2.00 2005-03-28
Systémový logger

Když jsme vysvětlovali, co to je stage3, řekli jsme, že obsahuje všechny nezbytné systémové nástroje, pro které nemůžeme poskytnout alternativu. Také jsme zmínili, že další nástroje nainstalujeme později. Nadešel čas :-)

První takový nástroj se stará o zaznamenávání různých událostí -- chcete-li, můžete vše, co se v systému děje, zaznamenávat (logovat) do logovacích souborů, do logů. Tuto činnost obstarává systémový logger.

S Gentoo si můžete vybrat z několika různých loggerů. Nabízíme sysklogd, tradiční záznamník, syslog-ng, pokročilý logger, a vysoce konfigurovatelný metalog. Další loggery mohou být dostupné přes Portage - počet balíčků roste každým dnem.

Plánujete-li používat sysklogd nebo syslog-ng, nejspíše budete poté chtít nainstalovat také logrotate, protože tyto záznamníky neposkytují žádnou funkci pro rotaci logovacích souborů.

Abyste nainstalovali systémový logger svých snů, spusťte emerge. Nezapomeňte jej rovněž přidat do výchozího runlevelu pomocí rc-update. Následující příklad demonstruje instalaci balíčku syslog-ng, samozřejmě jej můžete nahradit za logger svého výběru:

# emerge syslog-ng
# rc-update add syslog-ng default
Volitelně: démon cron

Další na řadě je démon cron. Tento krok je sice volitelný a není pro chod systému nezbytný, každopádně se však vyplatí. Cron démon slouží k plánování provádění příkazů. Hodí se tehdy, když potřebujete něco pravidelně spouštět, například jednou za den, týden nebo měsíc.

Gentoo Vám nabízí tři možné crony: dcron, fcron a vixie-cron. Instalace jednoho z nich je podobná instalaci systémového loggeru. dcron a fcron však navíc vyžadují další konfigurační příkaz, konkrétně crontab /etc/crontab. Nevíte-li, jaký cron si vybrat, zvolte vixie-cron.

Pro instalace bez použití sítě je dostupný pouze vixie-cron. Chcete-li používat jiný, můžete s jeho instalací počkat na později.

# emerge vixie-cron
# rc-update add vixie-cron default
(Pouze pokud jste si vybrali dcron nebo fcron: ) #
crontab /etc/crontab
Volitelně: indexování souborů

Chcete-li indexovat soubory ve svém systému pro rychlejší vyhledávání pomocí nástroje locate, musíte nejdříve nainstalovat sys-apps/slocate.

# emerge slocate
Nástroje pro souborové systémy

Podle toho, jaký systém souborů jste si zvolili, budete potřebovat nainstalovat potřebné nástroje (například pro kontrolu filesystémů, vytváření dalších atd).

Následující tabulka podává přehled potřebných nástrojů pro jednotlivé souborové systémy:

XFSxfsprogsemerge xfsprogsReiserFSreiserfsprogsemerge reiserfsprogsJFSjfsutilsemerge jfsutils
Systém souborů Nástroj Příkaz pro instalaci

Nepotřebujete-li žádné další balíčky související se síťováním (například rp-pppoe nebo DHCP klient), pokračujte konfigurací bootloaderu.

Nástroje pro síť Volitelně: instalace DHCP klienta

Požadujete-li, aby Gentoo automaticky nastavilo IP adresu Vašich síťových rozhraní, musíte nejprve nainstalovat DHCP klienta, například dhcpcd. Neučiníte-li tak nyní, nebudete se po instalaci schopni připojit k Internetu!

# emerge dhcpcd
Volitelně: instalace klienta PPPoE

Potřebujete-li pro připojení k síti rp-pppoe, nainstalujte jej:

# USE="-X" emerge rp-pppoe

Proměnná USE="-X" zabrání instalaci xorg-x11 jako závislosti (rp-pppoe obsahuje grafické nástroje; potřebujete-li je, můžete rp-pppoe překompilovat později a nebo nechat xorg-x11 nainstalovat teď, což však zabere poměrně hodně času).

Nyní pokračujte konfigurací bootloaderu.