12 2011-02-26
Απαιτήσεις Υλικού Εισαγωγή

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια λίστα με τις απαιτήσεις υλικού που χρειάζεστε για να εγκαταστήσετε το Gentoo στο σύστημά σας.

Απαιτήσεις Υλικού Παρακαλώ κοιτάξτε τιςΣυχνές Ερωτήσεις για Alpha/Linux64 MB1.5 GB (εκτός του χώρου swap)Τουλάχιστον 256 MB
Επεξεργαστής
Μνήμη
Χώρος στο Δίσκο
Χώρος Swap
Το CD Εγκατάστασης του Gentoo Εισαγωγή

Τα CD Εγκατάστασης του Gentoo είναι εκκινήσιμα CD που περιέχουν ένα αυτόνομο Gentoo περιβάλλον. Σας επιτρέπουν να εκκινήσετε Linux από το CD. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης το υλικό σας αναγνωρίζεται και οι κατάλληλοι οδηγοί φορτώνονται. Συντηρούνται από προγραμματιστές του Gentoo.

Όλα τα CD Εγκατάστασης σας επιτρέπουν να εκκινήσετε το σύστημά σας, να ρυθμίσετε την δικτύωση, να αρχικοποιήσετε τις κατατμήσεις σας και να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του Gentoo από το Διαδίκτυο.

CD Ελάχιστης Εγκατάστασης του Gentoo

Το CD Ελάχιστης Εγκατάστασης ονομάζεται και καταλαμβάνει μόνο MB από το δίσκο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το CD Εγκατάστασης για να εγκαταστήσετε το Gentoo, αλλά μόνο με μια ενεργή σύνδεση στο Internet.

Το Stage3 Tarball

Το stage3 tarball είναι ένα αρχείο που περιέχει ένα ελάχιστο περιβάλλον Gentoo, κατάλληλο για τη συνέχεια της εγκατάστασης του Gentoo με τη χρήση των οδηγιών αυτού του εγχειριδίου. Παλιότερα, το εγχειρίδιο του Gentoo περιέγραφε την εγκατάσταση χρησιμοποιώντας ένα από τα τρία stage tarballs. Ενώ το Gentoo ακόμα προσφέρει stage1 και stage2 tarballs, η επίσημη μέθοδος εγκατάστασης χρησιμοποιεί το stage3 tarball. Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε μια εγκατάσταση Gentoo χρησιμοποιώντας ένα stage1 ή stage2 tarball, παρακαλώ διαβάστε τις Συχνές Ερωτήσεις του Gentoo στο Πώς Εγκαθιστώ Gentoo με τη χρήση ενός Stage1 ή ενός Stage2 Tarball;

Τα Stage3 tarballs μπορούν να ληφθούν από το current-stage3/ σε οποιοδήποτε από τα Επίσημα Gentoo Mirrors και δεν παρέχονται στο LiveCD.

Λήψη, Εγγραφή και Εκκίνηση ενός CD Εγκατάστασης του Gentoo Λήψη και Εγγραφή του CD Εγκατάστασης

Έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε ένα CD Εγκατάστασης Gentoo. Πρώτα θα αρχίσουμε με τη λήψη και την εγγραφή του επιλεγμένου CD Εγκατάστασης. Συζητήσαμε πρώτα τα διάφορα δυνατά CD Εγκατάστασης, αλλά πού μπορείτε να τα βρείτε;

Μπορείτε να κατεβάσετε οποιοδήποτε από τα CD Εγκατάστασης από έναν από τους mirrors μας. Τα CD Εγκατάστασης βρίσκονται στον κατάλογο current-iso/.

Μέσα στο φάκελο θα βρείτε αρχεία ISO. Αυτά είναι ολόκληρες εικόνες από CD τις οποίες μπορείτε να γράψετε σε ένα CD-R.

Στην περίπτωση που αναρωτιέστε αν το αρχείο που κατεβάσατε είναι κατεστραμένο, μπορείτε να κάνετε έλεγχο στο MD5 checksum του και να το συγκρίνετε με το MD5 checksum που παρέχουμε (όπως το .DIGESTS). Μπορείτε να ελέγξετε το MD5 checksum με το εργαλείο md5sum σε Linux/Unix ή με το md5sum για Windows.

