--- cs/handbook/hb-install-x86-disk.xml.orig 2005-04-02 22:10:56.000000000 +0200 +++ cs/handbook/hb-install-x86-disk.xml 2005-04-10 19:55:40.000000000 +0200 @@ -33,9 +33,9 @@

-Tato bloková zařízení reprezentují abstraktní rozhraní pro přístup +Tato bloková zařízení poskytují abstraktní rozhraní pro přístup k disku. Uživatelské programy je mohou používat, aniž by se museli starat -o to, jestli je Váš disk IDE, SCSI a nebo něco jiného. Programy mohou disk +o to, jestli je Váš disk IDE, SCSI a nebo něco jiného - programy mohou disk používat prostě jako úložiště dat, jako množinu souvislých, libovolně přístupných bloků o velikosti 512 bajtů.

@@ -51,7 +51,7 @@ systému, téměř nikdy se to tak nedělá. Namísto toho se celé blokové zařízení reprezentující disk rozdělí do několika menších, lépe spravovatelných částí, tvořících opět další bloková zařízení. Na x86 systémech se jim říká diskové -oddíly, čili partition. +oddíly čili partition.

@@ -67,10 +67,10 @@

-Rozšířený oddíl je speciální primární oddíl (tj. rozšířený oddíl musí -být jeden ze čtyř primárních oddílů), který může obsahovat více oddílů. -Původně rozšířené oddíly neexistovaly, ale protože se počet čtyř oddílů ukázal -jako nedostatečný, byl tento způsob zaveden jako zpětně kompatibilní metoda. +Rozšířený oddíl je speciální primární oddíl, který může obsahovat další +oddíly. Původně rozšířené oddíly neexistovaly, ale protože se omezení na pouhé +čtyři oddíly na disk ukázalo jako silně limitující, byl tento způsob zaveden +jako zpětně kompatibilní metoda.

@@ -149,7 +149,7 @@ oddíl pro zvýšení bezpečnosti a lepší zálohování. Pokud instalujete Gentoo na budoucí mailserver, měli byste mít oddělený /var, protože bude sloužit pro ukládání všech mailů. Dobrý výběr souborového systému poté zvýší -výkon systému. Herní servery budou mít pravděpodobně oddělený +výkon celého systému. Herní servery budou mít pravděpodobně oddělený /opt, protože většina herních serverů se instaluje právě tam. Důvody jsou podobné jako u /home: bezpečnost a zálohy.

@@ -169,7 +169,7 @@
  • je-li to nezbytné, kontroly systému souborů mohou být zkráceny, protože se - může provádět více kontrol paralelně (tato výhoda je patrná zejména při + jich může provádět více paralelně (toto je velmi patrné zejména při konfiguracích s více fyzickými disky)
  • @@ -210,7 +210,7 @@ Někteří si mohou myslet, že tolik místa pro /var je příliš, což však není tak docela pravda, protože Gentoo kompiluje všechny programy uvnitř /var/tmp/portage, takže by Váš /var měl mít -alespoň 1GB volného místa pokud nechcete kompilovat velké aplikace a alespoň +alespoň 1GB volného místa, pokud nechcete kompilovat velké aplikace, a alespoň 3GB, pokud Vás nezastraší ani kompilace KDE či OpenOffice.org.

    @@ -258,7 +258,7 @@

    fdisk je populární a mocný nástroj k rozdělení disku na oddíly. -Spusťte fdisk nad Vaším diskem (v našem příkladě použijeme +Spusťte fdisk nad svým diskem (v našem příkladě použijeme /dev/hda):

    @@ -270,12 +270,12 @@ Uvnitř nástroje fdisk budete uvítáni výzvou, která bude vypadat přibližně takto:

    -
    +
     Command (m for help):
     

    -Napište p pro zobrazení současného rozvržení oddílů: +Zadejte p pro zobrazení současného rozvržení oddílů:

    @@ -300,7 +300,7 @@
     
     

    Tento disk je nakonfigurován tak, aby uchovával sedm linuxových souborových -systémů (každý oddíl vypsán jako "Linux") a jeden oddíl pro swap (vypsán +systémů (každý oddíl je vypsán jako "Linux") a jeden oddíl pro swap (vypsáno jako "Linux swap").

    @@ -376,7 +376,7 @@

    -Když nyní napíšete p, měli byste uvidět následující rozvržení: +Když nyní zadáte p, měli byste uvidět následující rozvržení:

    @@ -391,8 +391,8 @@
     

    -Nyní musíte označit oddíl jako bootovací, dosáhnete toho napsáním a a -1. Napíšete-li znovu p, uvidíte * ve sloupci +Nyní musíte označit oddíl jako bootovací; dosáhnete toho napsáním a a +1. Vyberete-li znovu p, uvidíte * ve sloupci "Boot".

