--- lt/handbook/hb-install-x86+amd64-disk.xml.orig 2009-02-01 17:12:56.000000000 +0200 +++ lt/handbook/hb-install-x86+amd64-disk.xml 2009-02-01 17:56:49.000000000 +0200 @@ -29,10 +29,9 @@

Nors teoriškai „Linux“ sistema gali naudoti visą jūsų kompiuterio diską, tačiau -beveik niekada to nėra daroma. Vietoje to, vienas blokinis įrenginys yra -suskaidomas į keletą mažesnių ir lengviau apdorojamų blokinių įrenginių, kurie - architektūros kompiuteriuose yra vadinami disko -skirsniais. +beveik niekada to nėra daroma. Vietoje to, visas blokinis įrenginys suskaidomas +į keletą mažesnių ir lengviau apdorojamų blokinių įrenginių, kurie architektūros kompiuteriuose vadinami disko skirsniais.

@@ -41,9 +40,9 @@

-Pirminis skirsnis yra tas skirsnis, kuris yra aprašomas pagrindiniame -įkrovos sektoriuje (MBR - „Master Boot Record“). Kadangi MBR yra labai mažas, -jam tėra paskirta tik 512 baitų, todėl jame galima aprašyti ne daugiau keturių +Pirminis skirsnis yra tas skirsnis, kuris aprašomas pagrindiniame +įkrovos sektoriuje (MBR - „Master Boot Record“). Kadangi MBR labai mažas, jam +tėra paskirta tik 512 baitų, todėl jame galima aprašyti ne daugiau keturių pirminių skirsnių (nuo /dev/sda1 iki /dev/sda4).

@@ -59,7 +58,7 @@

Loginis skirsnis yra skirsnis, sukurtas išplėstinio skirsnio viduje. Šie -skirsniai aprašomi ne MBR sektoriuje, tačiau pačio skirsnio viduje. +skirsniai aprašomi ne MBR sektoriuje, o paties skirsnio viduje.

@@ -69,9 +68,9 @@

- architektūros diegimo kompaktiniai diskai yra suderinami su + architektūros diegimo kompaktiniai diskai suderinami su EVMS ir LVM2 sistemomis. EVMS ir LVM2 leidžia padidinti skirsnių sudarymo -lankstumą. Nors diegimo nurodymuose daugiausia dėmesio yra skiriama įprastiems +lankstumą. Diegimo nurodymuose daugiausia dėmesio skiriama įprastiems skirsniams, tačiau tie, kuriems gali reikėti EVMS ir LVM2 sistemų, galės jomis pasinaudoti.

@@ -92,9 +91,9 @@ - + - + /dev/sda1 @@ -106,7 +105,7 @@ /dev/sda2(swap)512M - Virtualios atmintinės (Swap) skirsnis + Virtualios atmintinės (swap) skirsnis/dev/sda3 @@ -125,7 +124,7 @@ -Kiek daug ir kokių didelių? +Kiek ir kokių dydžių? @@ -135,11 +134,11 @@ tai norėdami padidinti saugumą ir palengvinti rezervinių kopijų darymą greičiausiai kursite atskirą skirsnį /home katalogui. Jei naująją „Gentoo“ sistemą planuojate naudoti kaip pašto tarnybinę stotį, tai -/var, kuriame yra saugomas visos pašto žinutės, turėtų būti -atskirame skirsnyje. Priežastis tokia pati, kaip ir /home atveju: -didesnis saugumas ir paprastesnis archyvavimas. Kurdami skirsnius -/usr tikrai paskirkite daug vietos, vien „Portage“ sistemos medis, -be papildomų išeities tekstų, užims daugiau nei 500 MB. +/var, kuriame saugomos visos pašto žinutės, turėtų būti atskirame +skirsnyje. Priežastis tokia pati, kaip ir /home atveju: didesnis +saugumas ir paprastesnis archyvavimas. Kurdami skirsnius /usr +paskirkite tikrai daug vietos: jame bus dauguma programų, o ir vien „Portage“ +medis, be papildomų išeities tekstų, užims apie 500 MB.

