Σχεδόν τελειώσατε. Απλά, θα δημιουργήσουμε έναν (ή περισσότερους) χρήστες για το σύστημά σας. 9.0 2008-04-01
Χρήστης Διαχείρησης Προσθήκη Χρήστη για Καθημερινή Χρήση

Το να εργάζεσαι ως υπερχρήστης (root) σ' ένα σύστημα Unix/Linux είναι επικίνδυνο και θα πρέπει ν' αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Επομένως είναι άκρως επιβεβλημένο να προσθέσετε έναν χρήστη για την καθημερινή χρήση.

Οι ομάδες στις οποίες ο χρήστης είναι μέλος, καθορίζουν ποιες δραστηριότητες ο χρήστης μπορεί να εκτελέσει. Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει έναν αριθμό από σημαντικές ομάδες που ίσως θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε:

audioμε δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε συσκευές ήχου (audio)cdromΜε δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε οπτικές (optical) συσκευέςfloppyμε δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε floppy συσκευέςgamesμε δυνατότητα να παίζετε παιγνίδιαportageμε δυνατότητα χρήσης του emerge --pretend ως απλός χρήστηςusbμε δυνατότητα πρόσβασης σε USB συσκευέςplugdev με δυνατότητα να προσαρτάτε και να χρησιμοποιείτε αποσπώμενες συσκευές όπως κάμερες και USB sticks video με δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό βιντεολήψης και να επίτευξη επιτάχυνσης του υλικού wheelμε δυνατότητα χρήσης της εντολής su
Ομάδα Περιγραφή

Για παράδειγμα, για να δημιουργήσουμε έναν χρήστη με το όνομα john που να είναι μέλος των ομάδων wheel, users and audio, κάντε είσοδο πρώτα ως root (μόνο ριζικοί χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν νέους χρήστες) και τρέξτε την εντολή useradd:

Login: root
Password: (Το root password που χρησιμοποιείτε)

# useradd -m -G users,wheel,audio -s /bin/bash john
# passwd john
Password: (Βάλτε το password για τον john)
Re-enter password: (Ξαναδώστε το password για επαλήθευση)

Όποτε κάποιος χρήστης χρειάζεται να πραγματοποιήσει μια ενέργεια ως root, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εντολή su - ώστε να λάβει προσωρινά προνόμια υπερχρήστη. Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσει το πακέτο sudo το οποίο είναι, αν ρυθμιστεί σωστά, πολύ ασφαλές.

Καθαρισμός Δίσκου Απομάκρυνση των Tarballs

Τώρα που ολοκληρώσατε την εγκατάσταση του Gentoo και επανεκκινήσατε, εάν όλα πήγαν καλά, μπορείτε ν' απομακρύνετε τα stage3 tarball που κατεβάσατε και το στιγμιότυπο του Portage από τον σκληρό σας δίσκο. Θυμηθείτε ότι είχαν κατέβει στο αρχείο /.

# rm /stage3-*.tar.bz2*
# rm /portage-latest.tar.bz2*