Ένας άλλος τρόπος να τσεκάρετε την εγκυρότητα του κατεβασμένου αρχείου είναι η χρήση του GnuPG για να ελέγξετε την κρυπτογραφική υπογραφή που παρέχουμε (το αρχείο με κατάληξη .asc). Κατεβάστε το αρχείο της υπογραφής και λάβετε το δημόσιο κλειδί:

$ gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys 2D182910

Τώρα ελέγξτε την υπογραφή:

(Επικύρωση της κρυπτογραφικής υπογραφής)
$ gpg --verify <ληφθέν iso.DIGESTS.asc>
(Επικύρωση του checksum)
$ sha1sum -c <ληφθέν iso.DIGESTS.asc>

Για να εγγράψετε το ληφθέν ISO, πρέπει να επιλέξετε raw-burning. Το πώς θα το κάνετε αυτό εξαρτάται πλήρως από το πρόγραμμα. Θα συζητήσουμε για το cdrecord και το K3B εδώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στις Συχνές Ερωτήσεις του Gentoo.

  • Με το cdrecord, απλά πληκτρολογείτε cdrecord dev=/dev/hdc <ληφθέν αρχείο iso> (αντικαταστήστε το /dev/hdc με τη διαδρομή του δικού σας CD-RW).
  • Με το K3B, επιλέγετε Tools > Burn CD Image. Έπειτα μπορείτε να εντοπίσετε το αρχείο ISO σας στην περιοχή 'Image to Burn'. Τέλος κάντε κλικ στο Start.
Εκκίνηση του CD Εγκατάστασης

Όταν το Alpha σας είναι αναμένο, το πρώτο πράγμα που αρχίζει είναι το firmware. Είναι αόριστα συνώνυμο με το λογισμικό BIOS στα PC συστήματα. Υπάρχουν δύο τύποι από firmware στα συστήματα Alpha: το SRM (Systems Reference Manual) και το ARC (Advanced Risc Console).

Το SRM είναι βασισμένο στην προδιαγραφή Υποσυστήματος Κονσόλας Alpha, που παρέχει ένα λειτουργικό περιβάλλον για λειτουργικά συστήματα OpenVMS, Tru64 UNIX, και Linux. Το ARC είναι βασισμένο στην προδιαγραφή Advanced RISC Computing (ARC), που παρέχει ένα λειτουργικό περιβάλλον για Windows NT. Μπορείτε να βρείτε ένα λεπτομερή οδηγό στη χρήση του SRM στην ιστοσελίδα του Alpha Linux.

Αν το Alpha σύστημά σας υποστηρίζει και SMR και ARCs (ARC, AlphaBIOS, ARCSBIOS) μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για να γυρίσετε σε SRM. Αν το σύστημά σας χρησιμοποιεί ήδη SRM, τότε είστε έτοιμοι. Αν το σύστημά σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ARCs (Ruffian, nautilus, xl, κτλ.) θα χρειαστείτε να επιλέξετε το MILO αργότερα όταν θα μιλάμε για τους bootloaders.

Τώρα για να εκκινήσετε το CD Εγκατάστασης του Alpha, εισάγετε το CD-ROM στη συσκευή και επανεκκινήστε το σύστημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SRM για την εκκίνηση του CD Εγκατάστασης. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε MILO.

(Λίστα διαθέσιμων οδηγών υλικού)
>>> show device
dkb0.0.1.4.0        DKB0       TOSHIBA CDROM
(...)
(Αντικαταστήστε το dkb0 με το δικό σας οδηγό CD-ROM)
>>> boot dkb0 -flags 0
(Αυτή η σημαία θα χρησιμοποιήσει την σειριακή θύρα ttyS0 ως
προκαθορισμένη κονσόλα)
>>> boot dkb0 -flags 2
(Αντικαταστήστε το sdb με το δικό σας οδηγό CD-ROM)
MILO> boot sdb:/boot/gentoo initrd=/boot/gentoo.igz root=/dev/ram0 init=/linuxrc looptype=squashfs loop=/image.squashfs cdroot
(Χρησιμοποιώντας την σειριακή θύρα ttyS0 ως προκαθορισμένη κονσόλα)
MILO> boot sdb:/boot/gentoo initrd=/boot/gentoo.igz root=/dev/ram0 init=/linuxrc looptype=squashfs loop=/image.squashfs console=ttyS0 cdroot

Θα πρέπει να έχετε την προτροπή ("#") του root στην τρέχουσα κονσόλα και μπορείτε να αλλάξετε στις υπόλοιπες κονσόλες πατώντας Alt-F2, Alt-F3 και Alt-F4. Επιστρέψτε σε αυτήν από την οποία ξεκινήσατε πατώντας Alt-F1.

Τώρα συνεχίστε με τις Επιπρόσθετες Ρυθμίσεις Υλικού.