@@ -150,16 +149,16 @@

SkirsnisRinkmenų sistemaRinkmenų išdėstymo sistema DydisAprašasAprašymas
- + /dev/sda1 @@ -231,11 +230,11 @@ /dev/sda2 - Virtualios atmintinės (Swap) skirsnis + Virtualios atmintinės (swap) skirsnis/dev/sda3 - Pagrindinis (Root) skirsnis + Pagrindinis (root) skirsnis
SkirsnisAprašasAprašymas
@@ -256,7 +255,7 @@ /dev/sda):

-
+
 # fdisk /dev/sda
 
@@ -264,7 +263,7 @@ Sužadinus fdisk, jus pasitiks maždaug tokia komandinė eilutė:

-
+
 Command (m for help):
 
@@ -293,9 +292,9 @@

-Pavyzdyje aprašomame diske yra sukurti septyni skirsniai su „Linux“ rinkmenų -sistemomis (žymimomis „Linux“) ir vienas virtualiosios atmintinės skirsnis -(pažymėtas „Linux swap“). +Pavyzdyje aprašomame diske sukurti septyni skirsniai su „Linux“ rinkmenų +išdėstymo sistemomis (žymimomis „Linux“) ir vienas virtualiosios atmintinės +skirsnis (pažymėtas „Linux swap“).

@@ -315,7 +314,7 @@

-Įvykdžius šią komandą, skirsnis yra pažymimas šalinimui. Nors jis dar nėra +Įvykdžius šią komandą, skirsnis pažymimas šalinimui. Nors jis dar nėra pašalintas, tačiau skirsnių lentelėje (iškviečiamoje komanda p) jis jau nebebus rodomas. Skirsniai bus pašalinti, tik įrašius visus skirsnių lentelės pakeitimus į diską. Taigi suklydę ir pašalinę ne tą skirsnį, kurį norėjote, @@ -343,7 +342,7 @@

Taigi, turėdami vis dar atmintyje saugomą tuščią skirsnių lentelę, jau esame pasiruošę sukurti naujus skirsnius. Pavyzdyje naudosime anksčiau minėtą -skirsnbių lentelę, todėl, jei nenorite lygiai tokio pat skaidinio, nesekite šių +skirsnių lentelę, todėl, jei nenorite lygiai tokio pat skaidinio, nesekite šių instrukcijų paraidžiui!

@@ -370,7 +369,7 @@ p primary partition (1-4) p Partition number (1-4): 1 -First cylinder (1-3876, default 1): (Hit Enter) +First cylinder (1-3876, default 1): (Paspauskite Enter) Using default value 1 Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (1-3876, default 3876): +32M @@ -443,8 +442,8 @@ nurodykite, kad tai bus trečiasis pirminis skirsnis, šiuo atveju /dev/sda3. Paprašius įvesti pirmąjį skirsnio cilindrą, spauskite „Enter“. Paprašius nurodyti paskutinį skirsnio cilindrą, taip pat spauskite -„Enter“, taip sukursite skirsnį, užimantį visą likusią disko dalį. Sukūrus -visus skirsnius ir davus komandą p išspausdinti skirsnių lentelę, +„Enter“, taip sukursite skirsnį, užimantį visą likusią disko dalį. Sukūrę +visus skirsnius ir davę komandą p išspausdinti skirsnių lentelę, turėtumėte pamatyti maždaug tokį vaizdą:

@@ -478,24 +477,25 @@

Sukūrę skirsnius, galite tęsti diegimą, skaitydami skyrių Rinkmenų sistemų kūrimas skirsnyje. +link="#filesystems">„Rinkmenų išdėstymo sistemų kūrimas skirsnyje“.

