Gentoo Handbook Sven Vermeulen Jan Kundrát Gentoo Handbook (čili Gentoo referenční příručka) se snaží shromáždit dokumentaci Gentoo na jednom místě. Obsahuje instalační pokyny pro instalaci z Internetu a části o práci s Gentoo a Portage. 0.24 2005-01-20 Gentoo Handbook
Dostupné jazyky

Gentoo Handbook je dostupný v následujících jazycích:

angličtina | brazilská portugalština | čeština | dánština | francouzština | indonéština | italština | japonština | němčina | polština | španělština | rumunština | tradiční čínština

Úvod

Vítejte do Gentoo Handbooku. Tato stránka Vám podá některé informace o Gentoo Handbooku a měla by zodpovědět většinu Vašich otázek o něm. Budeme mluvit o tom, co za touto příručkou stojí, o jejím současném stavu, o plánech do budoucna a o tom, jak se zpracovávají oznámení o chybách.

Zobrazení příručky
HTML Poslední verze, jedna kapitola na stránku, perfektní na online prohlížení x86, sparc, amd64, ppc, ppc64, alpha, hppa, mips HTMLPoslední verze, vše na jedné stránce x86, sparc, amd64, ppc, ppc64, alpha, hppa, mips HTMLPoslední verze, vše na jedné stránce, formát vhodný pro tisk x86, sparc, amd64, ppc, ppc64, alpha, hppa, mips HTML Instrukce specifické pro instalaci verze 2004.3 bez přístupu k síti2004.3 příručky
Formát Popis Odkazy

Máme k dispozici i referenční příručky specifické pro instalace bez přístupu k síti pomocí zveřejněných CD. Pokud se zajímáte o takovou instalaci, konzultujte prosím Gentoo Linux 2004.3 Handbook pro svoji architekturu.

Dřívější verze

Z historických důvodů také nabízíme verze příručky i pro starší verze (děláme to od verze 2004.2). Tisknutelné verze jednotlivých dokumentů mohou být zobrazeny přes odkaz "Tisk" v pravém horním rohu stránky. Chcete-li zobrazit verzi s všemi informacemi na jedné stránce, přidejte ?full=1 na konec URL.

Tyto příručky nejsou udržovány. 2004.2 alpha, amd64, hppa, mips, ppc, sparc, x86
Verze Architektura
Informace o příručce
Cíl

Cílem Gentoo Handbooku je vytvořit souvislý dokument popisující každý myslitelný aspekt používání Gentoo Linuxu. Kombinuje existující návody do jedné soudržné knihy, takže můžete použít jeden dokument pro každou možnou architekturu, každou instalaci, každého uživatele. Jednak nám to usnadňuje údržbu, jednak uživatelé vidí, že rozdíly mezi podporovanými architekturami nejsou velké, a že na ně nepohlížíme jako na oddělené entity.

Umožňuje nám to pracovat na obtížnějších věcech a dávat více příkladů. Už nejsme nuceni psát všechnu dokumentaci na jedinou stránku, a tak jsou výsledky naší práce čitelnější.

Stav

Nyní je dokončena již třetí část, Práce s Portage. Do hloubky se zabývá tématem Portage, nástroje sloužícího ke správě balíčků.

Pokud Vás vývoj Handbooku zaujal, použijte prosím poštovní konferenci gentoo-doc nebo kontaktujte přímo Sven Vermeulen.

Ohlašování chyb a žádosti o vylepšení

Pokud najdete v Handbooku chybu, navštivte prosím náš systém pro sledování chyb a vyplňte oznámení o chybě v Docs-user, komponenta Handbook.

Často kladené otázky
To nemůžete prostě dynamicky generovat příručku pro každou možnost?

Možné je všechno, ale rozhodli jsme se tak neučinit z několika důvodů.

Údržba příručky by byla mnohem obtížnější. Nejenom, že bychom u každé nahlášené chyby museli pátrat, s jakými volbami byla stránka zobrazena (zdaleka ne všechny upozornění by tuto informaci obsahovala), ale i samotné psaní by bylo obtížnější - museli bychom si dávat velký pozor na místo, kam bude text ve výsledku zařazen a podobně.

Ačkoli je nyní nabízena pouze online verze dokumentace, vyvíjíme i jiné formáty, jako například PDF verze. Pokud bychom museli vytvářet PDF pro všechny možné architektury a možnosti, lišili by se výsledky vždy jen o několik sekcí, což by vylo jasné mrhání zdroji.

Výběry, které uživatelé provádí, jsou navíc soustředěny do více míst. To by znamenalo, že by lidé museli odpovídat na nějaké dotazy, i když by si chtěli třeba jen vytisknout příručku, což by je mohlo vystrašit.

Část "Instalace Gentoo" není jediná. Je první, ale všechny další části jsou nezávislé jak na ní, tak na výběru, který uživatel provedl. Dynamické generování Handbooku jenom kvůli pokynům pro instalaci by bylo prostě zcela zbytečné.

Tím, že neoddělujeme jednotlivé možnosti od sebe, navíc podáváme uživatelům možnost vidět výsledky svých voleb, a tudíž i lepší přehled celé instalace - i když si kupříkladu vyberou instalaci ze stage3, jsou informováni o tom, co stage2 či stage1 nabízí. Neskrývání instrukcí je dobrá věc.

Nesouhlasím s...

Prosím oznamte Váš názor; pouhý nesouhlas, o kterém nevíme, nikomu nepomůže. Dokumentace je zpracovávána pro komunitu, a tudíž je zpětná vazba komunity vítána.

Avšak musíte vědět, že většina rozhodnutí učiněných během vývoje dokumentace je založena na modelu konsensu. Je nemožné vytvořit takovou dokumentaci, aby s ní byli spokojení všichni. Musíte být schopni akceptovat odpověď "Ne." odůvodněnou tím, že věříme, že současný stav prospívá většině lidí.