Järjestelmäloki

Kerroimme stage3:n sisältävän kaikki järjestelmätyökalut joille ei ole vaihtoehtoisia toteutuksia. Nyt asennamme työkalut joille on vaihtoehtoisia versioita, aivan kuten lupasimme :)

Ensimmäisenä pitää päättää millaiset lokitoiminnot järjestelmään asennetaan. Unixeissa ja Linuxissa on perinteisesti ollut tehokas loggaus; parhaimmillaan voi lokeihin saada kirjoitetuksi kaiken järjestelmän toiminnan. Tätä toimintoa hoitaa järjestelmäloki.

Gentoossa on valittavana useita järjestelmälokeja. Perinteinen lokipalveluiden joukko on sysklogd, msyslog on muokkautuva modulaarinen loki, syslog-ng on eräs tehokas järjestelmäloki ja metalog on hyvin pitkälle säätyvä järjestelmäloki.

Jos et osaa päättää, käytä vaikka metalogia, se on tehokas ja siinä on hyvät oletusasetuket.

Järjestelmäloki asennetaan emergellä ja lisätään default-runlevelille komennolla rc-update. Seuraavassa asennetaan metalog, korvaa se millä ikinä lokilla haluatkaan:

2004.2-julkaisun stage3-tarpaketeissa on virheellisesti sysklogd mukana. Tämä tulee poistaa ennen uuden asentamista.
(Jos käytät stage3:a, poista ensin sysklogd)
# emerge unmerge sysklogd
(Myös sysklogd:n initskripti pitää poistaa)
# rm /etc/init.d/sysklogd

(Asenna sitten haluamasi loki)
# emerge metalog
# rc-update add metalog default
Valinnainen: Cron-palvelu

Seuraavaksi cron-palvelun kimppuun. Vaikkei se aivan pakollinen ole se on hyvin tarpeellinen usein. Mutta mitä cron tekeekään? Sehän on palvelu jolla voimme ajastaa toimintoja. Sillä on näppärä suorittaa sääännöllisin väliajoin joitain komentoja (vaikkapa sitten päivittäin, viikoittain ja kuukausittain).

Gentoossa on kolme eri cron-vaihtoehtoa: dcron, fcron ja vixie-cron. Cronin asennus sujuu samaan tapaan kuin järjestelmälokinkin asennus. dcron ja fcron tosin tarvitsevat hieman säätämistä, nimittäin komennon crontab /etc/crontab suorittamisen. Jollet osaa päättää, käytä vaikkapa vixie-cronia.

# emerge vixie-cron
# rc-update add vixie-cron default
(Vain dcronille ja fcronille) # crontab /etc/crontab
Valinnainen: Tiedostojen indeksointi

Jos haluat, että tiedostojärjestelmäsi tiedostot indeksoidaan niin, että niitä voi nopeasti hakea, kannattaa asentaa sys-apps/slocate, jossa on myös näppärä locate-työkalu tiedostohakuja varten.

Jollet asenna Gentoota tavallisilla pinoutuvilla (engl. cascading) profiileilla, slocate asentuu järjestelmän oletusosana. Pinoutuvat profiilit eivät ole vielä oletusarvoisesti käytössä, joten jos et ymmärrä mistä on kyse, oleta ettet käytä pinoutuvia profiileja.
# emerge slocate
Tiedostojärjestelmätyökalut

Jotkin asennetut tiedostojärjestelmät vaativat myös työkaluja mukaansa (esimerkiksi eheyden tarkistamiseen ja uusien tiedostojärjestelmien luontiin ja niin edelleen).

Seuraavaassa on taulukoituna tiedostojärjestelmäkohtaisesti tarvitut työkalut:

XFSxfsprogsemerge xfsprogsReiserFSreiserfsprogsemerge reiserfsprogsJFSjfsutilsemerge jfsutils
Tiedostojärjestelmä Työkalu Asennuskomento

Jollet tarvitse rp-pppoe:tä verkkoyhteydessäsi, jatka käynnistyslataimen asentamisella. Muutoin jatka Vaihtoehdon: Verkkotyökalut parissa.

Valinnainen: Verkkotyökalut

Jos tarvitset rp-pppoe:n verkkoyhteyttä varten, aloita asentamalla se.

# USE="-X" emerge rp-pppoe

Asetuksella USE="-X" estetään xorg-x11:ä asentumasta tässä vaiheessa (rp-pppoe sisältää graafisiakin työkaluja, jos tarvitset niitä voit uudelleenkääntää rp-pppoe:n myöhemmin tai asentaa sen X:n kanssa nyt. X:n asennuksessa kuitenkin kestää aika kauan.).

Jatka käynnistyslataimen asentamisella.