-Rinkmenų sistemų kūrimas +Rinkmenų išdėstymo sistemų kūrimas Įvadas

-Sukurtuose skirsniuose dabar reikia sudaryti rinkmenų sistemas. Jei jums ne -itin rūpi, kokią rinkmenų sistemą rinktis, ir manote, kad jums tiks įprastinės -rinkmenų sistemos, siūlomos šiame vadove, tai galite tęsti diegimą, atvertę -Rinkmenų sistemos sūkurimas skirsnyje -skyrių. Jei norite daugiau sužinoti apie rinkmenų sistemas - skaitykite toliau. +Sukurtuose skirsniuose dabar reikia sudaryti rinkmenų išdėstymo sistemas. Jei +jums ne itin rūpi, kokią rinkmenų išdėstymo sistemą rinktis, ir manote, kad +jums tiks įprastinės rinkmenų išdėstymo sistemos, siūlomos šiame vadove, tai +galite tęsti diegimą, atvertę skyrių „Rinkmenų +išdėstymo sistemos sūkurimas skirsnyje“. Jei norite daugiau sužinoti apie +rinkmenų sistemas - skaitykite toliau.

@@ -506,17 +506,17 @@
-Rinkmenų sistemos sukūrimas skirsnyje +Rinkmenų išdėstymo sistemos sukūrimas skirsnyje

-Rinkmenų sistemos sukūrimui skirsnyje ar disko tome yra po atskirą įrankį, -kiekvienai iš rinkmenų sistemų: +Rinkmenų išdėstymo sistemos sukūrimui skirsnyje ar disko tome yra po atskirą +įrankį kiekvienai iš rinkmenų išdėstymo sistemų:

- + @@ -544,17 +544,17 @@

Pavyzdžiui, norėdami įkrovos skirsnyje (mūsų pavyzdyje /dev/sda1) sudaryti ext2, o pagrindiniame skirsnyje (mūsų pavyzdyje -/dev/sda3) ext3 rinkmenų sistemas, turėtumėte rašyti: +/dev/sda3) ext3 rinkmenų išdėstymo sistemas, turėtumėte rašyti:

-
+
 # mke2fs /dev/sda1
 # mke2fs -j /dev/sda3
 

-Sudarykime rinkmenų sistemas naujai sukurtuose skirsniuoses (ar loginiuose -tomuose). +Sudarykime rinkmenų išdėstymo sistemas naujai sukurtuose skirsniuoses (ar +loginiuose tomuose).

@@ -572,15 +572,15 @@

-Virtualios atmintinės skirsnio aktyvavimas swapon: +Virtualios atmintinės skirsnio aktyvinimas swapon:

-
+
 # swapon /dev/sda2
 

-Sukurkite ir aktyvuokite virtualios atmintinės skirsnį aukščiau minėtomis +Sukurkite ir aktyvinkite virtualios atmintinės skirsnį aukščiau minėtomis komandomis.

@@ -593,10 +593,10 @@

Jūsų kompiuterio diskas suskaidytas į skirsnius ir juose jau yra sudarytos -rinkmenų sistemos. Beliko tik prijungti šiuos skirsnius. Tam pasitelkite -mount komandą. Nepamirškite sukurti katalogus kiekvienam skirsniui, kurį -planuojate prijugnti prie bendros rinkmenų sistemos. Kaip pavyzdį prijunkime -pagrindinį ir įkrovos skirsnį: +rinkmenų išdėstymo sistemos. Beliko tik prijungti šiuos skirsnius. Tam +pasitelkite mount komandą. Nepamirškite sukurti katalogus kiekvienam +skirsniui, kurį planuojate prijugnti prie bendros sistemos. Kaip pavyzdį +prijunkime pagrindinį ir įkrovos skirsnius:

@@ -607,7 +607,7 @@
 
 
 Jei norite /tmp įkurdinti atskirame skirsnyje, nepamirškite
-prijungus pakeisti šio skirsnio teisių, įvykdydami komandą: chmod 1777
+prijungę pakeisti šio skirsnio teisių, įvykdydami komandą: chmod 1777
 /mnt/gentoo/tmp. Tas pats galioja ir /var/tmp.
 
 
@@ -618,8 +618,8 @@
 

-Tęskite diegimą, atvertę „Gentoo“ diegimo -rinkmenų įrašymas skyrių. +Tęskite diegimą, atvertę skyrių „Gentoo“ diegimo +rinkmenų įrašymas“.

Rinkmenų sistemaRinkmenų išdėstymo sistema Sukūrimo komanda