2.1 2005-03-29
Vyberte si Úvod

Po kompilaci jádra, instalaci nezbytných systémových nástrojů a další konfiguraci nastal nyní čas nainstalovat program, který po startu systému jádro načítá, tzv. bootloader (zavaděč).

Pro Linux/Alpha je k dispozici více bootloaderů. Neinstalujte je všechny, vyberte si pouze jeden podporovaný - máte na výběr z aBoot a MILO.

Výchozí: použití aBootu

Nejprve aboot do systému nainstalujte, jak jinak, než přes emerge:

# emerge --usepkg aboot

V dalším krokem učiníte bootdisk bootovatelným, tj. nastavíte spouštění aboot během bootovacího procesu. Dosáhnete toho jeho instalací na začátek disku.

# swriteboot -f3 /dev/sda /boot/bootlx
# abootconf /dev/sda 2
Používáte-li jiné rozdělení disku než popisujeme v této kapitole, budete muset patřičně změnit příkazy. Přečtěte si prosím odpovídající manuálové stránky, man 8 swriteboot a man 8 abootconf. Je-li Váš kořenový souborový systém typu JFS, ujistěte se, že bude nejprve připojen v režimu pouze pro čtení - přidejte jádru ro jako parametr.

Aby navíc Gentoo bootovalo automaticky, musíte nastavit konfigurační soubor abootu a některé SRM proměnné. Můžete to zkusit z Linuxu, ale snáze toho dosáhnete přímo ze SRM konzole.

# echo '0:2/boot/vmlinux.gz root=/dev/sda2' > /etc/aboot.conf
# cd /proc/srm_environment/named_variables
# echo -n 0 > boot_osflags
# echo -n '' > boot_file
# echo -n 'BOOT' > auto_action
# echo -n 'dkc100' > bootdef_dev
(nahraďte dkc100 jménem svého bootovacího zařízení)

Budete-li někdy v budoucnosti potřebovat přístup do SRM konzole (například pro obnovu instalace, změnu některých proměnných nebo tak vůbec), zmáčkněte CTRL+C pro přerušení automatického zavádění.

Pokud instalujete přes sériovou konzoli, nezapomeňte nastavit odpovídající bootovací volbu v aboot.conf. Další informace viz /etc/aboot.conf.example.

Aboot je nyní nakonfigurovaný a připraven k použití. Pokračujte rebootem systému.

Alternativní: použití MILO

Před pokračováním byste se měli rozhodnout, jak budete MILO používat. V této sekci budeme předpokládat, že chcete použít MILO bootovací disketu. Hodláte-li bootovat z MS-DOS oddílu na disku, změňte příslušné příkazy.

Pro instalaci MILO použijeme příkaz emerge.

# emerge --usepkg milo

Po instalaci najdete image MILO v adresáři /opt/milo. Následující příkazy připraví bootovací disketu; nezapomeňte použít správný image podle konkrétního systému.

(nejdříve vložte prázdnou disketu)
# fdformat /dev/fd0
# mformat a:
# mcopy /opt/milo/milo-2.2-18-gentoo-ruffian a:\milo
# mcopy /opt/milo/linload.exe a:\lilnload.exe
(pouze máte-li Ruffian:
  # mcopy /opt/milo/ldmilo.exe a:\ldmilo.exe
)
# echo -ne '\125\252' | dd of=/dev/fd0 bs=1 seek=510 count=2

Vaše MILO disketa nyní umí bootovat Gentoo Linux. Možná budete potřebovat nastavit proměnné prostředí v ARCS firmwaru; vše je popsáno v MILO-HOWTO spolu s příklady nastavení na běžných systémech a použití příkazů v interaktivním režimu.

Pokud si nechcete přečíst MILO-HOWTO, neděláte dobře.

Nyní pokračujte restartem systému.

Restart systému

Opusťte chrootované prostředí a odpojte všechny připojené oddíly. Pak zadejte onen magický příkaz, na který jste tolik čekali: reboot.

# exit
cdimage ~# cd
cdimage ~# umount /mnt/gentoo/boot /mnt/gentoo/proc /mnt/gentoo
cdimage ~# reboot

Nezapomeňte vyjmout bootovací CD, nebo vám místo vašeho nového systému Gentoo naběhne znovu jen CD.

Až se nově nainstalovaný systém Gentoo spustí, pokračujte dokončením instalace.