1.66 2005-02-25
Chroot Volitelně: volba mirrorů

Abyste mohli stáhnout potřebné archivy zdrojových kódů co nejrychleji, je doporučeno nastavit používání blízkého mirroru (zrcadla, serveru obsahujícího potřebné soubory). Portage zjišťuje použité mirrory podle proměnné GENTOO_MIRRORS v souboru make.conf. Nejbližší (a tudíž zpravidla i ten nejrychlejší) mirror si můžete vybrat z našeho seznamu a nebo můžete využít nástroj mirrorselect, který Vám výběr usnadní hezkým rozhraním.

# mirrorselect -i -o >> /mnt/gentoo/etc/make.conf
Nevybírejte žádná IPv6 zrcadla - naše stage soubory je v současné době neumožňují použít.

Druhé důležité nastavení je proměnná SYNC, opět v souboru make.conf. Obsahuje jméno rsync serveru, který chcete používat pro synchronizaci svého Portage stromu (sbírka souborů ebuild, skriptů obsahujících vše, co Portage potřebuje pro stažení a instalaci softwaru). I když můžete nastavit proměnnou RSYNC ručně, mirrorselect Vám to může usnadnit:

# mirrorselect -i -r -o >> /mnt/gentoo/etc/make.conf

Po použití nástroje mirrorselect je doporučeno překontrolovat nastavení v souboru /mnt/gentoo/etc/make.conf !

Kopírování nastavení DNS

Ještě je potřeba zkopírovat nastavení DNS z LiveCD do nového systému, aby síť správně pracovala i nadále. Tyto informace jsou uloženy v souboru /etc/resolv.conf.

(Paramter "-L" je potřeba k tomu, abychom nekopírovali případný symbolický odkaz)
# cp -L /etc/resolv.conf /mnt/gentoo/etc/resolv.conf
Připojení souborového systému proc

Připojte souborový systém /proc do /mnt/gentoo/proc, aby i instalace v novém prostředí mohla využívat informace poskytované jádrem.

# mount -t proc none /mnt/gentoo/proc
Vstup do nového prostředí

Nyní jsou všechny diskové oddíly inicializovány a základní prostředí je inicializováno, můžeme do něj tedy vstoupit. Použijeme k tomu chroot (proces je proto také nazýván chrooting). Aktivní prostředí se změní z instalačního média (například z LiveCD) do nově instalovaného systému (konkrétně do nově instalovaného prostředí).

Chroot je tvořen třemi kroky. Nejprve změníme aktuální root z / (na instalačním médiu) na /mnt/gentoo (nově inicializované oddíly), poté vytvoříme nové prostředí pomocí env-update (vytvoření proměnných prostředí), a nakonec tyto proměnné načteme do paměti přes source.

# chroot /mnt/gentoo /bin/bash
# env-update
 * Caching service dependencies...
# source /etc/profile

Gratulujeme! Nyní jste uvnitř svého nového Gentoo Linuxu. Samozřejmě ještě zdaleka nejste hotovi, a proto Vám také ještě zbývá pár kapitol :-)

Aktualizace stromu Portage

Nyní byste měli aktualizovat svůj Portage strom na nejnovější verzi. emerge --sync to zařídí:

# emerge --sync

Pokud dostanete varování, že je k dispozici nová verze Portage a že byste jej měli zaktualizovat, ignorujte to prosím. Portage bude zaktualizováno později v průběhu instalace.

Nastavení USE proměnných

USE je jedna z nejmocnějších proměnných, které Gentoo nabízí. Programy mohou být zkompilovány s podporou různých rozšíření, například GTK nebo QT, jiné s a nebo bez podpory SSL, některé s podporou framebufferu (svgalib) namísto X11 (X-server).

Většina distribucí kompiluje balíčky s podporou co nejvíce věcí, což způsobuje značnou velikost programů a delší čas spouštění, o ohromném množství závislostí ani nemluvě. Proto jsme zavedli USE.

Pomocí proměnné USE definujete klíčová slova, která jsou promítnuta do voleb pro kompilaci. Například ssl povolí podporu SSL v programech, které ji umožňují. gnome gtk -kde -qt zkompiluje Vaše programy s podporou GTK a GNOME a bez KDE a QT, takže bude Váš systém vyladěn pro GNOME.

Výchozí nastavení USE jsou umístěny v souboru make.defaults Vašeho profilu. Tento soubor najdete v adresáři kam ukazuje /etc/make.profile a v jeho nadřazených adresářích. Výsledná nastavení USE jsou výsledkem všech souborů make.defaults. To, co umístíte do svého /etc/make.conf, je zpracováváno po výchozích nastaveních. Pokud něco přidáte, přidá se to i do výsledku, pokud něco uberete (pomocí přidání znaménka mínus před konkrétní USE volbu), bude to ze seznamu USE proměnných odstraněno (pokud to v nich vůbec bylo). Nikdy neměňte nic uvnitř adresáře /etc/make.profile, tato nastavení by byla ztracena při aktualizaci Portage!

Celkový popis USE proměnných můžete nalézt ve druhé části Gentoo Handbooku, USE proměnné. Ve Vašem systému je popis uložen v souboru /usr/portage/profiles/use.desc.

