1.75 2005-03-16
Instalace stage archivu Nastavení data a času

Před pokračováním budete muset nastavit systémový čas. Špatně nastavené hodiny mohou vést k divným chybám v budoucnu.

Pro ověření aktuálního data a času spusťte date:

# date
Fri Oct 29 16:21:18 CEST 2004

Pokud je zobrazené datum nebo čas špatně, nastavte ho pomocí date MMDDhhmmRRRR syntaxe (Měsíc, Den, hodina, minuta a Rok). Například pro nastavení aktuálního data na 29. října 2004, 16:21 proveďte toto:

# date 102916212004
Rozhodnutí

Další krok který potřebujete udělat je instalace stage archivu Vašeho výběru do systému. Máte možnost stáhnout požadované archivy z Internetu, či pokud jste nabootovali do Universal LiveCD, zkopírovat je přímo z CD. Pokud máte UniversalCD a stage, kterou chcete použít, je na CD, bylo by její stahování z Internetu zbytečné, protože stage soubory jsou stejné. Ve většině případů Vám při rozhodování, kterou stage použít, pomůže příkaz uname -m.

  • Výchozí: použití stage z Internetu
  • Alternativní: použití stage z LiveCD
Výchozí: použití stage z Internetu Stažení stage archivu

Přejděte do přípojného bodu (mountpoint), kam je připojená Vaše nová instalace Gentoo, pravděpodobně /mnt/gentoo:

# cd /mnt/gentoo

Podle použitého instalačního média máte k dispozici pár možností, jak stáhnout stage. Máte-li dostupný links2, můžete ihned otevřít seznam Gentoo mirrorů a vybrat si nějaký Vám blízký.

Nemáte-li links2, měli byste mít k dispozici lynx. Potřebujete-li projít přes proxy, nastavte proměnné http_proxy a ftp_proxy:

# export http_proxy="http://proxy.server.com:port"
# export ftp_proxy="http://proxy.server.com:port"

Dále budeme předpokládat, že máte k dispozici links2.

Vejděte do adresáře releases/ následovaného Vaší architekturou (například x86/) a verzí Gentoo (2004.3/) a do podadresáře stages/. Zde byste měli vidět všechny stage soubory pro svoji architekturu (mohou být uloženy do podadresářů podle různých podarchitektur). Vyberte jednu a zmáčkněte D ke stažení. Až budete hotoví, stiskem Q ukončíte prohlížeč.

# links2 http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml

(Potřebujete-li s links2 použít proxy:)
# links2 -http-proxy proxy.server.com:8080
http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml

Chcete-li otestovat integritu staženého archivu, použijte md5sum a porovnejte výsledek s MD5 součtem poskytnutým na zrcadle. Například pro kontrolu x86 stage archivu:

# md5sum -c stage1-x86-2004.3.tar.bz2.md5
stage1-x86-2004.3.tar.bz2: OK
Rozbalení stage archivu

Nyní rozbalte archiv do systému. Použijeme GNU tar, protože to je nejjednodušší metoda:

# tar -xvjpf stage?-*.tar.bz2

Ujistěte se, že zadáváte stejné parametry (-xvjpf). x znamená rozbalit (extract), v výřečný (verbose) pro zobrazování toho, co se děje, během průběhu operace (no, dobře, tento parametr je volitelný), j znamená rozbalit pomocí bzip2, p zachovat přístupová práva a konečně f pro určení, že chceme rozbalit soubor a ne stdin (standardní vstup procesu).

LiveCD některých architektur (například MIPS) a bootovací image závisí na tar zabudovaného do BusyBoxu, který nyní nepodporuje volbu-v, která tudíž nemusí fungovat.

Nyní, když je stage rozbalená, pokračujme instalací Portage.