    @@ -403,14 +403,14 @@

    -Nyní vytvořme oddíl pro swap - napište n pro nový oddíl, p pro -výběr primárního typu oddílu. Poté 2, protože se chystáte vytvořit druhý +Nyní vytvořme oddíl pro swap. Napište n pro nový oddíl, p pro +výběr primárního typu oddílu, poté 2, protože se chystáte vytvořit druhý primární oddíl čili /dev/hda2. Při dotazu na první cylindr -zmáčkněte Enter, při dotazu na druhý cylindr napište +512M, protože -chcete vytvořit oddíl o velikosti 512MB. Poté napište t pro nastavení -typu oddílu, napsáním 2 vyberete oddíl, který jste právě vytvořili, a -poté zadejte 82, abyste nastavili typ oddílu na "Linux Swap". Poté -můžete napsat p, abyste se přesvědčili, že tabulka oddílů vypadá +zmáčkněte Enter, při dotazu na druhý zadejte +512M, protože chcete +vytvořit oddíl o velikosti 512MB. Poté vyberte t pro nastavení typu +oddílu - napsáním 2 vyberete oddíl, který jste právě vytvořili, a +poté zadejte 82, abyste nastavili jeho typ na "Linux Swap". Nakonec +můžete vybrat p, abyste se přesvědčili, že tabulka oddílů vypadá podobně, jako tato:

    @@ -437,13 +437,13 @@ partition". Nový oddíl vytvoříte napsáním n, poté p, aby fdisk věděl, že chcete vytvořit primární oddíl, a 3, neboť chcete vytvořit třetí primární oddíl, /dev/hda3. Při dotazu na první cylindr -zmáčkněte Enter, totéž na dotaz o posledním cylindru (neboť chcete, aby oddíl -zabíral veškeré zbylé místo na disku). Poté se můžete pomocí p -přesvědčit, jak jste to zvládli. Výsledek by měl vypadat přibližně takto: - +zmáčkněte Enter, totéž na dotaz o posledním, protože chcete, aby oddíl zabíral +veškeré zbylé místo na disku. Nakonec se můžete pomocí p přesvědčit, jak +jste to zvládli. Výsledek by měl vypadat přibližně takto:

    -
    +
     Command (m for help): p
     
     Disk /dev/hda: 30.0 GB, 30005821440 bytes
    @@ -486,11 +486,11 @@
     
     
     

    -Máte vytvořené diskové oddíly, je tedy čas na nich vytvořit systém souborů, +Máte připravené diskové oddíly, je tedy čas na nich vytvořit systém souborů, filesystém. Pokud je Vám jedno, jaký filesystém si zvolit, a jste spokojeni s výchozí volbou, kterou používáme v této příručce, pokračujte -s vytvořením souborového systému na -oddílu, jinak čtěte dále, abyste se dozvěděli o dostupných filesystémech. +vytvořením souborového systému na oddílu, +jinak čtěte dále, abyste se dozvěděli o dostupných filesystémech.

    @@ -500,9 +500,9 @@

    -Linuxové jádro podporuje mnoho různých souborových systémů. Vysvětlíme si ext2, -ext3, ReiserFS, XFS a JFS, protože to jsou ty na linuxových strojích nejčastěji -používané. +Linuxové jádro podporuje mnoho různých souborových systémů. Představíme si ext2, +ext3, ReiserFS, XFS a JFS, které jsou na linuxových strojích používané +nejčastěji.

    @@ -521,7 +521,7 @@ žurnálování metadat pro rychlou obnovu spolu s vylepšenými žurnálovacími režimy jako "full data journaling" a "ordered data journaling". ext3 je velmi dobrý a spolehlivý filesystém. Má možnost doplňkového indexování pomocí -b-stromů, která umožňuje dosahovat vysokého výkonu v téměř každé +b-stromů, které umožňuje dosahovat vysokého výkonu v téměř každé situaci. Zkrátka a dobře, ext3 je výborný filesystém.

    @@ -531,24 +531,24 @@ malých souborů (menších než 4kB), často i 10x až 15x. ReiserFS je také velmi dobře škálovatelný a má žurnálování metadat. Od kernelu 2.4.18 je ReiserFS stabilní a použitelný stejně dobře jako všeobecný systém souborů i -v extrémních případech jako vytváření obrovských filesystémů, uchování -mnoha malých souborů, nebo naopak velmi velkých souborů či adresářů -obsahujících desetitisíce souborů. +v extrémních případech, jako je vytváření obrovských filesystémů, uchování +mnoha malých souborů a nebo naopak velmi velkých souborů či adresářů +obsahujících desetitisíce položek.

    XFS je systém s žurnálováním metadat přicházející s širokou -paletou možností a je optimalizovaný pro škálovatelnost. Doporučujeme ho pouze -na linuxové systémy s high-end SCSI nebo Fibre Channel zařízeními pro ukládání -dat a s UPS. Protože XFS uchovává mnoho dat v RAM, špatně navržené +paletou možností, optimalizovaný pro škálovatelnost. Doporučujeme ho pouze na +linuxové systémy s high-end SCSI nebo Fibre Channel zařízeními pro ukládání dat +a s UPS. Protože XFS uchovává mnoho dat v RAM, špatně navržené programy (ty, které si nedávají dobrý pozor při zápisu na disk, a jejich poměrně hodně) mohou ztratit velké množství dat, pokud systém havaruje.

    -JFS je vysoce výkonný žurnálovací systém souborů od IBM. Nedávno se stal -připraveným k produkčnímu nasazení a tudíž ještě nemůže být jeho stabilita -objektivně hodnocena, ať už pozitivně či negativně. +JFS je vysoce výkonný žurnálovací systém souborů od IBM. Teprve nedávno +se stal připraveným k produkčnímu nasazení a tudíž ještě nemůže být jeho +stabilita objektivně hodnocena, ať už pozitivně či negativně.