# less /usr/portage/profiles/use.desc
(Můžete se posouvat pomocí kláves se šipkami, ukončíte stiskuntím "q")

Jako příklad si uvedeme nastavení USE pros systém založený na KDE s podporou DVD, ALSA a vytváření CD:

# nano -w /etc/make.conf
USE="-gtk -gnome qt kde dvd alsa cdr"
Volitelně: lokalizační nastavení GLIBC

Pravděpodobně budete používat pouze jedno či dvě lokalizační nastavení (locales). Až do teď se po kompilaci glibc generovala všechna dostupná, nyní však můžete aktivovat USE proměnnou userlocales a v /etc/locales.build určit jenom ta, která chcete. Učiňte tak však pouze víte-li, která nastavení chcete použít.

# mkdir /etc/portage
# echo "sys-libs/glibc userlocales" >> /etc/portage/package.use

Nyní určete ta lokalizační nastavení, která chcete použít:

# nano -w /etc/locales.build

Následující nastavení jsou příkladem, jak povolit angličtinu (Spojené Státy) a němčinu (Německo) s odpovídajícími kódováními (například UTF-8).

en_US/ISO-8859-1
en_US.UTF-8/UTF-8
de_DE/ISO-8859-1
de_DE@euro/ISO-8859-15
Rozdíly mezi stage1, stage2 a stage3

Nyní se v klidu rozmyslete nad použitým stage. Řekli jsme Vám, že si máte vybrat jednu ze stage1, stage2 nebo stage3 a varovali jsme Vás, že je tento výběr důležitý pro další průběh instalace. Toto je první případ, kdy se Vaše rozhodnutí promítne do dalšího postupu.

Postup ze stage1 do stage2 Úvod do procesu bootstrapu

Takže chcete kompilovat vše od nuly? Nuž dobrá :-)

V tomto kroku provedeme bootstrap Vašeho systému Gentoo. Potrvá to poměrně dlouho, ale výsledkem je systém od základů optimalizovaný pro Vaše potřeby a Váš hardware.

Bootstrapping znamená sestavení GNU C knihovny, GNU kompilátoru a pár dalších klíčových systémových programů.

Před samotným startem bootstrapu možná budete chtít stáhnout všechny potřebné zdrojové kódy. Pokud ne, můžete pokračovat bootstrapem systému.

Volitelně: stažení zdrojových kódů

Nemáte-li k dispozici všechny potřebné zdrojové kódy, bootstrapovací skript je za Vás stáhne. Chcete-li je stáhnout dopředu a ne až během samotného procesu (například proto, že nechcete být neustále připojeni k Internetu), předejte skriptu parametr -f, který stáhne (anglicky fetch, proto písmeno f) všechny potřebné zdrojové kódy najednou.

# cd /usr/portage
# scripts/bootstrap.sh -f
Bootstrap systému

Zadáním následujících příkazů začne bootstrap systému. Běžte se zatím bavit něčím jiným, protože tento proces bude nějakou dobu trvat.

# cd /usr/portage
# scripts/bootstrap.sh

Obsahují-li Vaše USE proměnné nptl, skript bootstrap.sh může selhat se zprávou, že linux-headers blokují linux26-headers. Pokud se tak stane, odstraňte linux-headers a zkuste to znovu:

# emerge -C linux-headers
# emerge --oneshot --nodeps linux26-headers
# scripts/bootstrap.sh

Nyní pokračujte dalším krokem, postupem ze stage2 do stage3.

Postup ze stage2 do stage3 Úvod

Čtete-li tuto sekci, máte bootstrapovaný systém - buď jste to provedli sami a nebo používáte stage2. Je tedy čas sestavit všechny systémové balíčky.

Všechny systémové balíčky? Ne tak docela. V tomto kroku sestavíte pouze ty, ke kterým nejsou žádné možné alternativy. Implementaci některých nástrojů si můžete zvolit z několika možných variant (například systémový logger), a protože principem Gentoo je volba, nechceme Vás do ničeho tlačit.

Volitelně: zobrazení toho, co se bude dít

Pokud chcete vědět, které balíčky budou nainstalovány, spusťte emerge --pretend system, což zobrazí seznam všech balíčků, které budou sestaveny. Protože je tento seznam poměrně dlouhý, asi budete chtít k jeho zobrazení použít pager jako less či more, abyste se v něm mohli pohybovat vpřed a vzad.

# emerge --pretend system | less
Volitelně: stažení zdrojových kódů

Pokud chcete, aby emerge stáhlo všechny potřebné zdrojové kódy před samotným pokračováním (třeba proto, aby nemuselo být připojení k Internetu dostupné po celou dobu kompilace balíčků), můžete mu předat parametr --fetchonly, který způsobí stažení všech potřebných souborů bez samotné kompilace.

# emerge --fetchonly system
Sestavení systému

Aby začala kompilace balíčků, spusťte emerge system. Zatím se jděte zabývat něčím jiným, protože instalace zabere poměrně dlouhou dobu.

# emerge system

Zatím můžete klidně ignorovat jakákoli varování o aktualizovaných konfiguračních souborech či spouštění etc-update. Až bude Váš systém Gentoo zcela nainstalován a nabootován, přečtěte si dokumentaci o ochraně konfiguračních souborů.

Až proces kompilace a instalace skončí, pokračujte konfigurací jádra.