Alternativní: použití stage z LiveCD Rozbalení stage

Stage soubory jsou na CD v adresáři /mnt/cdrom/stages. Abyste zobrazili jejich výpis, použijte ls:

# ls /mnt/cdrom/stages

Odpoví-li systém chybou, možná potřebujete nejdříve disk CD-ROM připojit:

# ls /mnt/cdrom/stages
ls: /mnt/cdrom/stages: No such file or directory
# mount /dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom
# ls /mnt/cdrom/stages

Nyní přejděte do přípojného bodu (mountpoint), kam je připojená Vaše nová instalace Gentoo, pravděpodobně /mnt/gentoo:

# cd /mnt/gentoo

Nyní rozbalíte stage archiv dle Vašeho výběru. Použijeme k tomu GNU tar. Ujistěte se, že používáte stejné parametry (-xvjpf)! (v je opět volitelné a nemusí pracovat s některými verzemi nástroje tar). V dalším příkladu rozbalíme archiv stage3-<subarch>-2004.3.tar.bz2. Nahraďte toto jméno jménem souboru archivu své stage.

# tar -xvjpf /mnt/cdrom/stages/stage3-<subarch>-2004.3.tar.bz2

Nyní, když je stage rozbalená, pokračujme instalací Portage.

Instalace Portage Aktualizace archivu Portage stromu

Nyní musíte nainstalovat archiv Portage stromu (Portage snapshot), kolekci souborů, které informují Portage o tom, jaký software můžete nainstalovat, jaké profily jsou dostupné atd.

Stažení a instalace Portage snapshotu

Vejděte do mountpointu, kam jste připojili své souborové systémy (pravděpodobně /mnt/gentoo):

# cd /mnt/gentoo

Spusťte links2 (či lynx) přejděte na náš seznam Gentoo mirrorů. Vyberte si mirror, který je Vám blízko a otevřete adresář snapshots/. Odtud stáhněte nejnovější archiv (například portage-20041202.tar.bz2) tím, že ho vyberete a zmáčknete D.

# links2 http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml

Nyní stisknutím Q ukončete prohlížeč. Portage snapshot je nyní uložen v adresáři /mnt/gentoo. V dalším kroku rozbalíme archiv do Vašeho filesystému. Ujistěte se, že používáte přesně stejné parametry, poslední je velké C, ne c.

# tar -xvjf /mnt/gentoo/portage-20041202.tar.bz2 -C /mnt/gentoo/usr
Nastavení voleb pro kompilaci Úvod

Pro optimalizaci Gentoo můžete nastavit několik proměnných, které ovlivní chování Portage. Všechny tyto proměnné mohou být nastaveny jako proměnné prostředí (použitím export), avšak takováto změna není stálá. Abyste nastavení zachovali, nabízí Portage svůj konfigurační soubor /etc/make.conf. Ten budeme nyní editovat.

Komentovaný výpis všech možných proměnných můžete najít v /mnt/gentoo/etc/make.conf.example. Pro úspěšnou instalaci Gentoo potřebujete nastavit pouze dále zmíněné proměnné.

Spusťte svůj oblíbený editor (v této příručce užíváme nano), abychom mohli změnit zmíněné optimalizační proměnné.

# nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf

Jak jste si pravděpodobně všimli, soubor make.conf.example má určitou strukturu - komentáře začínají na "#", jiné řádky definují proměnné pomocí syntaxe PROMĚNNÁ="hodnota". Soubor make.conf má ten samý formát. Některé proměnné probereme dále.

CHOST I když to může být pro uživatele jiných stage než stage1 pokušení, neměli by měnit nastavení CHOSTmake.conf. Pokud to tak udělají, riskují, že bude jejich systém nepoužitelný. Ještě jednou: tuto proměnnou měňte pouze tehdy, když provádíte instalaci ze stage1.

