1.5 2005-04-25
Použití jedné větve Stabilní větev

Proměnná ACCEPT_KEYWORDS říká, kterou softwarovou větev budete ve vašem systému používat. V základním nastavení je to stabilní větev určená pro vaši architekturu, např. x86.

Doporučujeme vám používat pouze stabilní větev. Pokud Vám však na stabilitě systému tolik nezáleží a chcete pomoci vývoji Gentoo vyplňováním hlášení o chybách přes http://bugs.gentoo.org/, čtěte dále.

Testovací větev

V případě, že chcete používat nejčerstvější programy, můžete upřednostnit používání testovací větve. Abyste mohli používat programy z testovací větve, musíte před symbol vaší architektury přidat znak ~.

Testovací větev je přesně to, co o sobě tvrdí, tedy testovací. Jestliže je balíček zařazen do testovací větve, pak jsou si vývojáři jistí, že funguje, ale není ještě důkladně otestován. Klidně se můžete stát prvním, kdo v balíčku rozpozná chybu; v tom případě byste měli vyplnit hlášení o chybě, aby se o ní vývojáři dozvěděli.

Chcete-li například použít testovací větev pro architekturu x86, zadejte do /etc/make.conf:

ACCEPT_KEYWORDS="~x86"

Když nyní zaktualizujete systém, zjistíte, jak moc balíčků bude upgradováno. Mějte na paměti, že když systému dovolíte používat testovací větev, neexistuje jednoduchá cesta, jak se vrátit zpět k větvi stabilní (samozřejmě kromě použití zálohy).

Míchání stabilní a testovací větve Soubor package.keywords

Můžete dovolit Portage použít pro část balíčků testovací větev, ale pro zbytek systému stabilní větev. Abyste toho dosáhli, musíte kategorii balíčku a jeho jméno zadat do /etc/portage/package.keywords. Například pro použití testovací větve pro gnumeric:

app-office/gnumeric ~x86
Otestování konkrétních verzí

Chcete-li použít určitou verzi softwaru z testovací větve, ale nechcete, aby Portage používalo testovací větev i pro další verze, můžete do package.keywords zadat i číslo verze. V tomto případě musíte použít operátor =, a nebo pomocí operátorů <=, <, > nebo >= určit rozsah verzí, které chcete používat.

V každém případě, když použijete určitou verzi, musíte použít i operátor; když informaci o verzi vynecháte, operátor použít nemůžete.

V následujícím případě chceme, aby Portage použilo gnumeric-1.2.13:

=app-office/gnumeric-1.2.13 ~x86
Používání zamaskovaných balíčků Soubor package.unmask

Vývojáři Gentoo nepodporují použití těchto programů. Počítejte s tím, prosím, pokud se je rozhodnete použít. Žádosti o podporu pro soubory z package.unmask a/nebo package.mask nebudou vyslyšeny. Byli jste varováni.

I když byl balíček vývojáři Gentoo zamaskován, a Vy jej přesto chcete používat, i přes důvody uvedené v souboru package.mask (který je ve výchozím nastavení umístěn v adresáři /usr/portage/profiles), doplňte naprosto stejnou řádku do /etc/portage/package.unmask.

Například když je zamaskován =net-mail/hotwayd-0.8, odmaskujete jej tím, že přidáte stejnou řádku do souboru package.unmask:

=net-mail/hotwayd-0.8
Soubor package.mask

Pokud nechcete, aby Portage používalo nějaký balíček/program nebo nějakou verzi balíčku/programu, můžete jej zamaskovat sami přidáním odpovídající řádky do /etc/portage/package.mask.

Když třeba nechcete, aby Portage instalovalo novější zdrojové kódy jádra než gentoo-sources-2.6.8.1, přidejte do package.mask následující řádku:

>sys-kernel/gentoo-sources-2.6.8.1