10.0 2010-07-18
Κάνοντας την Επιλογή σας Εισαγωγή

Τώρα που ο πυρήνας σας είναι ρυθμισμένος και μεταγλωτισμένος και τα απαραίτητα αρχεία ρυθμίσεων του συστήματος είναι συμπληρωμένα σωστά, είναι ώρα να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανάψει τον πυρήνα σας όταν θα αρχίζετε το σύστημα. Αυτό το πρόγραμμα ονομάζεται bootloader.

Διάφοροι bootloaders υπάρχουν για Linux/Alpha. Πρέπει να επιλέξετε ένα από τους υποστηριζόμενους bootloaders, όχι όλους. Έχετε την επιλογή ανάμεσα στους aBoot και MILO.

Προεπιλογή: Χρησιμοποίηση του aboot Ο aboot υποστηρίζει την εκκίνηση (boot) μόνο από ext2 and ext3 κατατμήσεις.

Πρώτα εγκαθιστάμε το aboot στο σύστημά μας. Φυσικά χρησιμοποιούμε το emerge γι' αυτό:

# emerge aboot

Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε το δίσκο εκκίνησης (bootdisk) εκκινήσιμο. Αυτό θα ξεκινήσει το aboot όταν θα ξεκινάτε το σύστημα. Κάνουμε τον δίσκο εκκίνησης εκκινήσιμο γράφοντας τον aboot bootloader στην αρχή του δίσκου.

# swriteboot -f3 /dev/sda /boot/bootlx 
# abootconf /dev/sda 2
Αν χρησιμοποιείτε ένα διαφορετικό σχέδιο κατάτμησης από αυτό που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του κεφαλαίου, πρέπει να αλλάξετε τις εντολές αναλόγως. Παρακαλώ διαβάστε τα κατάλληλα εγχειρίδια (man 8 swriteboot και man 8 abootconf). Επίσης, αν το σύστημα αρχείων σας root χρησιμοποιεί το σύστημα αρχείων JFS, βεβαιωθείτε ότι προσαρτάται (mount) μόνο για ανάγνωση στην αρχή εισάγωντας ro σαν επιλογή του πυρήνα.

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε το Gentoo να ξεκινά αυτόματα θέτοντας στο αρχείο ρύθμισης του aboot κάποιες SRM μεταβλητές. Μπορείτε να προσπαθήσετε να ρυθμίσετε αυτές τις μεταβλητές από το Linux, αλλά μπορεί να σας φανεί ευκολότερο αν το κάνετε από την κονσόλα του SRM.

# echo '0:2/boot/vmlinux.gz root=/dev/sda2' > /etc/aboot.conf
# cd /proc/srm_environment/named_variables
# echo -n 0 > boot_osflags
# echo -n '' > boot_file
# echo -n 'BOOT' > auto_action
# echo -n 'dkc100' > bootdef_dev
(Αντικαταστήστε το dkc100 με όποια είναι η συσκευή εκκίνησής σας)

Αν χρειάζεστε να μπείτε στην κονσόλα του SRM ξανά στο μέλλον (για να αποκαταστήσετε την εγκατάσταση του Gentoo σας, για να παίξετε με μερικές μεταβλητές ή οτιδήποτε άλλο), απλώς πιέστε CTRL+C για να διακόψετε την αυτόματη διαδικασία φόρτισης.

Αν κάνετε εγκατάσταση χρησιμοποιώντας μια σειριακή κονσόλα, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε την σημαία εκκίνησης της σειριακής κονσόλας (serial console boot flag) στο aboot.conf. Δείτε το /etc/aboot.conf.example για περισσότερες πληροφορίες.

Το aboot είναι τώρα ρυθμισμένο και έτοιμο για χρήση. Συνεχίστε με το Επανεκκίνηση του Συστήματος.

Εναλλακτικά: Χρησιμοποίηση του MILO

Πριν συνεχίσετε, θα πρέπει να αποφασίσετε πώς θα χρησιμοποιήσετε το MILO. Σε αυτό το κεφάλαιο, θα υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε μια δισκέτα εκκίνησης MILO. Αν σκοπεύετε να εκκινήσετε από μια κατάτμηση MS-DOS του σκληρού σας, θα πρέπει να τροποποιήσετε τις εντολές κατάλληλα.

Για την εγκατάσταση του MILO, χρησιμοποιούμε το emerge.

# emerge milo

Αφού εγκατασταθεί το MILO, οι εικόνες του MILO θα πρέπει να είναι στο /opt/milo. Οι παρακάτω εντολές δημιουργούν μια δισκέτα εκκίνησης για χρήση με το MILO. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τη σωστή εικόνα (image) για το Alpha σύστημά σας.

(Πρώτα εισάγετε μια κενή δισκέτα)
# fdformat /dev/fd0
# mformat a:
# mcopy /opt/milo/milo-2.4-18-gentoo-ruffian a:\milo
# mcopy /opt/milo/linload.exe a:\linload.exe
(Μόνο αν έχετε Ruffian:     
  # mcopy /opt/milo/ldmilo.exe a:\ldmilo.exe
)
# echo -ne '\125\252' | dd of=/dev/fd0 bs=1 seek=510 count=2

Η δισκέτα εκκίνησης του MILO είναι τώρα έτοιμη να εκκινήσει το Gentoo Linux. Ίσως χρειαστείτε να ρυθμίσετε μεταβλητές περιβάλλοντος στο ARCS Firmware σας ώστε να ξεκινήσετε το MILO σας. Όλο αυτό εξηγείται στο MILO-HOWTO με μερικά παραδείγματα σε κοινά συστήματα, και παραδείγματα εντολών που χρησιμοποιούνται σε interactive mode.

Η μη ανάγνωση του MILO-HOWTO είναι μια κακή ιδέα.

Τώρα συνεχίστε με το Επανεκκίνηση του Συστήματος.

Επανεκκίνηση του Συστήματος

Βγείτε από το chrooted περιβάλλον και αποπροσαρτείστε όλες τις προσαρτημένες (mounted) κατατμήσεις. Μετά πληκτρολογήστε αυτή τη μαγική εντολή που περιμένατε: reboot.

# exit
cdimage ~# cd
cdimage ~# umount /mnt/gentoo/boot /mnt/gentoo/dev /mnt/gentoo/proc /mnt/gentoo
cdimage ~# reboot

Φυσικά, μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το εκκινήσιμο CD, αλλιώς το CD θα ξεκινήσει πάλι αντί του καινούργιου σας συστήματος Gentoo.

Μετά την επανεκκίνηση της εγκατάσταση του Gentoo, τελειώστε την με το Τελείωμα της Εγκατάστασης του Gentoo.