Proměnná CHOST definuje architekturu, pro kterou gcc kompiluje programy. Možnosti jsou:

x86i386i386-pc-linux-gnux86i486i486-pc-linux-gnux86i586i586-pc-linux-gnux86i686 a výše (včetně Athlonů)i686-pc-linux-gnualphaalpha-unknown-linux-gnuppcpowerpc-unknown-linux-gnuppc64powerpc64-unknown-linux-gnusparcsparc-unknown-linux-gnusparc64sparc-unknown-linux-gnuhppa(obecný)hppa-unknown-linux-gnuhppapa7000hppa1.1-unknown-linux-gnuhppapa8000 a výšehppa2.0-unknown-linux-gnumipsmips-unknown-linux-gnuamd64x86_64-pc-linux-gnu
Architektura Podarchitektura Nastavení CHOST

Prosím, ujistěte se, že používáte správné nastavení CHOST. Například správný CHOST pro sparc64 je sparc-unknown-linux-gnu a ne sparc64-unknown-linux-gnu!

Uživatelé chtějící provést bootstrap celého systému s podporou NPTL na x86 musejí nastavit svůj CHOST na i586-pc-linux-gnu nebo výše.

CFLAGS a CXXFLAGS

Proměnné CFLAGS a CXXFLAGS definují optimalizační parametry pro C (resp. C++) kompilátor gcc. I když je zde definujeme obecně, nejlepších výsledků dosáhnete, pokud je budete optimalizovat pro každý program zvlášť. Důvod je ten, že každý program je jiný.

make.conf byste měli definovat takové optimalizační parametry, o kterých si myslíte, že Váš systém zlepší celkově a obecně. Nenastavujte tyto proměnné na experimentální hodnoty; příliš optimalizací může přinutit programy selhat (spadnout, nebo ještě hůře, fungovat špatně).

Nepopíšeme si všechna možná nastavení optimalizací. Pokud je chcete znát všechny, přečtěte si GNU Online Manuál(y) nebo gcc info stránku (info gcc -- pouze z funkčního linuxového systému). Samotný soubor make.conf.example také obsahuje hodně příkladů a informací, nezapomeňte si ho přečíst.

První nastavení je volba -march=, která specifikuje jméno cílové architektury. Možné volby jsou popsány jako komentáře v souboru make.conf.example. Například pro x86 Athlon XP:

# Uživatelé AMD64 toužící po nativním 64bitovém systému by měli
použít -march=k8
-march=athlon-xp

Druhý parametr je -O (velké písmeno O, nikoli nula), který specifikuje třídu optimalizací prováděnou gcc. Možné hodnoty jsou s (optimalizace na velikost - size), 0 (nula - pro žádné optimalizace), 1, 2 nebo 3 pro více rychlostně orientovaných optimalizací (každá třída provádí ty stejné optimalizace jako třída předchozí, plus nějaké další). Například pro optimalizaci třídy 2:

-O2

Dalším populárním parametrem je -pipe, který použije roury (pipes) namísto dočasných souborů pro komunikaci mezi různými stupni kompilace.

Pamatujte, že použití -fomit-frame-pointer (které neudržuje frame pointer v registrech pro funkce, které to nepotřebují) může mít kritický vliv na ladění aplikací!

Když definujete CFLAGS a CXXFLAGS, měli byste zkombinovat více optimalizačních příznaků, jako v následujícím příkladě:

CFLAGS="-march=athlon-xp -pipe -O2"   # uživatelé AMD64 by měli použít
march=k8
CXXFLAGS="${CFLAGS}"                  # pro obě proměnné
použijeme stejné nastavení
MAKEOPTS

Proměnnou MAKEOPTS definujete, kolik paralelních kompilací má probíhat najednou, zatímco Portage instaluje software. Dobrý výběr je počet CPU ve Vašem systému plus jedna, ale neplatí to absolutně.

MAKEOPTS="-j2"
Připravit, pozor, teď!

Aktualizujte /mnt/gentoo/etc/make.conf podle svých preferencí a uložte jej (uživatelé nano zmáčknou Ctrl-X). Nyní jste připraveni pokračovat instalací základního Gentoo systému.