ ARM και να προχωρήσετε με τον οδηγό. Σημειώστε ότι παρακάτω υποθέτουμε ότι ο διακομιστής TFTP έχει IP 192.168.0.2 οπότε ίσως χρειαστεί να το αλλάξετε αυτό για την εγκατάστασή σας.

Ένας εύκολος τρόπος να ελέγξετε ότι ο δαίμονας tftp τρέχει είναι να πληκτρολογήσετε την ακόλουθη εντολή -- αν δείτε κάτι σαν την έξοδο που αναφέρεται παρακάτω -- όλα είναι καλά.

# netstat -al | grep ^udp
udp        0      0 *:bootpc                *:*
udp        0      0 *:631                   *:*
udp        0      0 *:xdmcp                 *:*
udp        0      0 *:tftp                  *:* <-- (ψάξτε για αυτή τη γραμμή)
Δικτυακή εκκίνηση του NetWinder

Ωραία, όλα είναι ρυθμισμένα, ο διακομιστής TFTP είναι ανεβασμένος και τρέχει. Τώρα είναι η ώρα να ανάψετε το NetWinder. Μόλις μπείτε σε κονσόλα NeTTrom, εισάγετε τις παρακάτω εντολές.

NeTTrom> setenv kernconfig tftp
NeTTrom> setenv kerntftpserver 192.168.0.2
NeTTrom> setenv kerntftpfile netboot-netwinder
NeTTrom> setenv netconfig_eth0 flash
NeTTrom> setenv eth0_ip 192.168.0.15/24
NeTTrom> boot

Από αυτό το σημείο, το μηχάνημα θα πρέπει να αρχίσει να κατεβάζει την εικόνα, τότε, μόλις 20 δευτερόλεπτα αργότερα, αρχίστε την εκκίνηση του Linux. Αν όλα είναι καλά, θα πρέπει να μεταβείτε στην κονσόλα ash του Busybox, όπου μπορείτε να μεταβείτε στην Ρύθμιση του Δικτύου Σας.