1.2 2005-04-11
Použití podskupiny stromu Portage Vyjmutí balíčků/kategorií

Je možné selektivně aktualizovat pouze některé kategorie/balíčky a jiné přeskočit pomocí jejich vyloučení z rsync během emerge --sync.

Podle výchozího nastavení se rsync řídí obsahem /etc/portage/rsync_excludes (pokud existuje), který obsahuje kategorie nebo balíčky, které nechcete pomocí rsync aktualizovat.

Avšak toto může vést k problémům se závislostmi, protože některé balíčky mohou záviset na balíčcích nových, ale nesynchronizovaných.

Přidávání neoficiálních ebuildů Definování překryvného adresáře Portage

Můžete chtít, aby Portage použil ebuildy, které nejsou oficiálně dostupné ve stromu Portage. Vytvořte nový adresář (např. /usr/local/portage), ve kterém budete ukládat ebuildy třetích stran; použijte stejnou adresářovou strukturu, jako má oficiální strom Portage.

Poté nastavte PORTDIR_OVERLAY v /etc/make.conf tak, aby odkazovala na právě vytvořený adresář. Pokud nyní použijete Portage, bude brát ebuildy z tohoto adresáře do úvahy, aniž by je smazalo nebo přepsalo, až příště spustíte emerge --sync.

Software mimo Portage Použití Portage s jiným softwarem

V některých případech můžete chtít konfigurovat, instalovat a udržovat software sami, bez automatické asistence Portage, i když jsou balíčky ve stromu Portage dostupné; mezi časté případy patří zdrojové kódy jádra nebo ovladače nvidia. Portage se dá snadno nakonfigurovat tak, aby vědělo, že je daný balíček v systému nainstalován ručně; tento proces se nazývá injecting (český ekvivalent by mohlo být například "vkládání") a Portage jej podporuje díky souboru /etc/portage/profile/package.provided.

Například pokud chcete informovat Portage o tom, že jste si sami nainstalovali vanilla-sources-2.6.11.6, přidejte do /etc/portage/profile/package.provided následující řádku:

sys-kernel/vanilla-sources-2.6.11.6